Matei Bogdan
Publicat în 29 aprilie 2020, 20:16 / 273 elite & idei

Alexandru Cristian: 140 de ani de Relații Româno-Americane

Alexandru Cristian: 140 de ani de Relații Româno-Americane

de Alexandru Cristian

România și Statele Unite ale Americii au o istorie în multe privințe asemănătoare. Ambele state au luptat pentru câștigarea independenței, suveranității și recunoașterii pe scena istoriei. Diferențele au ținut de modelul civilizațional în care s-au creat cele două state.

Trebuie să amintim aici, cu o întreagă considerație, pe istoricii români și americani care s-au preocupat de aceaste aspectele timpurii ale  relațiilor româno-americane, Paul Cernovodeanu, Cornelia Bodea, Ion Stanciu, Dumitru Vitcu, Constantin Bușe, Keith Hitchins, Stephen Fischer-Galați, Radu R. Florescu,  James F. Clarke dar și mulți alții.

Relațiile româno-americane împlinesc 140 de ani de existență, o existență plină de provocări ce a demonstrat la final admirația ambelor state pentru modelul civilizațional, România pentru dobândirea independenței dar și pentru implementarea unui model autentic  democratic, Statele Unite ale Americii pentru miracolul cultural și lingvistic reprezentat de poporul român. O istorie ce le-a demonstrat ambelor popoare ce înseamnă lupta pentru a fi recunoscut în istorie.

Istoria Statelor Unite ale Americii s-a scris cu mari sacrificii ca și cea a țării noastre, ambele țări au suferit pentru că au fos asuprite.  Chiar în anul 1764 înainte de cucerirea indepedenței, 4 iulie 1776, a apărut un pamflet semnat de Isaac Hunt care compara situația din America colonizată cu cea din Transilvania, unde guvernatorul coroanei britanice era asemănat cu voievodul transilvan. O scriere sugestivă despre valoarea libertății popoarelor. După cucerirea independenței, Statele Unite ale Americii se vor avânta într-o expansiunea teritorială continentală și comercială rar întâlnită în istoria lumii. Ghidat de acel Manifest Destiny, poporul american a continuat să extindă pământul în care s-a format națiunea și conștiința americană, spre finalul secolului al-XIX-lea noul stat avea să devină un adevărat competitor cu hegemonul din acele vremuri Imperiul Britanic, ulterior depășindu-l.

Tumultosul secol XIX a adus pentru țara noastră unirea celor două principate românești, venirea unui domnitor străin, transformarea în regat și modernizarea continuă a noului stat român. Răscoala lui Tudor Vladimirescu din 1821, Revoluția din 1848, Unirea din anul 1859, proclamarea independenței urmată de Războiul de Independență sunt borne istorice care au contribuit la transformarea țărilor românești într-un stat nou și modern.

Relațiile diplomatice oficiale între România și Statele Unite ale Americii  au fost stabilite în data de 11 iunie 1880 prin numirea primului reprezentant diplomatic al Statelor Unite ale Americii în țara noastră. Înainte de stabilirea acestor relații au avut loc contacte diplomatice și comerciale intense între țara noastră și Statele Unite ale Americii.

Acest studiu este dedicat relațiilor româno-americane de la începutul acestora până la Marea Unire. Am analizat factorii ce au apropiat cele două  țări aflate la o mare distanță, distanța exactă  între cele două capitale, București și Washington D.C. este de  7977,6 de kilometri. Trebuie să precizăm că  acest studiu este începutul unui studiu mai amplu și complex.

Ultima ora:

ObservatorLudovic Orban: România are o şansă uriaşă. Avem oportunităţi pe care mulţi nici măcar nu le-au identificat

PoliticLudovic Orban: România are o şansă uriaşă. Avem oportunităţi pe care mulţi nici măcar nu le-au identificat

EconomieRăzvan Nicolescu: Mizele regionale ale jocurilor din energie (Op-ed)

ExternDan Mihalache: Nu uitați să aplicați în următoarea perioadă pentru a vă proteja dreptul curent de a locui, munci și studia în Marea Britanie

SocialGeorge Butunoiu: Realitatea la zi – Minte-mă frumos! Mituri și ipocrizie în lumea corporatistă – George Butunoiu

EvenimenteMarian Murguleț: Videoconferința „Digitalizarea României și Tehnologia 5G” / „Cartea electronică de identitate va face ireversibilă transformarea digitală a României”

CulturaCristina Popescu: Romfilatelia introduce în circulație joi, 2 iulie 2020, emisiunea de mărci poștale Animale tip leopard

EditorialMirela Iovu: Efectele disruptive ale COVID-19. Digitalizarea, noul model de afaceri in contextul pandemieiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe