OraNoua.ro
Publicat în 7 martie 2012, 15:44 / 368 elite & idei

Acţiunea 2012: Mesaje pentru Unirea Republicii Moldova cu România

Acţiunea 2012: Mesaje pentru Unirea Republicii Moldova cu România

‘Unirea într-un singur stat, o unire care este firească, legiuită şi neapărată, pentru ca în Moldova şi Valahia suntem acelaşi popor, pentru că avem aceeaşi limbă, aceeaşi istorie…’
Mihail Kogălniceanu

Platforma Civică Acţiunea 2012 i-a invitat pe toţi cei interesaţi de viitorul celor două state româneşti să transmită un mesaj Guvernelor României şi Republicii Moldova cu ocazia şedinţei comune care a avut loc sâmbătă, 3 martie la Iaşi.

Ieşenii au venit sâmbata între 11,00 – 15,00 la statuia lui Mihail Kogălniceanu din faţa Universităţii A.I. Cuza să lase un mesaj scris despre soarta românilor de pe cele două maluri ale Prutului în timp ce un numar foarte mare de mesaje au fost primite pe pagina de Internet a Platformei Civice Acțiunea 2012:  www.actiunea2012.ro .

Mesajele au fost înmânate şefilor celor două Guverne, Mihai Răzvan Ungureanu şi Vlad Filat fiind salutată iniţiativa organizării şedinţei comune de guvern.

Platforma Civică ACŢIUNEA 2012 este o coaliţie de organizaţii non-guvernamentale şi grupuri de iniţiativă care susţin unirea Republicii Moldova cu România şi militează pentru realizarea obiectivului generaţiilor trecute, prezente şi viitoare de regăsire a românilor de pe cele două maluri ale Prutului în cadrul aceluiaşi stat. Anul acesta se împlinesc 200 de ani de la anexarea Basarabiei de către Imperiul Rus.

HAI ÎN BASARABIA – 25 Martie 2012!

An de an, românii basarabeni sărbătoresc la Chișinău ziua de 27 martie 1918 (ziua Unirii Basarabiei cu România) cu drapele tricolore, cântând și arătându-și dragostea față de Țara-Mamă. Anul acesta, mai mulți ca oricând, trebuie să fim acolo alături de ei.

În 2012 sărbătoarea va avea loc duminică, 25 martie, sub forma unui marș, pornit la ora 16.00 din fata Academiei de Ştiinţe a Moldovei (vis-a-vis de hotelul Naţional), continuat pe bulevardul Ştefan cel Mare cu diferite acţiuni precum hora unirii şi încheiat printr-un concert în scuarul Teatrului de Operă și Balet.

Trenul, autocarul sau maşina mică sunt variante la fel de bune cu care puteţi ajunge la Chişinău.
Special pentru această ocazie vor pleca autocare dus-întors din București (de sâmbătă dimineață până duminică seară – preț 90 de lei) și Iași (de duminică dimineața până seară – preț 40 de lei), rezervări pot fi făcute până pe 17 martie la emailul actiunea2012@yahoo.com sau la telefonul 0743355150. Pentru a trece granița nedreaptă e nevoie de pașaport valabil.
Cei care au nevoie, putem aranja ca să fie găzduit de un român basarabean şi de acolo îndrumat către obiectivele turistice din Chişinău şi din restul Basarabiei.

Basarabia e România chiar și la Bălți

În ciuda tuturor opreliștilor, marșul “Unirea a-nceput la Bălți” a avut loc sâmbătă, circa 150 de tineri unioniști amintind că pe 3 martie 1918 s-a votat Moţiunii Adunării generale a Zemstvei din districtul Bălţi prin care se cerea Sfatului Ţării votarea necondiţionată a Unirii Basarabiei cu România.

Printre scandările folosite de simpatizanții Platformei civice Acțiunea 2012 au fost „Basarabia, pământ românesc”, „Refuz, rezist, sunt anticomunist”, „Trăiască, trăiască/ trăiască și-nflorească/ Moldova, Ardealul și Țara Românească” precum și numele Patriei lor, România. S-au arborat bannere pe care se putea citi “Basarabia e România” și ” Bălți simte românește”.

Acțiunea a întâmpinat opoziția Partidului Comuniștilor, care a organizat un contra-protest. Pentru a evita violențele care ar fi putut apărea, tinerii au mers la bustul lui Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor unde au depus flori și au intonat cântece ale regretaților Ion si Doina Aldea Teodorovici.

Foto:Video:

Reflectarea acțiunii în presă: AdevărulPublikaProTVTRMUnionMoldova.org,  Ziarul de GardăGazeta SPCuraj.TVPrivesc.eu ///  TimpulRGNPressArenaInfoPrut/// Radio ChișinăuArenaEpoch Times,InfoPrutRGNPressMoldova.org

Ultima ora:

ObservatorCsibi Magor: „The enemy of good enough is great”

PoliticAdrian Hatos: Investițiile masive și susținerea economiei private trebuie combinate cu reforme care să eficientizeze și să profesionalizeze aparatul de stat

EconomieGruia Stoica a cumpărat terenul pe care se află fabrica sa de vagoane din Debrecen, Ungaria, în urma unei investiţii de 6,5 milioane de euro

ExternRadu Magdin: Options and possible solutions from an Eastern European perspective

SocialCsibi Magor: „The enemy of good enough is great”

EvenimenteSilviu Nate: „Jordan – A Stable and Peaceful Country in a Turbulent Region. A Review of Jordan’s Policy in the Last Decades and Some Future Perspectives”

CulturaIonuţ Vulpescu: Al cui ziceaţi că e Brâncuşi?

EditorialPetre Guran: „În Hristos v-ați și îmbrăcat”Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe