OraNoua.ro
Publicat în 28 martie 2012, 13:21 / 700 elite & idei

Alexandra Gătej: Perspective în urma Conferinței Globale de Business organizată de Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii

Alexandra Gătej: Perspective în urma Conferinței Globale de Business organizată de Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii

Alexandra Gătej a participat in luna februarie la Conferință Globală de Business organizată de Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii (SUA) la inițiativa și sub conducerea Secretarului de Stat Hillary Clinton. Doamna Gătej a acordat un scurt interviu cititorilor OraNoua.ro referitor la detaliile acestei vizite.

OraNoua: Doamnă Alexandra Gătej, la sfârșitul lunii februarie ati fost invitată să participati la prima Conferință Globală de Business organizată de Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii (SUA) la inițiativa și sub conducerea Secretarului de Stat Hillary Clinton (invitat de onoare Vicepreședintele J. Biden). Care a fost obiectivul acestei conferințe?

Alexandra Gătej: Obiectivul conferinței a fost ca împreună cu liderii comunităților de business din cele 120 de țări invitate, Departamentul de Stat să identifice modalitățile prin care SUA să intre pe piețe noi, să creeze noi locuri de muncă și să accelereze ”America’s Economy Renewal”. A fost, dincolo de pragmatismul abordărilor și de prezența unui număr impresionant de oficiali ai guvernului american, o oportunitate pe care Departamentul de Stat a creat-o în fața comunității de afaceri internaționale pentru a explica programul ”Economic Statecraft”.

OraNoua: Care sunt elementele principale pe care se bazează acest program avansat al diplomației economice?

Alexandra Gătej: Vor fi noi priorități: politica externă americană a ultimei decade a fost una de necesitate, concentrată pe ”zonele de pericol”. Răspunsul la pericol va rămâne un element central al politicii externe a SUA, dar nu poate fi politica externă.

În decada următoare, SUA se vor concentra pe zonele de oportunitate, și anume pivotare spre Asia – un discurs aproape obsesiv – Parteneriatul TransPacific, Asia Pacific Economic Cooperation, Free Trade Agreement US –Korea (semnat recent). De asemenea, integrare majoră în LatAm (țările Americii Latine) prin partenerii existenți și noi parteneri (Summit of the Americas 2012) și armonizarea barierelor de comerț cu Mexic, Canada.

Cooperarea cu Uniunea Europeană, cea mai palidă componentă pe parcursul Conferinței, a fost abordată doar din perspectiva interesului comun US/UE pentru terțe piețe.

OraNoua: Cum vede SUA competitivitatea viitoare?

Alexandra Gătej: O ofensivă mai bine jucată a fost legată de investiții și de agenda comercială diplomatică. Competitivitatea viitoare a SUA depinde de eforturile diplomației sale de a aplana distorsiuni crescânde care acționează în defavoarea companiilor americane – regimuri protecționiste, subsidii, taxarea muncii și standarde de mediu. Câteva elemente cheie ale acestui pilon sunt legate de Job diplomacy, un amplu program de promovare agresivă a ”American Renewal” și de creșterea investițiilor în SUA. Departamentul de Stat și al Comerțului vor lansa un program global denumit „Select USA”. Se va încerca o ripostă/un push-back pe barierele de intrare globale – transferuri de tehnologie sau asociații în participațiune în scopul obținerii de tehnologie/unfair joint ventures

OraNoua: Se vor folosi instrumentele economice pentru rezolvarea problemelor de politică externă?

Alexandra Gătej: Multe obiective de securitate ale SUA țin de aspecte economice. Câteva instrumente de piață care ar putea avansa interesele strategice americane precum crearea unui parteneriat pentru dezvoltare economică și democratică în Orientul Mijlociu și Africa de Nord sau lansarea inițiativei New Silk Road pentru promovarea stabilității regionale în jurul Afganistanului.

De notat ar fi si creșterea capacității Departamentului de Stat prin înființarea unui nou Birou de Resurse Energetice și numirea unui Economist Șef/Chief Economist of State (pentru prima dată în istorie) și lansarea unui vast program de training economic al diplomaților americani.

O conferință interesantă de la care România are de învățat – câteva măsuri ar fi relevante și la noi, mai ales în zona diplomației economice.

Ultima ora:

ObservatorCodrin Scutaru, Andrei Stoian: Summit-ul NATO din Washington. Competiția pentru Casa Albă

PoliticMarcel Ciolacu: Tricolorul va fi mereu o mărturie a unității noastre, reper neprețuit al conștiinței românești

EconomieMihai Precup: In Tokyo – Japonia | Consolidarea cooperării economice româno-nipone

ExternAlexandru Grumaz: Este Ordinea Mondială într-o spirală descendentă!? Avem o criză a rachetelor nucleare tactice în Europa?

SocialCarmen Elena Cirnu: 🌟 Major Milestone Achieved! 🌟

EvenimenteVictor Vevera: ICI București este prezent la conferința „ Lumea Geospațială: 20 de ani de comunitate geospațială ” 2024

EditorialRadu Puchiu: Am moderat o nouă întâlnire pe care Aspen Institute Romania a organizat-o ca parte a Programului Technology & Society

CulturaCristina Popescu: Municipiul Cluj-Napoca, 1900 de ani de atestare documentarăClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe