Matei Bogdan
Publicat în 6 februarie 2019, 14:35 / 67 elite & idei

Alexandru Coita: Dureroasele „cruciade“ anticorupţie – se poate merge dincolo de paradigma Şerifului?

Alexandru Coita: Dureroasele „cruciade“ anticorupţie – se poate merge dincolo de paradigma Şerifului?

de Alexandru Coita

În ultimii 30 de ani au mai existat la nivel internaţional cel puţin încă două „cruciade“ anticorupţie, pe lângă cea din România.

E vorba în primul rând de operaţiunea Tangentopoli, cunoscută şi sub numele de Mani Pulite, prin care a fost destructurat binomul compus din Democrazia Cristiana (partidul-sistem care a condus Italia din 48 pana la începutul anilor 90, sprijinit de Statele Unite care se temea de o „defectare“ a Italiei de partea comuniştilor) şi Mafia. Rezultatul? O generaţie de stagnare, alternanţă între lideri slabi şi showmen-i geriatrico-priapici care a dus până la urmă la o alianţă a populiştilor şi un stat care nu-şi atinge potenţialul.

A doua, de dată mai recentă, a început în 2014 în Brazilia şi s-a terminat în 2018 cu alegerea neo-fascistului Bolsonaro, ales pe o platformă anticorupţie. Lava Jato a adus în faţa justiţiei 346 de înalţi oficiali, dar impactul asupra economiei (estimat între 0,5 şi 0,7% din PIB) şi spaţiului politic a fost unul profund.

Unii ar putea spune că aceste efecte secundare sunt ca în cazul chimioterapiei, nocive, dar necesare pentru a trata o maladie necruţătoare. Respect acest punct de vedere, dar resping autosuficienţa care împiedică identificarea unor măsuri mai eficace de a limita efectele secundare ale luptei anticorupţie.

Cred în continuare că abordarea trebuie să depăşească paradigma şerifului din vestul sălbatic care împarte legea într-un univers maniheist, împărţit în alb şi negru. Cauzele corupţiei sunt de multe ori profunde, au rădăcini culturale şi resorturi mentale care nu pot fi combătute eficient doar cu zăngănitul cătuşelor. O strategie durabilă, care să ducă într-adevăr la vindecare, ar trebui să includă, pe lângă partea de descurajare, şi cea de prevenţie, de educaţie, dar şi, foarte important, instrumente eficace de recuperare a prejudiciilor.

Cât priveşte România, este clar că lucrurile s-au petrecut „româneşte“, în sensul nepatriotic al cuvântului: superficial, vindicativ, fără rigurozitate, cu accent pe obţinerea de scalpuri şi mai ales cu procurori şi politicieni deopotrivă folosindu-se de acest nou „trend“ pentru a-şi trage spuza pe turtă.

Ultima ora:

ObservatorKlaus Iohannis a semnat decretele privind desemnarea miniştrilor interimari

PoliticKlaus Iohannis a semnat decretele privind desemnarea miniştrilor interimari

EconomieDan Suciu: Concluziile senatorului Daniel Zamfir privind ROBOR-ul sunt nejustificate

ExternJoe Biden isi va anunta candidatura pentru prezidentialele din 2020

EvenimenteMarcel Foca: PatriotFest-Inovez pentru România. Prezentarea ediției 2019 la Cluj-Napoca

CulturaSorin Ioniţă: Žižek vs Peterson, sau măcelul ideologic care n-a mai fost

SocialVictor Negrescu: Cred că ar trebui să fie cât mai mulţi tineri în viitorul Parlament European

MoldovaCristian Unteanu: Republica Moldova, din nou terenul de încercare pentru marea strategie rusească de constituire a „cordonului sanitar“Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe