OraNoua.ro
Publicat în 27 februarie 2017, 13:57 / 472 elite & idei

Alexander Tapscott – Un filozof din noua elită globală la București

Alexander Tapscott – Un filozof din noua elită globală la București

București, 27 februarie 2017 – Alexander Tapscott, membru fondator Global Futures Council on Blockchain de pe lângă World Economic Forum a efectuat o vizită în România în perioada 22-24 februarie anul curent. În cadrul vizitei au avut loc o serie de întâlniri cu lideri din România și a fost programată o expunere gazduită de Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” la care au fost invitate personalități din mediul academic, administratie, economie, finanțe, cultură, societate civilă și media.

revolutia-blockchain-6980

Reuniunea de la DAVOS din 2017, desfășurată sub semnul celei de-a IV-a Revoluții Industriale, a introdus în scenă conceptul de “Blockchain” ca motor al unei noi ordini globale. Acesta reprezintă o tehnologie bazată pe procese descentralizate, în rețele peer-to-peer, pe bază de criptare iar aplicabilitatea acoperă un spectru impresionant de domenii: servicii financiare, bănci și asigurări, mobilitate și transport, mediu și energie, administrație publică at large, management, etc.

Filozofia “blockchain” este considerată și o bază reală pentru viitoarele politici publice care își propun să implementeze măsuri preventive anticorupție dar și consolidarea democrațiilor din toată lumea, tema fiind una dintre cele mai dezbătute la reuniunea din 2017 de la Davos.

În contextul în care “blockchain” prefigurează trecerea de la “internet of information”, la “internet of value”, în perioada 22-24 februarie 2017, a avut loc vizita la București a unuia dintre cei mai renumiți ganditori ai noii ere digitale, Alexander Tapscott, co-autorul volumului “Blockchain Revolution”, cea mai vandută carte din lume pe acest subiect, și membru al Futures Council de pe lângă World Economic Forum.

Prin efectul cumulat, “Revoluția Blockchain” generează o nouă filozofie care are ca promisiune finală recuperarea încrederii, o societate morală și realizarea premizelor pentru democrația directă. Guverne, bănci centrale, mega instituții financiare, și mari corporații de software transformă deja acest concept în „produs” disruptiv aplicat.

revolutia-blockchain-6958

O componentă importantă în cadrul vizitei a constituit-o expunerea gazduită de Biblioteca Centrală Universitara “Carol I” din București la care au participat peste 200 de personalități din mediul academic, administratie, economie, finanțe, cultură, societate civilă și media – prelegerea a fost urmată de o sesiune interactivă de întrebări și răspunsuri. Evenimentul a fost facilitat cu sprijinul partenerilor BCR, Groupe Renault, EximBank România, Vimetco-ALRO, Alpha Bank, Sanofi, Raiffeisen Bank, Nuclearelectrica, BRD Asset Management, ENB, SCA Bulbocacă & Asociații și a Camerei de Comerț și Industrie a României.

Prezența lui Alexander Tapscott în România se înscrie intr-un efort global de a conecta ideile si liderii comunitatii transatlantice, un club din care face parte și România. Dupa expunerile găzduite la Davos, la Comisia Europeană, la sediul Google, GoldmanSachs sau IBM, vizita lui Alexander Tapscott are obiectivul de a de a genera în România o dezbatere la nivel de elite a noului concept cu alonjă globală.

Reuniunea a avut loc sub egida Clubului România.

revolutia-blockchain-6913

Ultima ora:

ObservatorOvidiu Nahoi: România, în fața unei șanse istorice. Putem face saltul spre dezvoltare?

PoliticOvidiu Nahoi: România, în fața unei șanse istorice. Putem face saltul spre dezvoltare?

EconomieDaniela Şerban: Cum va merge bursa

ExternAndreea Paul: Industria 6.0. O lecție de viziune finlandeză

SocialSorin Cîmpeanu, ales preşedinte al Agenţiei Universitare a Francofoniei

EvenimenteAntonia Colibășanu, la lansarea volumului ‘Pandemia si Economia – Ce urmează?’ de acad. D. Daianu

CulturaMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

EditorialRadu Craciun: Teoria absurduluiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe