OraNoua.ro
Publicat în 2 iulie 2013, 20:50 / 558 elite & idei

Adrian Marius Dobre: Cum gestionam „Petarda persana”?

Adrian Marius Dobre: Cum gestionam „Petarda persana”?

de Adrian Marius Dobre

Jucator regional major in Orientul Mijlociu, tara bogata in resurse energetice si izvor al culturii si civilizatiei persane, Iranul de astazi se afla intr-un continuu proces de schimbare, adeseori neinteles la adevarata lui importanta si semnificatie de catre lumea occidentala.

Astfel, pentru a intelege mai bine mizele alegerii noului presedinte iranian, Hassan Rohani, si linia de actiune viitoare a Iranului pe tabla de sah a geopoliticii mondiale, Fundatia Europeana Titulescu a organizat conferinta „Petarda Persana”, eveniment onorat de prezenta E.S Ambasadorul Republicii Islamice Iran, Dr. Bahador Aminian Jazi.

Sub indrumarea Presedintelui Fundatiei Europene Titulescu, prof. univ. dr. Adrian Nastase, reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe, Mihail Dobre, Secretar de Stat pentru afaceri globale, cercetatorii Liviu Mureşan, preşedintele executiv al Fundaţiei Eurisc, si Vasile Simileanu, directorul revistei Geopolitica, si jurnalistii Corneliu Vlad si Carmen Gavrilă, reporter Radio România Actualităţi, au dezvaluit celor prezenti diverse aspecte ale societatii iraniene si ale relatiilor bilaterale dintre Iran si Romania.

Felicitand Fundatia Europeana Titulescu pentru organizarea unui asemenea eveniment cu implicatii importante pentru spatiul public in intelegerea Republicii Islamice Iran, E.S Ambasadorul iranian Bahador Aminian Jazi a dorit sa sublinieze istoria relatiilor de prietenie dintre Romania si Iran precum si calitatea acestora pe parcursul timpului. Mai mult, exista foarte multe ferestre de oportunitate care trebuie fructificate de cele doua state, atat la nivel cultural, educational cat si economic, mai ales in domeniul energeticadeclarat E.S.

Continuand ideea E.S Ambasadorul Jazi, presedintele Fundatiei Titulescu, dl. Adrian Nastase, a afirmat ca dialogul a fost unul foarte util, deschizand seria unor evenimente care ar putea analiza modurile de fructificare a ferestrelor de oportunitate care exista in relatia dintre cele doua state, deoarece ambele pot beneficia din acest lucru.

Dorinta Romaniei, afirma Secretarul de Stat Mihail Dobre, in privinta Iranului este ca pe baza raportului traditional, a relatiilor indelungate, sa poata creste cooperarea cu acest stat, sa mareasca cifrele comertului bilateral, atat in ceea ce priveste importurile cat si exporturile. Mai mult decat atat, asteptarile in privinta Iranului decurg din rolul acestuia in Orientul Mijlociu, el avand un rol fundamental in toate ecuatiile geopolitice din aceasta zona.

Atat dl. Radu Muresan cat si dl Vasile Simileanu au prezentat relatiile intense si colaborarea excelenta dintre mediul de cercetare stiintific iranian si cel romanesc, proiectele la care acestia au participat, la invitatia omologilor iranieni. Subliniind calitatea sistemului de educatie iranian si pregatirea tinerilor studenti, cei doi au facut apel la intensificarea in continuare a relatiilor la nivel universitar cat si deschiderea spre studierea realitatilor iraniene, tinand cont de schimbul educational dintre Romania si Iran din trecut.

Cunoscator al evenimentelor de pe teren, reporterul Carmen Gavrila a contracarat afirmatiile mass-mediei internationale, afirmand ca pentru un cunoscator al realitatii iraniene, alegerea noului presedinte nu a fost o mare supriza, societatea aflandu-se de ani de zile intr-o continua transformare. Lumea Occidentala vede Iranul mult prea simplist, are o viziune similara celei de tipul „alb-negru” care ii blocheaza capacitatea de intelegere a evenimentelor din societatea iraniana.

Iranul a mutat pe tabla de sah, acum este randul SUA, al Rusiei, al Chinei si al celorlalti jucatori. Mai mult, Publicistul Corneliu Vlad sustine ca adeseori Iranul este vazut si i se atribuie o imagine negativa de la bun inceput, lucru care trebuie schimbat pentru o mai buna relationare la nivel extern.

Prezenta numeroasa din sala si calitatea invitatilor au dovedit inca o data importanta dezbaterii unor teme ramane in umbra in spatiul public, a unor relatii intense o data si trecute cu vederea in prezent.

Va asteptam cu drag la urmatoarele evenimente organizate de Fundatia Europeana Titulescu, insa pana atunci va uram o vacanta cat mai placuta!

Ultima ora:

ObservatorKlaus Iohannis și Martin Schulz au discutat despre noua configurație politică a UE: Este importantă unitatea europeană în contextul creșterii forțelor extremiste

PoliticKlaus Iohannis și Martin Schulz au discutat despre noua configurație politică a UE: Este importantă unitatea europeană în contextul creșterii forțelor extremiste

EconomieIonut Stanimir: Post inspired by Andreea Voinea who was instrumental in launching #Joblandia.ro

ExternAndrei Vlășceanu: Europa a votat. Cutremur politic în Franța. Republica Moldova, scandal de spionaj

SocialAndreea Paul: Ela și aventurile din Orașul Portofel

EvenimenteAndrei Stoian: Honored to be one of the 4 young innovators awarded at the Young Innovators “4 under 40 Gala”, organized by Rotary Club Bucuresti Nord

EditorialAlexandru Grumaz: Suntem sau nu în al Treilea Război Mondial?

CulturaCristina Popescu: Romfilatelia introduce în circulație o emisiune de mărci poștale înscrisă într-o apreciată tematică de colecție, cea a Faunei, cu titlul BuburuzeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe