Ana Iosif
Publicat în 18 ianuarie 2012, 13:17 / 229 elite & idei

Alegerile parlamentare din Rusia: 3000 de cazuri de fraudă şi un jurnalist concediat pentru că scris despre ele

Alegerile parlamentare din Rusia: 3000 de cazuri de fraudă şi un jurnalist concediat pentru că scris despre ele
+ Extern

Parchetul rus a denunţat astăzi aproape 3.000 de cazuri de fraudă în timpul alegerilor parlamentare din 4 decembrie. Liste electorale falsificate, finanţări ilegale ale campaniei electorale sau conflicte de interese sunt doar câteva dintre neregulile relevate de raportul înaintat de către procurorul general al Rusiei, Iuri Ceaika, preşedintelui rus, Dmitri Medvedev.

Tocmai pentru a „îndrăznit” să facă un reportaj despre toate acestea, Pavel Lubkov, jurnalist al postului de televiziune NTV, controlat de stat, a fost concediat

(Telefonul meu  mobil n.red.) “mi-a fost blocat de serviciile de securitate ale postului de televiziune, pentru că am fost concediat, a scris Lubkov  pe pagina sa de Facebook.

Lubkov a fost angajat al NTV din 1993, fiind câştigătorul premiului „Cel mai bun reporter” al anului 1998. Până atunci considerat un post de televiziune independent, în anul 2001, NTV a fost trecut în subordinea statului, schimbându-şi politica editorială.

Alegerile parlamentare din 4 decembrie câştigate, cu aproape 50 la sută din voturi, de Rusia Unită, partidul condus de actualul premier rus, Vladimir Putin au fost urmate de ample manifestaţii de stradă în mai  multe oraşe din Federaţia Rusă. Protestatarii au denunţat falsificarea scrutinului, cerând organizarea unui nou scrutin şi o „Rusie fără Putin”, cea mai amplă mişcare de la accederea la putere a lui Putin în anul 2000.

Autorităţile ruse neagă acuzaţiile şi refuză organizarea unui nou scrutin, astfel încât o nouă manifestaţie de protest este preconizată pentru data de  4 februarie.

 

 

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieNovel Research, Editura Club România: Trenduri în reglementări financiare

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialMarian Staș, despre criteriile pentru școlile-pilot: Cel mai important e să vrea și al doilea să poată

EvenimenteVictor Vevera, Mireille Rădoi, Doina Banciu: 500 de ani de la „cel mai important document al culturii românești”. Simpozion la BCU „Carol I”

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe