Matei Bogdan
Publicat în 25 septembrie 2019, 14:30 / 122 elite & idei

Alex Coita: Donald Trump, vizat de „impeachment”

Alex Coita: Donald Trump, vizat de „impeachment”

Alex Coita a reacționat după decizia Partidului Democrat de a declanșa procedura de „impeachment” împotriva președintelui Donald Trump.

„Scena politică din SUA este cuprinsă de turbulențe, după decizia Partidului Democrat de a declanșa procedura de „impeachment” împotriva președintelui în exercițiu, Donald Trump.

De notat că această procedură nu este o procedură de demitere ci una de punere sub acuzare, în acest caz Senatul SUA transformându-se într-un juriu, în timp ce reprezentanți desemnați ai Camerei inferioare acționează ca procurori.

Este adevărat că rezultatul unei astfel de proceduri, în caz de succes, îl reprezintă pierderea mandatului de către președinte, însă nu este vorba de o procedură de demitere, fiind vorba de un proces politico-judiciar în cadrul căruia este pus sub acuzare a președintelui țării.

Iată, pe scurt, care sunt etapele procedurii de „impeachment”.

1. Procedura poate fi declanșată de orice membru al Camerei inferioare a Congresului american printr-o „rezoluție de punere sub acuzare” care este dezbătută în Comisia judiciară a Camerei Reprezentanților și apoi supusă la vot în plen.

2. Dacă rezoluția întrunește o majoritate simplă în Camera Reprezentanților, obiectul acesteia (în acest caz președintele țării) este oficial pus sub acuzare, procedura mutându-se la Senat, unde are loc procesul efectiv.

3. Procesul din Senat are loc cu întreaga Camera superioară constituită ca juriu, în timp ce membri desemnați din Camera inferioară au rolul de procurori. Pentru o decizie defavorabilă președintelui este nevoie în acest caz de o majoritate de două treimi a membrilor Senatului american împotriva acestuia.

4. În caz că majoritatea este întrunită, președintele este condamnat, pedeapsa fiind pierderea mandatului și interdicția de a ocupa vreo funcție onorifică, remunerată sau de încredere în SUA. Sentința este definitivă, neexistând căi de apel.

De menționat două lucruri aici. Această procedură de punere sub acuzare este comună pentru mai multe categorii de oficiali federali, inclusiv judecători. Și, în al doilea rând, „procesul” din Senat și o eventuală condamnare a învinuitului nu exclud posibilitatea unei anchete penale”, a scris, miercuri, Alex Coita pe contul său de Facebook.

www.dcnews.ro

Ultima ora:

ObservatorMarius Stoian: Iluzia schimbărilor în trombă

PoliticKlaus Iohannis a anunțat noua Strategie de Apărare a Țării: Parteneriatul cu SUA și apartenența la NATO și UE, piloni esențiali/ Ținem cont de deteriorarea relațiilor NATO-Rusia/ Modernizarea legislației privind securitatea națională este prioritară

EconomieSergiu Manea: Cu 820.000 de clienți activi în George, este BCR o bancă preponderent digitală?

ExternVictor Negrescu: Haideți să continuăm munca!

SocialMarius Stoian: Iluzia schimbărilor în trombă

EvenimenteCristina Buzasu: Onorată să particip la videoconferința prim-ministrului Ludovic Orban cu prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki

CulturaCristina Popescu: CENTENARUL TRATATULUI DE LA TRIANON

EditorialSilviu Cerna: România (iarăşi) la răspântie?Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe