Matei Bogdan
Publicat în 6 mai 2020, 15:59 / 350 elite & idei

Adrian Hatos, despre examenul de bacalaureat și admiterea la facultate

Adrian Hatos, despre examenul de bacalaureat și admiterea la facultate

Într-un interviu publicat în EduPedu liderul sindicatului FSLI spune „Oricum, examenul de bacalaureat nu are mare relevanță, iar acolo miza nu este foarte mare, facultățile pot stabili cum doresc cum vor intra elevi în învățământul superior. Dar trebuie să ne gândim în primul rând la ce se poate întâmpla.”

Reprezentantul intereselor cadrelor didactice spune niște bazaconii greu de imaginat.
Media la bacalaureat este aproape singurul criteriu de departajare la admiterea la facultate. Așadar irelevant?
O analiză a riscului de abandon din învățământul superior va arăta că nota la bacalaureat este aproape unicul predictor al abandonului. Da, cei cu note mici au un risc mult mai mare de abandon decât cei cu notă mai mare.
Pentru că nota la bacalaureat, cu toate defectele sale, e un indicator consistent al aptitudinilor și acumulărilor școlare. Mult mai fiabil, din păcate, în secundarul superior decât mediile la învățătură. Iar ca predictor al succesului la facultate probabil că mult mai bun decât un eventual examen de admitere (cum ar dori unii nostalgici să fie peste tot)
Irelevanța bacalaureatului e așadar unul din miturile educaționale care nu are aproape nici un temei. E vânturat ici colo fără ca cineva să aducă suficiente probe.
Evident că problema reală e calitatea evaluării pe parcurs iar bacalaureatul e doar o soluție dintre mai multe posibile. Poate fi un test final ca in State, sau o medie de teste naționale anuale etc.

Pentru final, imaginați-vă că s-ar elimina examenele naționale și admiterea la liceu sau facultate s-ar face doar pe baza mediilor la învățătură. Consecința ar fi o inflație greu de controlat a notelor. Aceasta există oricum, și nu e aleatoare – precum s-a arătat deja, dar efectele ei sunt ținute în frâu exact de examenele naționale.

Ultima ora:

ObservatorCsibi Magor: Cele mai nesănătoase culturi sunt cele care cer oamenilor nesănătoși să performeze zi de zi

PoliticDan Mihalache: Am primit săptămâna trecută delegația consiliului local Baia Mare

EconomieVictor Negrescu: Deficitul bugetar va fi mai scăzut decât cel prognozat de CE

ExternGrațian Mihăilescu: Alte 23 de orașe au primit Mission Label la Bruxelles

SocialCsibi Magor: Cele mai nesănătoase culturi sunt cele care cer oamenilor nesănătoși să performeze zi de zi

EvenimenteVictor Vevera: ICI București a sărbătorit alături de Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) 110 ani de la înființarea acestuia, prin lansarea NFT-ului „110 ani de Olimpism în România”

EditorialAlexandru Grumaz: Noua hartă strategică a Europei

CulturaCristina Popescu: Anul Avram Iancu, 200 de ani de la naștere



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe