OraNoua.ro
Publicat în 17 decembrie 2014, 18:09 / 422 elite & idei

Alex Giboi: Expoziția de fotografie AGERPRES „Romania 25 Years After – 25 Years of Democracy”, vernisată la MAE

Alex Giboi: Expoziția de fotografie AGERPRES „Romania 25 Years After – 25 Years of Democracy”, vernisată la MAE

„Romania 25 Years After – 25 Years of Democracy” este titlul expoziției de fotografii ale Agenției Naționale de Presă AGERPRES, vernisată marți la sediul Ministerului Afacerilor Externe.

Expoziția reunește 36 de fotografii AGERPRES care prezintă „în oglindă” viața socială, politică și culturală a României de dinainte și de după Revoluția din decembrie 1989.

Vernisajul expoziției face parte din seria de evenimente organizate sub auspiciile MAE, care marchează împlinirea a 25 de ani de la Revoluția Română.

Și pentru că în 2014 s-au împlinit 125 de ani de la înființarea AGERPRES, la vernisajul expoziției ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, i-a oferit directorului general al Agenției Naționale de Presă, Alexandru Giboi, o copie a actului de înființare a instituției de presă, precum și placheta MAE. Aurescu a menționat că actul de înființare a Agenției Naționale de Presă este datat 16 — 25 martie 1889 și a făcut cunoscut faptul că, printre beneficiarii informațiilor agenției, în acea perioadă, se numărau regele, președintele Consiliului de Miniștri și Ministerul Afacerilor Străine.

„Felicit AGERPRES pentru cei 125 de ani de existență în care a fost și rămâne martor al momentelor cruciale din istoria națională. Felicitări domnului director general AGERPRES, care în funcția de secretar general al Asociației Agențiilor de presă din Balcani și din calitatea sa de membru al board-ului Asociației Agențiilor Naționale de Presă din zona Mării Negre — BSANNA prezintă o nouă dovadă a profesionalismului și a integrității pe care AGERPRES a câștigat-o pe bună dreptate în plan național și internațional”, a afirmat Bogdan Aurescu.

Ministrul Afacerilor Externe a arătat că expoziția „Romania 25 Years After — 25 Years of Democracy” prezintă, prin intermediul fotografiilor, mediul politic, social și cultural din România pe durata celor 125 de ani de existență a Agenției Naționale de Presă, instituție care, pentru diplomații aflați la post, a fost „unica sursă de informare pentru situația din țară”.

Aurescu a subliniat că AGERPRES este ”o sursă foarte importantă de informare, în slujba interesului public, recunoscută la nivel internațional” care „contribuie la prestigiul României în lume”.

La rândul său, directorul general al AGERPRES, Alexandru Giboi, a afirmat că expoziția îi ajută pe unii oameni să reconstituie cu acuratețe o perioadă pe care nu au trăit-o.

„În 1989, în decembrie, aveam 6 ani. (…) Fără aceste fotografii, oameni de vârsta mea sau mai tineri am uita”, a declarat Alexandru Giboi. „Imaginile ne ajută să ne amintim, ne ajută să cunoaștem ce s-a întâmplat atunci, ne ajută să deosebim o perioadă gri de o perioadă multicoloră, activă, dinamică, în continuă schimbare”, a adăugat directorul general al AGERPRES, potrivit căruia realizarea expoziției de fotografie „Romania 25 Years After—25 Years of Democracy” reprezintă o nouă dovadă a unei bune colaborări dintre Agenția Națională de Presă și Ministerul Afacerilor Externe.

„Am descoperit în MAE prieteni noi și prieteni vechi”, a adăugat directorul general al AGERPRES.

Prezent la eveniment, diplomatul Sergiu Celac, fost ministru de Externe, și-a amintit de ziua de 22 decembrie 1989 și de „dispoziția” primită atunci de la Sergiu Nicolaescu. „Mi-a zis: ‘Tizule, du-te la Casa Scânteii și preia presa de partea Revoluției'”, a rememorat Celac. El a spus că îndemnul lui Nicolaescu s-a dovedit a fi fost superfluu, deoarece, la acea oră, „stindardul libertății presei a fost înălțat de AGERPRES”.

Redactorul șef al Redacției Documentare-Arhivă din cadrul AGERPRES, Anca Pandea, a reamintit că ministrul de Externe care a semnat actul de înființare al Agenției, P. P. Carp, a fost cel care a avut inițiativa de a crea „o agenție de presă în România, printre primele din Europa”. „Agenția a fost o reflectare a vieții politice, sociale și culturale în străinătate”, a spus Anca Pandea, adăugând că prima limbă străină în care au fost transmise știrile agenției a fost limba franceză.

Expoziția de fotografie AGERPRES este completată, la sediul MAE, de o a doua expoziție, de corespondență diplomatică, în cadrul căreia sunt incluse acte istorice, unele recent desecretizate, după cum a precizat Bogdan Aurescu.

La eveniment au participat foștii miniștri ai Afacerilor Externe Titus Corlățean și Teodor Meleșcanu, ambasadori, reprezentanți ai MAE.

 

Ultima ora:

ObservatorMarco Badea: David Popovici a reușit! A devenit campion mondial la 100 de metri liber și atinge la doar 17 ani o performanță neegalată timp de 49 de ani

PoliticMarco Badea: 119 de zile de când Vladimir Putin a început războiul în Ucraina

EconomieSergiu Manea: Gândirea digitală înseamnă inclusiv să recunoşti foarte repede când eşti pe o cale greşită şi să înveţi din asta | Conferinţa Microsoft Envision România

ExternCristian Unteanu: Care este statutul exact al „luptătorilor străini” din Ucraina? Sunt şi români printre ei?

SocialSorin Ioniţă: Misiunea statului în lumea civilizată e să se ocupe de mediocrităţi ca mine, nu de genii

EvenimenteCiprian Stanescu: Despre economie circulara pe termen lung

CulturaMireille Rădoi: Studii despre Imperiul Bizantin la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

EditorialAlexandru Grumaz: IAR Ghimbav a jucat la două capete în ceea ce privește elicopterele Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe