Adriana
Publicat în 25 aprilie 2018, 11:39 / 241 elite & idei

Alexandru Grumaz: Câte razboaie sunt în Siria?

Alexandru Grumaz: Câte razboaie sunt în Siria?
+ Observator

În ultimii ani, în Orientul Mijlociu a apărut o nouă arhitectură. Recenta reuniune de la Ankara între Rusia, Iran şi Turcia este edificatoare. Acest grup a devenit critic în redefinirea Orientului Mijlociu. Nu este un grup coeziv, iar puterea sa de decizie rămâne încă nesigură. Este SUA în pragul eliminării din ecuaţia diplomatică a Orientului?
De fapt, două evenimente au cauzat modificarea arhitecturii: Primăvara arabă şi apariţia ISIS. Primul eveniment a dus la schimbarea liderilor în mai toate statele din Orientul Mijlociu cu excepţia Siriei, dar a şi creat o dezordine constituţională şi o instabilitate administrativă devastatoare scoţând la iveală conflicte etnice mocnite de sute de ani. Al doilea a dus la apariţia unei organizări statale de tip Califat care a necesitat mobilizarea forţelor unei Coaliţii internaţionale conduse de SUA pentru înfrângerea acesteia. De fapt, forţele americane şi miliţiile siriene anti-guvernamentale alături de forţele kurde au reuşit înfrângerea Califatului. ISIS mai deţine doar o suprafaţă de 11000 de kmp, în principal la graniţa cu Irakul. În Siria nu mai vorbim de un conflict între guvernanţi şi rebelii anti-guvern, acolo se derulează acum mai multe războaie între actorii angajaţi în regiune (turci, kurzi, ruşi, irakieni, sirieni, iranieni, Hezbollah şi israelieni). Fiecare dintre aceşti actori au propriile interese. Va fi greu să faci pace între atâţi combatanţi.

Există o strategie a Washingtonului în Siria?

Preşedintele Donald Trump a anunţat, acum o săptămână, retragerea iminentă a militarilor americani din Siria. Replica preşedintelui s-a evaporat în acţiunile regimului de la Damasc, care a utilizat, pentru a câta oară, bombe cu gaze toxice împotriva unuia dintre ultimele bastioane ale rebelilor sirieni din localitatea Douma. Bombardamentul cu gaz toxic a lăsat în urma cel puţin 60 de morţi, printre ei mulţi copii (propaganda rusă şi unii de pe la noi ne spun că nu a existat un atac chimic!?). America este şocată de modul în care Assad încearcă să-şi menţină controlul asupra teritoriului. Preşedintele Donald Trump şi-a anulat turneul din America de Sud pentru a se concentra pe un răspuns la noua criză. Între timp, în Consiliul de securitate al ONU s-a declanşat un război al acuzaţiilor între Washington şi Moscova. „Statele Unite sunt hotărâte să se asigure că monstrul care a folosit armele chimice împotriva sirienilor e tras la răspundere. Suntem într-un moment periculos. Marele rău reprezentat de folosirea armelor chimice era contestat, cândva, de întreaga lume, dar acum, e pe punctul să devină noua normalitate. Comunitatea internaţională nu trebuie să permită aşa ceva”, a spus Nikki Haley, ambasadorul SUA la ONU.

Întrebarea care se punea se referea la amploarea răspunsului lui Donald Trump la această provocare. Pentru generalii americani, cei de 17 ani de luptă în Irak şi Afganistan au servit drept lecţie asupra modului în care poţi pune capăt războaielor sectare. „Victoria este un fel de concept evaziv în acea parte a lumii“, a spus Lt. Gen. Sean MacFarland, care a condus trupe americane în cinci stagii în Irak şi Afganistan.

„Oricine intră şi încearcă să obţină o victorie decisivă va ieşi dezamăgit.“

Pentru a fi corect, situaţia din Siria este una de mare complexitate şi de aceea experţii de la Washington au petrecut ani de zile încercând creionarea unei strategii pentru a-l opri pe Assad şi a pune capăt conflictului care a ruinat Siria. Aceştia au criticat administraţia Obama că nu a autorizat atacurile împotriva regimului de la Damasc, susţinând suficient rebelii moderaţi sau aderând la propriile „linii roşii“ asupra utilizării armelor de distrugere în masă. Preşedintele Obama a fost păcălit de bunăvoinţa Rusiei de a sprijini procesul de distrugere a armelor chimice siriene, bunăvoinţă care a eşuat lamentabil în păstrarea unor stocuri de arme chimice. Să nu uităm că Saddam Hussein, după vizita fostului şef al SVR şi fost prim-ministru al Federaţiei Ruse, Evgheni Primakov la Bagdad, cu 5 zile înaintea atacului american, a trimis un convoi cu arme chimice în Siria. Am uitat sau au fost alte interese pentru câteva ţări să ascundă faptul că au sprijinit cu tehnologie programul chimic irakian?

Dar, având în vedere implicarea profundă a Rusiei şi a Iranului de partea lui Assad, nu a fost niciodată sigur că o intervenţie militară limitată din SUA ar fi fost suficientă pentru a-l scoate pe Assad din Damasc. Alternativa – un efort de război pe scară largă – a fost în mod vădit de neconceput. În ultima perioadă de timp, odată cu eliminarea în proporţie de 90% a ISIS, Casa Albă a semnalat că doreşte să-şi retragă forţele din Siria. Preşedintele Trump trimitea un mesaj către Assad şi către patronii lui să nu-şi facă griji în privinţa faptului că Statele Unite se vor întoarce cu forţele împotriva regimului. Totul s-a răsturnat după atacul cu gaze toxice din sudul Damascului. Este o situaţie similară cu ceea ce s-a întâmplat acum un an, cu atacul cu rachete Tomohawk. Şi totuşi atacul precedent nu a schimbat cursul războiului. În 2017, distrugătorul USS Porter a condus operaţiunea militară împotriva bazei aeriene Al-Shayrat din Homs, de unde a plecat atacul sirian cu gaze toxice. Loviturile au constat în 59 de rachete Tomohawk. Atunci, ca şi acum, a avut loc o discuţie telefonică între ruşi şi americani, pe lina specială telefonică, pentru a evita eventualele lovituri accidentale, de data aceea cu oferirea de detalii ruşilor asupra ţintei pe care americani urmau s-o lovească. Generalul Joseph Dunford a declarat acum că „linia de comunicaţii între Rusia şi SUA a funcţionat ca întotdeauna în astfel de situaţii când au loc operaţiuni aeriene în Siria“. Comandamentele SUA şi al Rusiei au rămas în contact permanent deşi media din Rusia şi din alte ţări a lansat poveşti despre începerea unui al Treilea Război Mondial ca o consecinţă a atacului asupra Siriei. Orice atac american asupra instalaţiilor militare siriene prezintă, de asemenea, posibilitatea unui conflict cu Rusia, care păstrează o amprentă semnificativă în Siria şi care bruiază dronele, de mici dimensiuni, care operează în spaţiul aerian sirian.

http://adevarul.ro/international/in-lume/cate-razboaie-siriar-1_5ad83072df52022f75fe8677/index.html

 

Ultima ora:

ObservatorClaudiu Butacu: România nu poate lipsi de la Solar Decathlon!      

PoliticAntal Lorant: Yesterday we discussed and voted on an important law!

EconomieDaniela Șerban: Companiile incluse în BET AeRO vor fi punctate din acest an pentru interacțiunea cu investitorii, prin indicatorul VEKTOR

ExternMarco Badea: 84 de zile de când a început războiul pornit de Vladimir Putin în Ucraina

SocialAndreea Paul: Meseriile viitorului pentru copilul meu

EvenimenteVictor Vevera: ICI București a organizat prima ediție a conferinței internaționale în domeniul diplomației cibernetice – „Building global digitalisation: creating trust & security through cyber diplomacy”

CulturaDan Mircea Cipariu: Blues & poetry performance, în spațiul La Cave de Bucarest

EditorialMihai Anghel: Domeniile regale ale sufletuluiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe