Adriana
Publicat în 31 mai 2017, 21:52 / 292 elite & idei

Acad. Daniel Daianu, Marius Stoian si Bogdan Gavrila, la dezbaterea „Romania & The World Today” de la Târgu Mureș

Acad. Daniel Daianu,  Marius Stoian si Bogdan Gavrila, la dezbaterea „Romania & The World Today” de la Târgu Mureș
+ Observator

Academicianul Daniel Daianu, Marius Stoian și Bogdan Gavrilă au participat marți seara la o dezbatere intitulată „Romania & The World Today”, organizată la Târgu Mureș, la inițiativa Club România, cu sprijinul Azomureș.

Evenimentul, moderat de Bogdan Gavrilă și-a propus să ofere câteva chei de interpretare a recentelor evoluții de pe scena internațională, în siajul Summit-ului G7, alegerii președintelui Franței sau Declarației e la Roma.

Formatul propus de organizatori a antrenat în dezbatere și puncte de vedere ale unor figuri marcante ale elitei mureșene din mediul academic sau de business. Evenimentul s-a bucurat de prezența și intervenția prof. Dumitru Rădoiu, prof. Ovidiu Cotoi, decanul Facultății de Medicină din cadrul UMF, prof. Lucian Chiriac, Alexandru Cistelecan, critic literar, precum și a oamenilor de afaceri Remus Bența, președinte Caparol, Alin Muresan, Cosmin Pop, Gogolak Zsolt, etc.

Redam mai jos fragmente din prezentările acad. Daniel Dăianu și Marius Stoian:

Acad. Daniel Dăianu:
„În interpretarea evenimentelor pe care le trăim, avansez câteva teze privind curenți de profunzime, cu efecte majore pe plan social și economic.

Tehnologia
Trăim vremuri de mari frământări sociale, iar tehnologia, chiar dacă aduce progres, crează un disconfort major atât oamenilor, dar și statelor, diverselor structuri organizaționale. Se ajunge la copleșirea capacității de adaptare .
Schimbarea tehnologică a antrenat mari dificultăți pentru un număr mare de oameni; nu puține țările industrializate se confruntă cu un nivel de șomaj ce creeaza tensiuni mari.
Atacurile informatice vulnerabilizează si reprezintă o prioritate pe agenda guvernelor, uneori mai obsesivă decât problema terorismului.

Criza globalizării
Este adevărat că tehnologia este un driver al globalizării. Ea poate fi un instrument deosebit de util, dar în aceeași măsură poate să acutizeze relații de adversitate, nu conduce neapărat la o „nirvana”. Revenim la un „‘Real politik”‘, și asistăm la schimbarea balanței de putere; China devine o superputere din toate punctele de vedere.

Criza Europei
Europa nu și-a revenit încă din șocul crizei financiare, iar peste această traumă s-au suprapus criza zonei euro, fenomenul imigrației masive și terorismul.
Tandemul franco-german trebuie să dea un impuls de reconstrucție și regândire a Uniunii Europene, a zonei euro in principal.

Destructurarea politicului
Criza partidelor politice mari este deosebit de periculoasă întrucât eventuale evoluții nu rămân obligatoriu în matca procesului democratic. Spre exemplu, populația sărăcită poate cere măsuri tip manum militari, regimuri autoritariste. De aceea, nemulțumirea oamenilor nu se traduce în plan politic neapărat in înființarea unor partide noi care să preia mesajele într-o societate liberală. Există risc major de derapaj în afara cadrului democratic.

Inward-looking
Societatea manifestă un sindrom de întoarcere către sine-„inward-looking”. Globalizarea a creat o masă mare de perdanți, de oameni care gândesc, au percepția că nevoile lor de baza-asigurarea hranei și securitatea fizică nu- mai pot fi dobândite în acest cadru. Cerința oamenilor este de securitate fizică și locuri de munca, sprijin de la stat.

În ce privește România
E greșit a se isca o dezbatere de tipul „SUA vs UE- Ce alegem?”. Între SUA și Germania există punți trainice și nu este în avantajul nostru niciun fel de ruptură. Aceste punți trainice trec dincolo de individualităși politice, fie ele la vârful puterii.
Interesul României este să pledeze pentru protejarea Uniunii Europene ca bun public strategic european, iar în acest sens, intrarea în zona Euro poate avea loc daca sunt întrunite două precondiții: a. să atingem o masă critică de convergență reală; b. zona euro să se reformeze și este de asteptat ca tandemul franco-german sa vina cu noutăți în acest sens”.

tg mures

Marius Stoian:

„Dez-ideologizarea relațiilor internaționale

Globalizarea a reprezentat întotdeauna un export al valorilor fundamentale ale civilizației Occidentale în restul lumii. Powered by USA. Ultimele 3 decenii au adăugat până la sufocare o componentă ideologică valorilor de bază. Ceea ce se petrece acum, în condițiile „revoluției conservatoare” înseamnă o dez-ideologizare a relațiilor internaționale, o revenire la fundamente, mai mult pragmatism și mai puțină ipocrizie. Nu întâmplător G7 a produs consens pe sancțiunile împotriva Rusiei sau pe combaterea ISIS și divergența pe teme ideologice precum încălzirea globală, fluxurile migratorii obligatorii, etc. Intrăm pe un ciclu istoric conservator, cu acceptarea „universurilor morale alternative”, cu accentul pe real politik. Globalizarea continuă prin tehnologie.

România post G7

1. Cred că România va rămâne în cercul 2 al UE. Există, pe lângă pierderi, avantajul unei libertăți mai mari de decizie. Inclusiv folosirea pârghiei monetare pentru corecții ale unor erori de politică economică a guvernărilor succesive. Nu suntem în Euro, Schengen, avem încă MCV- deci va fi doar consfințirea unei situații de fapt. Vor trebui, însă, începute negocierile pe compensările de natură economică, pentru că anumite programe financiare vor dispărea.
2.Parteneriatul strategic cu SUA va trebui întărit şi mai mult pe componenta militară. Dincolo chiar de mecanisme NATO. Din acest punct de vedere noua administrație apreciază Bucureştii, fondul pozitiv există.
3.Tandemul franco- german ne propune o aventură de prost gust. Să facă ei deschiderile, nu avem de zis nimic pe subiectul armatei europene. Oricum, e preferabil unui tandem germano-rus care s-ar articula într-o Europă cu adevărat destructurată.
Prin urmare, nu e vorba de a alege între Europa şi SUA la modul general, ci de a negocia planurile economic şi militar în mod distinct.

Noua axă a conflictului politic intern:
progresişti vs conservatori

Temele lansate în spațiul public de Coaliția pentru familie sunt ”teme de polarizare”. Diseminarea unor idei conservatoare și uneori conservator extremiste au vocația de a crea un flux de susținere care urmează să fie captat de o expresie politică ulterioară. În oglindă, contrareaacția înseamnă coagularea mai clară a taberei „progresiste” care nici ea nu e reprezentată politic.
În 5 ani scena politică românească va fi dominată de duelul progesişti-conservatori, prin forțe politice noi, sincron cu evoluțiile social-politice globale.
Important e să ne menținem în context democratic”.

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

PoliticKlaus Iohannis anunță candidatura României la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

EconomieIonuț Stanimir: Primul Raport de Inteligență Financiară realizat de BCR – Situația financiară este a doua dimensiune importantă pentru români, după sănătate

ExternElena Calistru: Un pic de voință de a te mișca spre mai bine

SocialAlina Rizi: Sa regenerezi orasul ia timp

EvenimenteFlaviu George Predescu: Vă invit la lansarea cărții mele „O dimineață de sâmbătă”, dedicată lui Bogdan Andrei Gavrilă

CulturaMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

EditorialCristian Unteanu: Dincolo de scandalul cu submarinele, avem încleştarea geopolitică pentru controlul pieţelor mondialeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe