OraNoua.ro
Publicat în 15 august 2012, 19:21 / 547 elite & idei

Adrian Marius Dobre: Europenii, specie protejata!

Adrian Marius Dobre: Europenii, specie protejata!

Dragi prieteni,

Dupa o vacanta frumoasa de august am revenit in blogosfera cu multe subiecte de discutie la fel de interesante ca cele de pana acum.

Va astept sa comentam, sa polemizam si sa facem schimb de idei pe aceste subiecte, poate intr-un mod si mai interactiv.

Pentru astazi va supun atentiei un trend pe care l-am mai dezbatut, dar care este in continuare de actualitate si asupra caruia nu s-au luat inca masuri. Populatia Europei se afla intr-un proces de scadere lent si sigur si va ajunge, dupa estimarile Diviziei ONU pentru Populatie,

in 2035 la limita sa maxima, dupa care va incepe sa scada. Estimarile arata ca Europa va pierde 100 milioane de oameni in urmatorii 50 ani.

Analizand populatia Europei pe structuri de varsta observam ca, de asemenea, aceasta va fi si imbatranita. Eurostat arata ca grupul de populatie peste 60 ani este posibil sa creasca pana la peste 18%, in timp ce populatia cuprinsa intre 15 si 64 de ani va scadea de la 67% pana la 56% pana in anul 2060.

Analistii sustin ca schimbarile demografice de pe batranul continent sunt determinate in special de doi factori: scaderea fertilitatii si cresterea sperantei de viata. Rata de fertilitate a ramas sub 2,1 copii la o femeie, astfel ca valoarea ratei de inlocuire nu a fost atinsa. De asemenea, emigrarea are si ea rolul sau, deoarece tinerii parasesc tara de origine in cautarea unor locuri de munca mai bine platite.

Cu siguranta diminuarea si imbatranirea populatiei Europei va avea consecinte, se va genera o competitie pentru muncitori calificati care vor merge spre nord si vest, in detrimentul sudului si estului, dar si modificari de ordin politic, geopolitic si militar.

Vor fi castigatori si perdanti – tarile cu populatie redusa si imbatranita nu vor mai avea sursele traditionale pentru taxe si impozite, activitatea economica fiind cea mai afectata. Uniunea Europeana va pierde in acest mod din influenta in afacerile globale; chiar si in interiorul sau, competitia va fi descrisa in alti termeni: se preconizeaza ca populatia Frantei si a Marii Britanii sa creasca si sa aiba o structura de varsta apropiata de zona activa, in timp ce populatia Germaniei va scadea si va imbatrani. Daca acest scenariu se va transforma in realitate, suprematia Germaniei va fi afectata.

Polonia este vazuta ca fiind un pol de atractie pentru tinerii din tarile baltice si din tarile din est. Chiar daca va suferi pierderi de 15% din populatie, va reusi sa isi mentina un echilibru in contextul european.

Diferentele nu vor fi numai la nivel de continent, ci si la nivel de state. In interiorul acestora se vor forma zone defavorizate care vor pune presiune pe guverne sa le mentina la linia de supravietuire. Nu este difícil de imaginat ca tari precum Italia, Grecia, Spania, care deja au acest gen de problema, sa fie vizate de acest tip de fenomen.

Daca acum imigratia este privita ca o amenintare de catre unele state din Europa, aceasta va ajunge sa fie de interes in cativa ani.

Totusi imigratia prezinta anumite riscuri si creaza tensiuni sociale. Conform Centrului pentru Studii Strategice Internationale, pana in anul 2050, un sfert din populatia Frantei si mai mult de o treime din populatia Germaniei vor fi de origine musulmana. O modificare demografica ce va influenta politica interna si externa a acestor doua tari.

Demografia Europei si a statelor europene ar trebui privita cu seriozitate si ar trebui demarate proiecte de diminuare a efectelor scaderii si imbatranirii populatiei.

Consecintele vor fi mult mai nuantate si fiecare tara este datoare sa isi protejeze populatia, fie de disparitie sau de imbatranire. Daca guvernele europene nu se vor intoarce catre oameni, acestia se vor intoarce impotriva lor. Iar acest lucru a inceput sa se intample deja.

Punctul de plecare pentru o strategie durabila si sigura este omul, educatia, sanatatea si siguranta acestuia.

de Adrian Marius Dobre

Ultima ora:

ObservatorMarco Badea: David Popovici a reușit! A devenit campion mondial la 100 de metri liber și atinge la doar 17 ani o performanță neegalată timp de 49 de ani

PoliticMarco Badea: 119 de zile de când Vladimir Putin a început războiul în Ucraina

EconomieSergiu Manea: Gândirea digitală înseamnă inclusiv să recunoşti foarte repede când eşti pe o cale greşită şi să înveţi din asta | Conferinţa Microsoft Envision România

ExternCristian Unteanu: Care este statutul exact al „luptătorilor străini” din Ucraina? Sunt şi români printre ei?

SocialSorin Ioniţă: Misiunea statului în lumea civilizată e să se ocupe de mediocrităţi ca mine, nu de genii

EvenimenteCiprian Stanescu: Despre economie circulara pe termen lung

CulturaMireille Rădoi: Studii despre Imperiul Bizantin la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

EditorialAlexandru Grumaz: IAR Ghimbav a jucat la două capete în ceea ce privește elicopterele Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe