Matei Bogdan
Publicat în 10 mai 2022, 20:24 / 298 elite & idei

Alexandru Grumaz: Directiva de Planificare a Apărării și gradul de general

Alexandru Grumaz: Directiva de Planificare a Apărării și gradul de general

de Alexandru Grumaz

În orice caz, tensiunile între cei care reprezentau tacit Convenția Democrată în Minister și șefii de direcții, marea majoritate pro PDSR, erau evidente, mai ales atunci când s-a aprobat lista cu avansările la gradul de general. A fost o luptă care a generat o listă lungă de avansări în 1999 atât sub ministrul Babiuc cât și sub ministru Frunzăverde. În timp ce venisem la Departament Înzestrării cu câteva documente la avizat, l-am întâlnit pe generalul Zaharia pe holul de la cabinetul său – acesta fiind împreună cu colonelul inginer Ion Petre Georgescu, șef de direcție Management Contracte (ulterior avansat la gradul de general de flotilă aeriană în 2001, de președintele Iliescu) – care mi-a strigat entuziast că l-a trecut pe lista de avansări pe cel de lângă el.  Apoi a amintit, râzând în batjocură, că eu mai trebuie să aștept. I-am replicat ceea ce auzisem pe holurile de la Cotroceni: nu-l face decât în primăvara lui 2000 (Constantinescu dorea o listă mai scurtă și vehicula împărțirea avansării în două etape toamnă-primăvară). Zaharia avea o mare bucurie că nu sunt pe listă. Dar sincer nu puteam să fiu pentru că la ora aceea nu îndeplineam condițiile de termen în gradul de colonel (8 ani în gradul de locotenent-colonel și un curs post-academic sau doctorat ca să pot da examenul de general). Potrivit comunicatului oficial din 21 octombrie 2000, la ultima ședință a CSAT, sub președinția profesorului Constantinescu, au fost aprobate avansările a 69 de colonei la gradul de general. Lista cuprinde 32 de noi generali de la MApN, 18 de la MI și 19 din celelalte instituții din sistemul național de apărare. De la MApN au fost avansați la gradul de general Sergiu Medar, șeful Direcției de Informații Militare, Gheorghe Nicolaescu, șeful Direcției de Protecție și Siguranță Militară, Nicolae Uscoi (mort în misiune, într-un accident de mașină în 2005 la Sibiu) comandantul Colegiului National de Apărare, Nedelcu Ion, Spitalul Militar Central, Șerban Marinescu, șeful Clinicii de Anestezie din Spitalul Militar Central.

Marius Oprea în cartea sa Moștenitorii Securității scrie despre avansările de atunci: ”Cu aproape 1700 de generali în întregul sistem de apărare a țării, ne putem mândri cu cea mai titrată structură militară din lume, exceptând poate juntele militare sud-americane (…) Dintre cei patru președinți pe care i-a avut România după 1989, numai Emil Constantinescu nu a avansat în neștire foști securiști la gradul de general. Dimpotrivă, dintre cei pe care i-a găsit în ‹structuri›, i-a trecut în rezervă pe majoritatea (…) În timpul mandatului său, au fost trecuți în rezervă 10 generali din SRI, proveniți din fosta Securitate, din SIE au fost trecuți în rezervă 15 generali, iar 3 au fost eliberați din SPP (…)”

Asta ca să lămurim despre ce a fost vorba. Profesorul Constantinescu a ținut neapărat să-l avanseze pe Prunariu, ca un sem de recunoaștere a faptului că a fost primul român în Cosmos (și probabil încă mult timp ultimul). Babiuc a refuzat să mai completeze lista și a părăsit Ministerul Apărării, locul fiindu-i luat de Sorin Frunzăverde. Nici noul ministru nu a vrut să mai suplimenteze lista. Atunci, în lipsa de la comandă a ultimului, Constantinescu l-a rugat pe secretarul de stat Mircea Plângu să facă raportul cu propunerea. Aici fac o divagație de tip Radio Erevan și povestesc o glumă pe care Plângu i-a spus-o lui Constantinescu:  ”Eu nu pot să semnez un raport numai cu un om cu studii la Est trebuie și unul cu studii la VestIar Constantinescu l-a întrebat:Cum așa? Ai pe cineva? Atunci Plângu m-a propus pe lista de avansare pentru că în august împlineam cei 8 ani de stagiu în gradul de colonel și aveam absolvită Universitatea de Apărarea a SUA, cu diplomă  de Master în Strategia Resurselor de Apărare conform cerințelor de atunci puteam să fiu propus să susțin examenul de grad.”

De fapt, eram pe lista agreată de cei mai importanți generali ai momentului, un fel de ”sfat al bătrânilor” sau dacă vreți ceva mai la modă astăzi un fel de ”deep state” al ministerului Apărării. Generalul Costache Tiberiu, un om deosebit cu care mă cunoscusem la parada militară din 1984 , era cel care mi-a devoalat ”printre dinți”, la ”ștrandul generalilor” de la lacul Tei, despre această listă în mai 2000, în timp ce câinele meu Bergomi-rotweiler-i-a ”cusut pantalonii”.  Să nu uitați că astfel de structuri neoficiale au existat de-a lungul istoriei și încă există atât la apărare cât și la celelalte servicii sau la Ministerul de Interne și Administrației. Ele nu fac decât să-și spună un punct de vedere de care lideri de facto țin sau nu cont. Ei sunt cei care țin ca tradițiile ancestrale de suveranitate să fie respectate. De asemenea ele iau diferite forme de la asociații la structuri de ofițeri în rezervă care țin legătura cu ministrul sau cu Șeful de Stat Major. Realizasem la ora respectivă împreună cu colectivul Direcției de Planificare Integrată a Apărării prima Directivă de Planificare (direcția unde actuala secretară de stat Simona Cojocaru a învățat ABC-planificării militare) din istoria post-decembristă a României. Larry L. Watts scria în Civil-Military Relations in Europe: Learning from Crisis and Institutional (editată de Hans Born în 2006 în editura Routledge-New York) despre mine într-o Nota la pagina 37:  ”The DIPD (n. G.A. – Direcția de Integrare Planificată a Apărării) first set at RMND (n. G.A. – Directiva de Planificare a Resurselor pentru Apărare) by General Grumaz in 1999 but was than ignored (and Grumaz ostracised) by general staff! (Directiva de planificare a fost redactată pentru prima dată de generalul Grumaz, la Direcția Integrată de Planificare, în 1999, dar a fost ignorată (și Grumaz ostracizat) de Statul Major.

De remarcat că lucrarea la care Larry a contribuit, alături de alți autori din statele care se pregăteau de aderare la NATO, a fost răspândită în structurile NATO și în țările aflate în poziția de candidate la aderare. Directiva de planificare redactată de noi fusese, inițial, prezentată la NATO în prezența secretarului de stat de la Ministerul de Externe, Răzvan Mihai Ungureanu și a secretarului de stat Mircea Plângu și primise aprecierile staff-ului NATO și a ambasadorilor țărilor aliate acreditați la Bruxelles. O mențiune specială am pentru sprijinul acordat la redactarea Directivei de generalul de brigadă Richard Smith, consilierul englez a lui Mircea Plângu, generalul cu care am rămas prieten de-a lungul timpului. Richard a plecat de la noi în Cehia, la ministerul apărării de acolo în postura de consilier al Șefului Statului Major ceh, unde a rămas și după pensionare. Până la urmă raportul de avansare a plecat cu trei propuneri: Dorin Prunariu, Alexandru Grumaz și Dorel Siminiuc (șeful Direcției Legislativ și Contencios al MApN – cel care a refuzat să semneze documentele pentru schimbul de terenuri făcut de ministrul Babiuc și generalul Cioflină cu Gigi Becali).  O altă dovadă a divizării militarilor a fost că odată cu plecarea de la Cotroceni a lui Constantinescu, generalul Vasile Ionel (al cărui trecut apropiat de sovietici era dovedit de UM 0110 Anti-KGB în operațiunea Corbii) nu a vrut să preia arhiva Cancelariei prezidențiale a lui Constantinescu astfel că, acum, în arhivele prezidențiale există o lipsă de documente între anii 1996-2000 acestea fiind depozitate la fundația condusă de profesorul Constantinescu. Generalul-colonel Vasile Ștefan Ionel terminase Academia Militară la Moscova, în 1954, ca șef de promoție. Doi ani, între 1952 şi 1954, fusese concomitent la studii, în URSS, cu Nicolae Militaru şi Ion Iliescu. Generalul Victor Atanasie Stănculescu a declarat în direct la emisiunea „Nașul”, de la B1 TV, unde s-au dezbătut episoade din serialul „Misterele Revoluției”, că este foarte probabil ca Vasile Ionel să fi fost adevăratul șef al rețelei KGB-GRU în România (dar nu au fost prezentate dovezi). Generalul Ionel a fost protejatul lui Ion Iliescu. În timpul primului mandat de președinte al lui Iliescu, Vasile Ionel a ocupat şi postul de șef al Cancelariei prezidențiale![1]

Și noi voiam avioane de luptă noi…

Dar să revenim la masa oferită de șefii de la Lockheed, în frunte cu CEO-ul, Louis R. Hughes  – care a fost pentru o scurtă perioadă de timp CEO aprilie-octombrie 2000. Acolo a fost prezent și Adrian Iacob, reprezentantul lor în România, un apropiat al Convenției Democratice și un abil intermediar de echipamente militare, ulterior devenit un apropiat al generalului Sergiu Medar. S-a discutat despre posibila achiziționare de avioane F16 C/D Block 50/52. Generalul Gheorghe a vorbit despre inconvenientele pistelor aeroporturilor militare romanești, care nu aveau utilaje de curățare, pentru a evita absorbția pietricelelor în duzele de aspirație, destul de joase, ale avionului american. Spre exemplu, militarii americani, în cadrul operațiunilor de modernizare a Bazei 71 Aeriene „General Emanoil Ionescu”- Câmpia Turzii, vor să finalizeze modernizarea rețelei de drumuri şi construirea unora noi, pentru că, în unele zone, din lipsa căilor de acces, mașinile trebuie să folosească drumurile de macadam și apoi să intre pe pista de rulare pentru avioane, lucru nedorit conform standardelor NATO. Cam asta era situația aerodromurilor militare, inclusiv a celor de la Borcea sau de la Fetești – Baza Aeriană 86 (a cărui modernizare a început în anul 2000, cu o firmă canadiană și cu fosta companie românească IEMI – falimentată între timp și vândută pentru locația ei – zona Pipera -, de niște băieți deștepți cu grade militare și cu compas pe umeri). La Fetești se cumpăraseră de către Romtehnica stații de conducere a zborului ”second-hand” din Canada, care au suferit ceva avarii în timpul transportului pe mare din Canada și care urmau să fie montate de IEMI.


[1]Lista spionului Militaru în vremea lui Iliescu | adevarul.ro

Ultima ora:

ObservatorCsibi Magor: Cele mai nesănătoase culturi sunt cele care cer oamenilor nesănătoși să performeze zi de zi

PoliticDan Mihalache: Am primit săptămâna trecută delegația consiliului local Baia Mare

EconomieVictor Negrescu: Deficitul bugetar va fi mai scăzut decât cel prognozat de CE

ExternGrațian Mihăilescu: Alte 23 de orașe au primit Mission Label la Bruxelles

SocialCsibi Magor: Cele mai nesănătoase culturi sunt cele care cer oamenilor nesănătoși să performeze zi de zi

EvenimenteVictor Vevera: ICI București a sărbătorit alături de Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) 110 ani de la înființarea acestuia, prin lansarea NFT-ului „110 ani de Olimpism în România”

EditorialAlexandru Grumaz: Noua hartă strategică a Europei

CulturaCristina Popescu: Anul Avram Iancu, 200 de ani de la naștere



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe