Matei Bogdan
Publicat în 11 noiembrie 2020, 17:43 / 177 elite & idei

Adrian Hatos: Serviciul public de educație din România se construiește pe cooperarea între toate sectoarele societății

Adrian Hatos: Serviciul public de educație din România se construiește pe cooperarea între toate sectoarele societății

Educația are și a avut dintotdeauna roluri multiple pentru individ și pentru societate, iar serviciul public de educație din România se construiește pe cooperarea între toate sectoarele societății si cuprinde învățământul de stat și privat și are ca finalitate modelarea copilului într-un adult responsabil, integrat social și profesional, care simte că aparține,în egală măsura națiunii române si spațiului european, gândește și participă la dezvoltarea societății.
Îmi doresc ca politicile educaționale să fie bazate pe date și pe cercetări, astfel încât să poată fi valorificat numărul mare studii de bună calitate care se realizează în România și în întreaga lume, pe problematica învățământului. Dar cel mai important este să îmbunătățim legislația educației și administrarea educației, astfel încât să reducem semnificativ pierderile imense din sistemul de învățământ.
Aproape 16% este rata de părăsire timpurie a școlii și 44-45% analfabetism funcțional la vârsta de 15 ani. Aceasta înseamnă o forță de muncă slab calificată, investiții slabe din cauza lipsei resursei umane, înseamnă probleme sociale actuale și viitoare și calitatea vieții scăzută pentru o bună parte a populației.
Vreau să contribui la îmbunătățirea legislației în domeniu, astfel încât să se întărească cea de-a treia misiune a universităților, aceea de a contribui la dezvoltarea socială și economică a comunităților.
În mod tradițional, universitățile au două misiuni: aceea de a forma noile generații ale elitei educate, precum și cea de cercetare. Dar în ultima vreme, se pune problema contribuției pe care acestea o pot avea la dezvoltarea locală și regională. Universitățile au expertiză și sunt instituții pregătite pentru inovare, dezvoltare și comunicare, astfel încât trebuie să poată impulsiona creșterea economică și producerea de valoare adăugată în comunitatea pe care o deservesc.

DezvoltămBihorul #ÎmpreunăReușim

Ultima ora:

ObservatorOvidiu Nahoi: Falsul patriot – un portret de Ziua Națională

PoliticCristian Bușoi: Felicitări Ambasadei României în Belgia

EconomieDan Mircea Cipariu: Povestea PNRR trebuie privită din perspectiva următoarelor provocări

ExternCristian Unteanu: Ajutorul pentru Ucraina pe timp de război – ce țări ajută? Cum? La ce nivel? Cu ce?

SocialOvidiu Nahoi: Falsul patriot – un portret de Ziua Națională

EvenimenteMihai Manole: Suntem onorați să primim premiul pentru „Public Transportation Partner 2021 – 2022 in Romania”, în cadrul Vertiv Roadshow 2022 – Bucharest

CulturaFlaviu Predescu: Condeie române în Italia. Invitată scriitoarea Camelia Morda Baciu

EditorialAlexandru Grumaz: O pace imposibilă!Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe