OraNoua.ro
Publicat în 22 noiembrie 2017, 17:31 / 444 elite & idei

Alexandru Cristian: Paşi prin Israel

Alexandru Cristian: Paşi prin Israel

de Alexandru Cristian

Am fost invitat în Ţara Sfântă la Festivalul Internaţional  al Limbii Române, care a avut loc în data de 31 august la Tel Aviv, la sediul Institutul Cultural Român. Experienţa a fost una extrem de interesantă, frumoasă şi revelatoare.

Israelul este în zilele noastre un stat paşnic, dezvoltat, un loc în care toţi evreii din lume se regăsesc. Comunitatea românească este una strânsă, caracterizată de dorinţa de a păstra moştenirea culturală comună. Puntea dintre România şi Israel se realizează prin cuvânt.

Am cunoscut oameni deosebiţi care mi-au împărtăşit ideile şi speranţele lor. M-am unit prin cuvânt şi idei cu scriitori israelieni de limbă română de valoare, îi amintesc aici pe Etgard Bittel, Magdalena Brătescu, Maria Gaetan Mozes, Bianca Marcovici, Ada Shaulovici şi pe Dragoş Nelersa care a debutat cu o carte despre problemele actuale ale Israelului.

Tel Aviv-ul este un oraş foarte frumos care îţi rămâne în minte. Cu bulevarde mari şi aerisite, Allenby, Rotschild, oraşul îţi oferă o viziune ecletică despre arhitectură. Pe lângă clădirile de sticlă observi case care sunt adevărate capodopere ale arhitecturii orientale. Oamenii sunt veseli, relaxaţi şi zâmbitori.

Promenada din Tel Aviv este una dintre cele mai frumoase pe care le-am văzut, o compar aici cu celebra Promenade de la Croisette din oraşul Cannes. O plajă largă, fină cu o apă limpede care se îngemânează cu hotelurile mari şi de bun gust situate de-a lungul acestei promenade, Sheraton, Orchid Tel Aviv, Dan International.

Tel Aviv-ul îşi merită pe deplin numele de Colina Primăverii. Un oraş romantic, ecletic care te duce cu gândul la marile capitale ale lumii dar şi la oraşele din poveştile orientale. Am vizitat o serie de muzee care prezintă dureroasa şi greaua istorie a poporului evreu, căutarea sa şi reuşirea stabilirii unei patrii, muzuel Ha’Hagana, sala Independenţei.

Ierusalim e un oraş care fascinează toate culturile lumii. Întâlnirea cu Ierusalimul mi-a produs o mare emoţie, una mistică. Istoria respiră în fiecare colţ al acestui oraş unic de pe acest pământ. Ierusalimul poate exista fără Israel dar fără Ierusalim nu poate exista Israelul. Acestea sunt cuvintele care îmi vin în minte despre acest oraş. Un oraş cu o istorie milenară, un oraş în care însuşi Fiul Domnului a locuit.

Minunile se întâmplă şi la Ierusalim, cred cu tărie că semnele trimise de Dumnezeu în scurta vizită îmi vor fi de folos pentru anii ce vor urma. Prin puterea lui Dumnezeu toată lumea poate veni şi se ruga în linişte la Ierusalim.

Conflictul care macină Israelul este ura nesfârşită a musulmanilor împotriva evreilor, o ură pe care o observi pas la pas, prin gesturi, mimică şi reacţie. Cine nu vine în Israel, nu trăieşte în acest loc şi nu vorbeşte cu oamenii nu poate înţelege dimensiunea culturală a conflictului. A comenta fără sa ai vreo idee este o caracteristică într-o lume aşa zis modernă.

Paşii pe care i-am făcut în Israel au fost pentru mine o lecţie de istorie, la care cu siguranţă voi mai participa. Comunitatea evreilor români din Israel este foarte unită şi apropiată de valorile fundamentale ale ţării noastre. Israelul este în prezent un stat paşnic, în care culturile se întrepătrund într-un creuzet plin de creaţie.

Mai jos las o legătură la site-ul Editurii Familia pentru a descoperi şi dumneavoastră scriitori evrei de limbă română.

Shalom Eretz, Israel!

Ultima ora:

ObservatorLudovic Orban: România are o şansă uriaşă. Avem oportunităţi pe care mulţi nici măcar nu le-au identificat

PoliticLudovic Orban: România are o şansă uriaşă. Avem oportunităţi pe care mulţi nici măcar nu le-au identificat

EconomieRăzvan Nicolescu: Mizele regionale ale jocurilor din energie (Op-ed)

ExternDan Mihalache: Nu uitați să aplicați în următoarea perioadă pentru a vă proteja dreptul curent de a locui, munci și studia în Marea Britanie

SocialGeorge Butunoiu: Realitatea la zi – Minte-mă frumos! Mituri și ipocrizie în lumea corporatistă – George Butunoiu

EvenimenteMarian Murguleț: Videoconferința „Digitalizarea României și Tehnologia 5G” / „Cartea electronică de identitate va face ireversibilă transformarea digitală a României”

CulturaCristina Popescu: Romfilatelia introduce în circulație joi, 2 iulie 2020, emisiunea de mărci poștale Animale tip leopard

EditorialMirela Iovu: Efectele disruptive ale COVID-19. Digitalizarea, noul model de afaceri in contextul pandemieiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe