OraNoua.ro
Publicat în 26 martie 2014, 16:24 / 172 elite & idei

Adriana Săftoiu: Trei împotriva Statului, pentru 234.000!

Adriana Săftoiu: Trei împotriva Statului, pentru 234.000!

de Adriana Săftoiu

E de înţeles că un partid, mai ales aflat la guvernare, ca PSD, susţine că a mărit pensiile. E o propagandă clasica, gri şi cu efect. Revoltător însă e altceva. Zeci de articole de presă, breaking news la televiziuni anunţau că generosul Guvern s-a milostivit şi a mărit pensiile. Acest mesaj media e greu de înţeles.

Cu atât mai mult cu cât, în acest caz, avem de a face cu un gest de corecţie asupra Statului determinat de trei pensionari. Care au avut şi curajul, şi puterea, şi tenacitatea de a-i spune statului: Stop! Până aici ţi-a fost! Ar fi fost, probabil, cel mai bun moment să folosim acest caz ca exemplu pentru ce înseamnă ca simplul cetăţean să se apere de abuzul oricărei puteri care devine “stat”.

Din presă am aflat că Guvernul Ponta a mărit pensiile pentru 234.000 de pensionari. Când, de fapt, trei pensionari le-au mărit.

Trei pensionari arădeni, Gheorghe Gârbovan, Aurel Barz şi Adrian Nicolae Ghilea au sesizat Curtea Constituţionala pe legislaţia sistemului de pensii şi au reuşit să schimbe legea, în favoarea a mii de vârstnici. Cei trei au câştigat un drept pentru 234.000 de pensionari români, care vor primi în plus la pensie 63 de lei, după aplicarea indicelui de corecţie, precum şi suplimentarea punctajelor în cazul persoanelor care s-au pensionat după 1 ianuarie 2011.

Care a fost concluzia presei: Guvernul Ponta a mărit pensiile. Când, de fapt, Guvernul Ponta a fost obligat să îşi corecteze propria Ordonanţă cu numarul 1 din 2013, care trata incorect persoanele care au ieşit la pensie între ianuarie 2011 şi 23 ianuarie 2013.

Curtea Constituţională a admis, în noiembrie 2013, cu majoritate de voturi, excepţia de neconstituţionalitate, la sesizarea celor trei pensionari, şi a constatat că anumite dispoziţii din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 1/2013, pentru completarea Legii 263/2010, privind sistemul unitar de pensii publice sunt neconstituţionale.

Am căutat prin presă chipurile acestor trei pensionari. Mărturisesc că aş fi vrut să fie „vedete” în dezbaterile televiziunilor, să ia locul figurilor care populează seară de seară studiourile tv. Să ne dea prilejul să îi cunoaştem pe cei trei pensionari, să ne spună cum de au gândit demersul şi cum de nu s-au lăsat copleşiţi de spaima că nu merită să te lupţi, deşi stii că ai dreptate. În schimb, eroul media a fost Guvernul care ar fi mărit pensiile pe care de fapt nu a vrut să le mărească prin Ordonanţa 1 din 2013. Prima lui ordonanţă.

Ultima ora:

ObservatorIulian Fota: Urmatoarea rupere de Occident va fi, mai intai, pe vector tehnologic?

PoliticNicușor Dan: Opţiunea mea pentru alegerile de duminică este Partidul Naţional Liberal

EconomieMirela Iovu: Impactul disruptiv al tehnologiei asupra industriei bancare in era post-Covid!

ExternThierry De Montbrial, senior Adviser Club România, a fait de L’IFRI de 2ème Think Tank le plus influent du monde

SocialOvidiu Nahoi: Și dacă, totuși, trăim în cea mai bună perioadă din istoria României?

EvenimenteMireille Rădoi: Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” a oferit Înaltei Curți de Casație și Justiție una din cele 8 copii autentificate ale fundamentului legislației moderne – Magna Carta

CulturaCristina Popescu: Emisiunea de mărci poștale „Urși”

EditorialVasile Pușcaș: Un proiect jurnalistic pentru UnireClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe