OraNoua.ro
Publicat în 6 iunie 2012, 16:31 / 394 elite & idei

Adrian Marius Dobre – Masa rotunda: Summit-ul NATO de la Chicago la Fundatia Europeana Titulescu

Adrian Marius Dobre – Masa rotunda: Summit-ul NATO de la Chicago la Fundatia Europeana Titulescu

La fiecare Summit asteptam ca NATO sa se reinventeze, sa ne surprinda si sa aduca solutii viabile pentru spatiul transatlantic, pentru Alianta si pentru membrii sai. Evenimentul are, astfel, o semnificatie aparte, pe care intentionam sa o dezbatem pe abordari tematice, Joi, la Casa Titulescu, incepand cu orele 11.00.

Cu invitati ce au o experienta consistenta din perspectiva analizei de politica externa precum si a studiilor militare si de securitate, vom discuta despre planul de retragere a trupelor din Afganistan, despre proiectarea Smart Defense, parteneriatele NATO, reformele privind transformarea NATO, viitorul apararii anti-racheta, relatia cu Federatia Rusa si extinderea NATO. O abordare complexa, comprehensiva, reunind domeniile politic, militar si civil.

In cadrul dezbaterii vom aprecia daca liderii NATO au reusit sa plaseze Alianta pe calea transformarii conceptuale si operationale, daca au reusit sa raspunda provocarilor privind misiunea si scopul sau. Ca de fiecare data si la Summit-ul NATO de la Chicago, credibilitatea si relevanta NATO au fost aduse in discutie, analizate si interogate.

Relatiile din interiorul Aliantei, cat si relatiile acesteia cu partenerii non-NATO, cunosc o dinamica complexa, in special in contextul actual al arhitecturii internationale de securitate. Problematici precum retragerea trupelor din Afganistan, cheltuielile militare si pozitia europenilor in fata efortului de aparare colectiva, abordarea fata de tarile candidate, cooperarea cu Federatia Rusa, relatiile cu Iranul, Siria si interventia din Libia au pus presiune pe liderii NATO si pe consensul politic din cadrul Aliantei.

Va astept, asadar, cu mult interes joi, orele 11.00, la Fundatia Europeana Titulescu.

Articol publicat de Adrian Marius Dobre pe blogul personal

Ultima ora:

ObservatorMircea Geoană, despre mobilizarea de forțe militare ruse la granița cu Ucraina: Există elemente care ne fac să credem că este ceva serios

PoliticKlaus Iohannis a decorat cadre medicale, profesori și reprezentați ai societății civile cu prilejul Zilei Naționale a României: O recunoaștere a meritelor oamenilor care aduc cinste țării noastre

EconomieRadu Craciun: Vor fi pietele emergente la originea urmatoarei crize?

ExternSebastian Cochinescu: It was great to visit the Capital Factory Center for Defense Innovation last week in Austin, Texas.

SocialCsibi Magor: Cine hrănește toxicitatea din organizații?

EvenimenteAndreea Paul, la TEDx Baia Mare

CulturaRăzvan-Ioan Dincă, numit în fruntea Societății Române de Radio şi Televiziune

EditorialSilviu Nate: Noua coaliție, dilemele și liniaritatea politicii externe a GermanieiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe