Matei Bogdan
Publicat în 28 octombrie 2020, 12:45 / 201 elite & idei

Adrian Hatos, despre raportul OECD asupra abilităților și competențelor tinerilor

Adrian Hatos, despre raportul OECD asupra abilităților și competențelor tinerilor

În 2017 OECD a publicat un raport coordonat de Eric Hanushek de la Stanford care susține cu argumente empirice teza că abilitățile și competențele tinerilor, măsurate la momentul t prin teste standardizate gen PISA, explică cel mai mult din dezvoltarea economică înregistrată ulterior.
Diversele teste de cauzalitate la care ipoteza a fost supusă nu au făcut decât să îmbunătățească modelul și să întărească suportul pentru teorie. Astfel, s-a subliniat faptul că acumulările cognitive nu pot fi asimilate cartificatelor sau lungimii carierei școlare (rezultate școlare) și că singurele alte variabile cu impact semnificativ asupra creșterii economice identificate sunt unele care descriu buna guvernare în sensul lui Acemoglu&Robinson (supremația legii, garantarea proprietății).
Evident că același model poate fi utilizat și pentru a estima pierderile de dezvoltare pe care o națiune le suferă datorită eșecurilor din educație. În România, țara celor 40% analfabeți funcțional, e vorba de puncte procentuale de creștere a PIB-ului și de miliarde de euro anual.
Raportul poate fi descărcat de aici:
https://www.oecd.org/pisa/44417824.pdf

Ultima ora:

ObservatorOvidiu Nahoi: Falsul patriot – un portret de Ziua Națională

PoliticCristian Bușoi: Felicitări Ambasadei României în Belgia

EconomieDan Mircea Cipariu: Povestea PNRR trebuie privită din perspectiva următoarelor provocări

ExternCristian Unteanu: Ajutorul pentru Ucraina pe timp de război – ce țări ajută? Cum? La ce nivel? Cu ce?

SocialOvidiu Nahoi: Falsul patriot – un portret de Ziua Națională

EvenimenteMihai Manole: Suntem onorați să primim premiul pentru „Public Transportation Partner 2021 – 2022 in Romania”, în cadrul Vertiv Roadshow 2022 – Bucharest

CulturaFlaviu Predescu: Condeie române în Italia. Invitată scriitoarea Camelia Morda Baciu

EditorialAlexandru Grumaz: O pace imposibilă!Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe