OraNoua.ro
Publicat în 6 august 2014, 10:21 / 197 elite & idei

Alexandru Cristian: Templul geopoliticii

Alexandru Cristian: Templul geopoliticii

de Alexandru Cristian

Lumea internațională este un vulcan pe cale să erupă. Tensiuni globalizante și  glocalizante , energii centripete și centrifuge. În tot acest mozaic am găsit un singur cuvânt potrivit geopolitica.

Geopolitica a fost cuvântul cel mai urât și controversat al secolului XX. Adeseori a fost văzut ca un instrument perfid, insidios. Ce este geopolitica? Este un cumul de cunoștiințe despre ceea mai importantă dovadă a civilizației umane la nivel planetar, existența statului ca afirmare geografică a unui popor. Pe scurt geopolitica ne învață evoluția și existența statului. Este un concept evolutiv și supus transformării.

De la geopolitica primară la cea clasică până la cea mistică provocarea fundamentală a fost definiția statului și schițarea unui posibil comportament al acestuia. Ce ne învață geopolitica ? Un anumit stat poate favoriza o acțiune oarecare pentru a obține un scop bine definit pentru acesta și imperceptibil pentru restul statelor.

         Provocarea geopoliticii este de a explica exact, clar și obiectiv nuanțele statelor. Nuanțe etnice, politico-militare, cultural-civilizaționale. Nu putem considera geopolitica ca un far conducător, o putem utiliza ca un instrument pentru  a înțelege. Și pentru că rolul ei primordial, al geopoliticii,  este  înțelegerea, aceasta a fost deviată în interesul egoist sau mai puțin egoist al unora sau altora. Geopolitica a fost supusă în istorie confiscării, un rapt fără măcar ca aceasta să aibă un mecanism de autoapărare.

Lumea a construit temple ale geopoliticii la care state și popoare se închină. Excepționalisme și orientări clasice, toate au valoare de fundament suprem. Geopolitica este ceva care ne ajută să înțelegem nu este ceva care este folosit pentru un scop limitat și imposibil de explicat. Raționamentele geopoliticii sunt clare, exacte și logice, anumiți geopoliticieni au fracturat logic această știință pentru a servi unui scop anume.

Geopolitica nu trebuie ridicată și adorată ca o divinitate păgână și misterioasă. Trebuie coborâtă de pe soclu, analizată, interogată. Un amurg al geopoliticii este necesar ca lumea să devină o lume kantiană. Nu susțin moartea sau dispariția geopoliticii. Doresc să subliniez că fanatismul geopolitic este la fel de periculos ca și fanatismul religios sau extremismul ideologic.

Geopolitica este o față a lui Ianus, depinde ce vrei să arăți prin folosirea acesteia. Mistica și geopolitica au în comun pasiunea pentru adorare, numai că prima nu vătămează pe când cea de-a doua poate produce răni iremediabile. Ascetul se autoîmplinește, geopoliticianul încearcă să perfecționeze comportamentul și nuanțele    statelor.

Școala geopoliticii este un fundament pentru  a construi o lume așa cum visăm. O lume democratică, pașnică bazată pe cooperare și colaborare. Geopolitica actuală trebuie dată jos de pe un templu construit de istorie și adusă între oameni pentru a fi necesară și folositoare tuturor.

                 Viitorul geopoliticii este fără margini depinde cine trasează limitele…

Ultima ora:

ObservatorAneta Bogdan: Meaning 2021

PoliticLudovic Orban, despre comunicarea în Coaliţie: Nu fac bine declaraţiile polemice, coeziunea în comunicare e esenţială

EconomieCorina Popescu: Electrica anunță finalizarea primei etape a fuziunii prin absorbție a celor trei companii de distribuție a energiei electrice din cadrul Grupului

ExternRobert Lupițu: Președintele Klaus Iohannis îl decorează pe ambasadorul american Adrian Zuckerman pentru implicarea în dezvoltarea Parteneriatului Strategic România – SUA

SocialVictor Negrescu: Recomandări pentru sprijinirea educației și reducerea decalajelor

EvenimenteRăzvan Orășanu: Vrem să creăm un program săptămânal – un soi de mix de conferințe dedicate subiectului și webinarii dedicate profesorilor, toate legate de digitalizarea în educație

CulturaCristina Popescu: ZIUA CULTURII NAȚIONALE. 150 DE ANI DE LA PRIMA SERBARE A ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI

EditorialAneta Bogdan: Meaning 2021Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe