OraNoua.ro
Publicat în 18 iulie 2012, 18:35 / 343 elite & idei

Adrian Marius Dobre: Lista buclucasa – Opinii!

Adrian Marius Dobre: Lista buclucasa – Opinii!

In presa autohtona a fost devoalata o lista cu intrebari adresata Guvernului Romaniei de catre Comisia Europeana. Dezinformarea si manipularea mediatica promovata de unii actori politici au facut ca aceasta sa para o lista cu indicatii/sugestii/intrebari pentru actualul prim-ministru Victor Ponta si pentru cabinetul domniei sale.

Din declaratiile oficiale ale premierului, raspunsurile au fost deja trimise, dar dezbaterile pe aceasta tema continua.

Sunt totusi cateva chestiuni care nu se leaga.

Este evident ca oficialii europeni, sefii de state si de guverne ale statelor europene au surse dupa care se informeaza. Preferinta ar fi sa fie si obiective sau macar sa transmita realitatile si sa nu croiasca o intreaga plasa de intrigi care in mod inevitabil afecteaza imaginea Romaniei, perceptia asupra realitatii, realizarea obiectivelor si a unor dosare ce sunt deja in lucru.

Este la fel de evident ca sursele prin care acestia au primit informatii privind actiunea si realitatea politica din Romania sunt dintre cele mai diverse. Si, in mod categoric, canalele de informare care au fost creditate ca veridice NU au fost cele oficiale, asa cum ar fi fost de altfel, firesc.

Este suficient sa analizam multitudinea de declaratii ale oamenilor politici sau oficiali europeni ca sa percepem acest adevar. Mai mult, la o analiza mai aprofundata a acestor declaratii observam ca undeva, printre randuri, gasim cateva teme comune. De fiecare data aceleasi. Ceea ce este si mai frapant, este ca dupa ce oficialii romani dezmint, atat public cat si prin intermediul canalelor diplomatice, enunturile acestor declaratii, ele persista in aceeasi linie. Sau, in cel mai bun caz, daca se opresc intr-o parte se aprind in alta.

Acest lucru comunica un mesaj extrem de interesant si periculos in egala masura. Si anume acela ca oficialii europeni sustin – intr-un mod indirect, desigur si apeland la valorile democratiei si ale statului de drept, valori care de fapt NU au fost incalcate, pe  presedintele suspendat Traian Basescu si impart lumea politica romaneasca in mod automat in doua tabere: cea care nu respecta Constitutia si democratia (USL) si victima, cea care a fost tinta acestor „actiuni neconstitutionale” si care are de partea ei valorile si politicienii europeni – Traian Basescu. Prin aceasta modalitate, Traian Basescu incearca o „infuzie” de legalitate si acreditarea ideii de legitimitate.

Reprezentanti ai actualei opozitii si deopotriva a fostei puteri portocalii: Monica Macovei, Cristian Preda sau Cristian Diaconescu fac declaratii publice si judecati de valoare cu privire la sanctiunile pe care Romania ar trebui sau ar fi in pericol sa le primeasca, inducand astfel ideea ca toti romanii vor suferi din cauza suspendarii „conducatorului iubit” , profitand astfel de angoasa colectiva a coercitiei. Interesant este ca desi Monica Macovei declara „…Invoc posibilitatea aplicarii articolului 7 din Tratat, pentru ca, practic, in Romania, in ultimele zile, statul de drept a fost suspendat”, nu sunt cunoscute, cel putin in mod oficial actiuni concrete ale acesteia referitoare la aceasta solicitare. De ce?

Simplu: pentru ca prin acest tip de declaratii si actiuni, atat Monica Macovei cat si acolitii domniei sale implinesc si depasesc cu mult sintagma de tradare nationala. Astfel, in cazul in care „lucrurile merg prost” pentru domnia sa si pentru presedintele domniei sale – cred ca numai al lor a mai ramas -, la o eventuala ancheta sau analiza a institutiilor statului sa nu existe proba scrisa. Dar, asta nu inseamna ca declaratiile iresponsabile ale respectivilor nu fac rau Romaniei. Din contra, fac un rau imens!

Imi pare cel putin straniu ca Presedintele Comisiei de Afaceri Europene a Bundestagului, Gunther Krichbaum, cel care i-a solicitat Presedintelui Comisiei Europene Jose Manuel Barosso declansarea procedurii de infrigement impotriva Romaniei in baza articolul 7 din Tratat ( ciudata coincidenta si similitudine dintre declaratiile Monicai Macovei si a persoanei mai sus mentionate) este sotul fostei consiliere personale ale aceleiasi Monica Macovei, doamna Oana Harvalia.

La o citire simpla a listei care contine presupusele conditii sau cerinte, sunt cateva chestiuni care frapeaza:

–       Este o detaliere mult prea extinsa a unor chestiuni de politica interna a unui stat membru, atribut care nu se regaseste in documentele emise de Comisia Europeana, acestea fiind intotdeauna generale si eliptice, pentru a respecta principiile diplomatiei europene. De ce, incepand tocmai de la acest document Comisia isi schimba modul de comunicare si de actiune ?

–       Pare fara echivoc o lista de cerinte ale opozitiei. Toate masurile solicitate in acest document sunt orientate politic catre „salvarea opozitiei PDL-iste si a presedintelui suspendat Traian Basescu”. Dar absolut toate!

–       La paragraful privind Monitorul Oficial s-a strecurat, probabil din neatentie, intoxicarea legata de nepublicarea actelor normative in acesta. Cine are timpul necesar, poate cu mare usurinta sa verifice concordanta intre aprobarea si publicarea actelor normative. Aceasta intoxicare denota, fara indoiala, frica si sentimentul de paralizie al actualei opozitii care nu isi gaseste locul acum, cand a fost rejectata de catre oameni.

–       Acum este deplansa schimbarea Avocatului Poporului, dar acesta devenise „persona non grata”cand sesizase multiplele nereguli si incalcari ale drepturilor omului in cazul procesului lui Adrian Nastase. De fapt, cand era sau nu era in regula. Atunci sau acum?

–       Parghiile oferite DNA si ANI in lupta politica si in procesul de „diminuare si asanare a parlamentarilor”.

–       Frica endemica, viscerala a lui Traian Basescu si a acolitilor sai apropiati de pierderea bataliei cu Adrian Nastase. Oare aceastei Europe sfasiata de probleme economice si sociale sa-i ramana ca ultima preocupare gratierile prezidentiale din Romania, in conditiile in care acestea nici macar nu au fost solicitate?

Sa fim seriosi oameni buni!

–       Renuntarea la ordonante de urgenta in cazul unor decizii care afecteaza statul. De principiu, orice decizie a Executivului afecteaza sau influenteaza, direct sau indirect, cu anumit nivel de multiplicare, Statul. Nu asta este motivul pentru care se numeste Guvern? Unde este Boc si “prim-ministrul sau din umbra”, Traian Basescu sa citeasca aceasta „solicitare” a Comisiei Europene?

Respect si apreciez lupta politica ca fiind un instrument absolut necesar in democratie, el servind in principiu la garantarea libertatilor cetatenesti si fiind o expresie extinsa a optiunii alegatorilor. Dar cand aceasta lupta are o singura regula – cum se spune in filmele acelea americane ieftine – si anume aceea ca nu mai are nici o regula, punand in pericol viitorul nostru ca natiune si al copiilor nostri, atunci asemenea chestiuni sunt de netolerat.

Prin sabotajul interesului national al Romaniei, al integritatii si imaginii acesteia in Europa si in lume, numai si numai pentru a incerca sa mai acorde o sansa lui Traian Basescu si partidului de suflet al domniei sale, Monica Macovei, Cristian Preda, Teodor Baconschi si Cristian Diaconescu sunt susceptibili a fi supusi macar unei analize serioase privind actul de tradare nationala. Si sper ca in scurt timp sa vina si acel moment.

Concluzionand, gurile rele vorbesc ca faimoasa lista a Comisiei Europene a fost scrisa de la Bucuresti, iar cele mai rele dintre gurile rele spun ca in timp ce isi indrepta suvitele, adica la coafor, doamna Monica Macovei dicta prin telefon indicatiile privind solicitarile Comisiei Europene pentru Romania.

Bun, admit faptul ca aceasta chestiune poate fi o rautate din partea mea. Nu o fi fost la coafor, o fi fost la manichiura, pedichiura, sau alte activitati femeiesti de infrumusetare. Fara a analiza oportunitatea acestor activitati de infrumusetare, daca acest zvon are o mica farama de adevar, inseamna ca da, putem spune deschis ca natiunea romana  are probleme serioase de rezolvat.

Cum? Vom reveni fara indoiala asupra acestui subiect.

 Articol de Adrian Marius Dobre, publicat pe blogul personal

Ultima ora:

ObservatorCsibi Magor: Cine hrănește toxicitatea din organizații?

PoliticKlaus Iohannis a decorat cadre medicale, profesori și reprezentați ai societății civile cu prilejul Zilei Naționale a României: O recunoaștere a meritelor oamenilor care aduc cinste țării noastre

EconomieRadu Craciun: Vor fi pietele emergente la originea urmatoarei crize?

ExternSebastian Cochinescu: It was great to visit the Capital Factory Center for Defense Innovation last week in Austin, Texas.

SocialCsibi Magor: Cine hrănește toxicitatea din organizații?

EvenimenteAndreea Paul, la TEDx Baia Mare

CulturaRăzvan-Ioan Dincă, numit în fruntea Societății Române de Radio şi Televiziune

EditorialSilviu Nate: Noua coaliție, dilemele și liniaritatea politicii externe a GermanieiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe