OraNoua.ro
Publicat în 8 octombrie 2014, 14:36 / 547 elite & idei

Alexandru Cristian: Provocarea rusă sau reinterpretarea neorealismului

Alexandru Cristian: Provocarea rusă sau reinterpretarea neorealismului

Ursul siberian atacă borcanul cu miere al europenilor

A murit realismul, trăiască realismul! Ucraina este în fierbere. Istoria Ucrainei este un șir de conflicte, războaie și dispute. Acum Ucraina se întâlnește cu provocarea istoriei sale, drumul spre viitor. Drumul european este un drum luminat, plin de speranțe, drumul spre Rusia este unul brăzdat de conflict și de dispute istorice.  Refuzul elitelor de a păși pe drumul european și dorința poporului a declanșat acest conflict. Este un conflict cu rădăcini culturale, civilizaționale. Partea de vest a Ucrainei a fost orientată spre vest datorită apartenenței sale în urmă cu 4 secole la regatul polonez și mai înainte la ducatul lituanian al Jagellonilor. Partea de est a Ucrainei este parte a  Rusiei din toate punctele de vedere, cultural, economic, istoric.

Granița Ucrainei se află în interiorul acesteia. O graniță civilizațională greu de ignorat. De ce s-a declanșat revolta în Ucraina? Un răspuns probabil este diviziunea internă a Ucrainei. Vestul privește către Atlantic Estul către Siberia. Elitele ucrainiene sunt și ele divizate. Marii oameni de afaceri se situează în tabere diferite. Ucraina nu poate fi unitară atât timp cât concepția societății este scindată. Alteritatea societății ucrainiene s-a observat în răsunătorul eșec al Revoluției Portocalii.

Rusia este un stat dominat de un om puternic. Toată istoria sa Rusia a fost dominată de un singur om. Țarul este acum președintele.  Istoria Rusiei este cea a unui vulcan în erupţie, nu pare să vrea să se liniştească, afirmă Ryszard Kapǘscinski. Sufletul rus este o enigmă susține marele scriitor Dostoievski. La fel sunt și elitele ruse. Președintele Rusiei este un om pragmatic influențat de un geopolitician mistic,  Aleksandr Dughin. Mistica ortodoxă s-a împletit cu geopolitica pragmatică și cu Realpolitik-ul prezent și poate da naștere unor monstruozități. Pervetirea culturii ruse și a ortodoxiei acesteia este marele păcat al conducerii de la Kremlin.

Pe de altă parte Rusia este o putere militară uriașă și o economie emergentă, în curs de dezvoltare. În 17 milioane de kilometri pătrați există numai 100 de kilometri de autostradă. Un indice cutremurător despre starea de fapt a Rusiei. Colosul cu picioare de lut este ursul siberian malnutrit.

Sistemul Putin poate fi caracterizat ca un sistem autocrat cu accente naţionaliste dar deschis către piaţă şi către emergenţa economică. Vladimir Putin a readus măreția Rusiei doar ca imagine declarativă, propagandistică. În realitate economia rusă nu este productivă, țara sprijinindu-se pe resursele de petrol și gaze. Agresiva diplomație a hidrocarburilor este un strigăt în gol al unei mari puteri care este obosită și anacronică. Ucraina este piesa de joc pentru al treilea pol de putere al lumii. Statele Unite ale Americii și China fiind în fruntea clasamentului. Al treilea pol de putere este o bătălie între Rusia și Uniunea Europeană, iar Ucraina este piesa cea mai importantă datoriă puterii demografice și a resurselor. Pentru Europa, Ucraina este o  gură de oxigen demografică, Europa stagnează în ceea ce privește sporul natural de câțiva ani buni. Iar pentru Rusia, Ucraina este puntea spre piața europeană, dar și siguranța că încă mai este o putere mare. O zonă tampon care liniștește coșmarul istoric al Rusiei, sindromul frontierei. În istoria sa Rusia a creat astfel de zone pentru a-și asigura supremația și a se depărta de orașele importante care sunt situate într-o imensă câmpie.

Provocare rusă constă în hărțuirea Occidentului, însuși  Putin știe că fără o piață de export a gazelor Rusia este condamnată la subdezvoltare. Lipsa diversificării industriei ruse este câlcâiul lui Ahile al puterii economice ruse, un câlcâi pe care Putin a încercat să-l oblojească dar în zadar. Apartenența Rusiei la BRICs este un plus pentru statul rus dar este o provocare la dezvoltare. Obsesia păstrării puterii militare este izvorâtă din  incapabilitatea performării economice.

Noul realism pe care Rusia ni-l arată este realismul cultural. Un stat poate acționa cu mijloace coercitive sub pretexte culturale. Hard power este folosită pentru a-ți asigura supremația cultural-ideologică. Logica după care funcționează Rusia este lumea huntigntoniană a conflictului civilizațional și lumea realistă a lui Morgenthau.  Rusia afirmă cu putere că ceea s-a întâmplat este o dorință  a “poporului Crimeei”, 80% dorind alipirea. Este corectă logica rusă dar aici intervin două probleme. Dacă o populație anume dorește să trăiască într-un alt teritoriu trebuie să-și exprime acest lucru în mod pașnic și democratic recurgând la dreptul autodeterminării. Ceea ce a făcut Rusia se numește referendum cu pistolul la tâmplă. A doua problemă este developarea ideilor lui Vladimir Putin, prin cunoscuta sa dorință de  a reinstaura Uniunea Sovietică. Ceea ce ignoră Vladimir Putin este vocea poporului rus, dar acesta a fost ignorat de atâtea ori în istorie încât pare că s-a obișnuit.

Teoria realismul în politica internațională susține că statele sunt nesigure într-un sistem internațional lipsit de un arbitru mondial. Nesiguranța acestora duce la înarmare și la coalizarea cu alte state. Un model istoric de astfel de state este epoca Războiului Peloponeziac între Sparta și Atena sau epoca orașelor-stat în Italia renascentistă, Veneția, Milano, Genova, Florența.

Rusia de-a lungul istoriei s-a ghidat după această teorie datorită fricii de a fi cotropită. După ultima invazie din a doua mare conflagrație mondială, teritorul rus a devenit un teritoriu sacru pentru „țarii roșii”. Nimeni nu trebuie să se mai apropie de teritoriul rus. După dezmembrarea Uniunii Sovietice, Rusia și-a construit o serie de state-tampon sub egida Comunității Statelor Independente sau Organizația Tratatului de Securitate Colectivă având ca principal rol eliminarea acestui pericol istoric. Obsesia rusă pentru frontieră se explică datorită deselor incursiuni în teritoriul rus dar și a reliefului plan, întins, cum am amintit mai sus.

Realismul cultural după care se ghidează Rusia este legitimarea acțiunii acesteia. Rusia știe că provoacă Occidentul, acesta se lasă provocat și răspunde pe măsură, taxând economic toate efluviunile geopolitice ale Rusiei. Geopolitica mistică dughiniană este contrazisă de pragmatismul european. Pentru a întreprinde ceva ai nevoie de resurse. Europa știe că Rusia nu are suficienți bani de aceea nu se alarmează. Însă o regulă  a purtării războiului spune că  adversarul nu trebuie subestimat. Provocarea rusă și afirmarea unui nou realism sunt o ultimă încercare în  a stăvili năvălirea “hoardelor atlantice” către imensa câmpie rusă.

Criza din Ucraina se va termina într-un singur mod, dezmembrarea lentă a Ucrainei. Tensiunile interne sunt prea mari, stimulii externi și interni nu mai pot fi stăpâniți. Alteritatea internă este greu de trecut. Rusia și-a încordat ultimii mușchi. În afară de aceștia Rusia mai are hidrocarburi, un regim contestat și imposibilitatea unei dezvoltări coerente. În opinia mea viitorul Rusiei este în Europa și al Europei lângă Rusia. Suntem două culturi ce s-au dezvoltat din același trunchi comun, sincretismul greco-latin și melanjul iudeo-creștin. Paul Valéry spunea că Europa este o peninsulă  a Asiei.  Eu susțin că Rusia și Europa formează un întreg.

Ucraina nu se va sfârși pentru că dorește Rusia sau Europa. Nu! Se va dezmembra pentru că așa vor decide elitele și poporul. În interiorul graniței se află două popoare, iar fiecare popor are nevoie de teritoriul său pe care să nu-l împartă cu nimeni.

 

Istoria Rusiei este cea a unui vulcan în erupţie, nu pare să vrea să se liniştească, afirmă Ryszard Kapǘscinski.

 

În opinia noastră sistemul Putin poate fi caracterizat ca un sistem autocrat cu accente naţionaliste dar deschis către piaţă şi către emergenţa economică.

Ultima ora:

ObservatorOvidiu Nahoi: Cei „5D” ai manipulării și dezinformării online. Cum poate răspunde Europa?

PoliticKelemen Hunor: În acest moment, comasarea alegerilor locale şi parlamentare nu este posibilă constituţional

EconomieMarian Năstase: ALRO este al doilea cel mai transparent emitent BET privind raportarea ESG

ExternMarco Badea: Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a îndemnat Regatul Unit să trimită avioane de luptă în Ucraina

SocialCsibi Magor: Pentru prima data de cand donez

EvenimenteAndreea Paul: Conferința CDG ”Banii României producătoare – finanțarea economiei private”

CulturaVlad Mixich: Mi s-a întâmplat de câteva ori să trăiesc o emoție foarte specială: gratitudinea de a fi martorul nemijlocit a unei frumuseți unice

EditorialOvidiu Nahoi: Cei „5D” ai manipulării și dezinformării online. Cum poate răspunde Europa?Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe