OraNoua.ro
Publicat în 10 decembrie 2014, 12:21 / 142 elite & idei

Alexandru Cristian: Globalitate şi teritorialitate

Alexandru Cristian: Globalitate şi teritorialitate

de Alexandru Cristian

Fenomenul globalizării este fascinant prin prisma  amplelor transformări la nivel global. Geografia a fost învinsă, iar comunitatea globală a câştigat. Globalizarea este substanţializarea unui vechi simţământ al lumii, unitatea.

Din punct de vedere mistic globalizarea este o profeţie milenaristă împlinită. Un fenomen ce dă crezare profeţiei. Teritoriul a fost suprimat iar frontierele s-au dizolvat în imensul spaţiu global. Sistemul internaţional este definit de heteroclitate şi ecletism. Globalizarea uneşte şi diferenţiază.

Globalizarea este stăpânită de fenomenul teritorializării. Acest fenomen, în viziunea mea, este includerea unui teritoriu oarecare într-un Teritoriu Global. Cu alte cuvinte regiunea devine parte a întregului şi treptat îşi pierde caracteristica de regiune.

Teritoriul unui stat este ceva sacru și primordial cu rădăcini şi credinţe arhaice. Este matca oricărui popor. Permeabilizarea frontierelor şi dizolvarea opreliştilor produce fenomenul de metamorfoză teritorială. Teritoriul unui stat nu mai este rezervat unui anumit popor sau a unei comunităţi,este împărţit cu alt popor sau o altă comunitate.

           Globalitatea este o concepţie despre o lume unificată din punct de vedere al geografiei politice,  dar şi din perspectiva  geografiei economice. Spre exemplu două teritorii au economii combinate şi o conducere politică unică. Coordonarea unică politică va facilita crearea unei economii comune, exemplul clasic este Uniunea Europeană.

Un semnal de alarmă trebuie tras în ceea ce priveşte aceste sublime transformări la nivel global, enclavizarea teritorială. Teritoriile care se vor uni vor fi spaţii convergente din punct de vedere politic şi economic. Există pericolul antagonizării unor largi regiuni geografice, pe varii motive. Nu ne putem referi la motive strict economice, un alt motiv care naşte pasiuni şi idei este modelul cultural. Huntington a descris admirabil posibilitatea cufundării într-un conflict global datorită ciocnirii unor civilizaţii concurente.

 Globalitatea şi teritorialitatea sunt două concepţii ce încearcă să descrie lumea contemporană. Viteza schimbărilor pe scena lumii este un impediment în predicţia unui scenariu sau altul. Irak, Libia, Siria, Ucraina sunt câteva exemple clasice despre multitudinea fenomenelor şi epifenomenelor la scară globală.

În viitor  omenirea  va fi caracterizată de o efervescenţă nemaiîntâlnită în căutarea unor modele, idei şi tipare pentru a putea supravieţui, evolua şi se dezvolta.

 

Datoria oamenilor de ştiinţă şi a formatorilor de opinie este încercarea găsirii unui concordat care  va putea îmbunătăţi  viaţa pe Terra din toate punctele de vedere.

Ultima ora:

ObservatorAndreea Paul: Lipsa forței de muncă calificate și a gândirii critice în învățământ, printre cele mai mari dezavantaje

PoliticSebastian Burduja: Care vor fi top 3 prioritati PNL

EconomieAndreea Paul: Lipsa forței de muncă calificate și a gândirii critice în învățământ, printre cele mai mari dezavantaje

ExternBarbu Mateescu: Sistemul de vot la localele din Ungaria este exact ca la noi – un singur tur.

EvenimenteMarian Murguleț: ONRC cred că este cea mai digitalizată instituţie din România. La polul opus se află ANAF

CulturaRadu Preda: Haosul organizat

SocialMarian Staş: Nebunul Curţii Şcolii

MoldovaIulian Chifu: Chişinăul mănâncă forţat „salamul feliat“ al lui Putin în TransnistriaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe