Adriana
Publicat în 25 aprilie 2018, 11:30 / 131 elite & idei

Alexandru Lăzescu: Facebook, tehnologie și democrație

Alexandru Lăzescu: Facebook, tehnologie și democrație
+ Observator

Noile evoluții tehnologice oferă regimurilor autoritare avantaje comparative semnificative în demersul de erodare și discreditare a democrațiilor liberale.

Aparițiile lui Mark Zuckerberg în fața unor comisii ale Congresului SUA au făcut multe valuri în spațiul public, și nu doar în America. Comisiile au avut reale dificultăți să facă față unor subiecte pe care nu le stăpâneau, motiv pentru care CEO-ul Facebook a ieșit bine ca impresie de ansamblu. În mare, discuțiile s-au concentrat pe două aspecte majore: protecția datelor personale și maniera în care pot fi folosite rețelele sociale în manipularea proceselor electorale, mai ales din exterior, cazul cel mai notoriu fiind Rusia, care pare să fi devenit extrem de sofisticată și eficientă din acest punct de vedere.

Zuckerberg se află sub presiune pe ambele direcții. Pe de o parte, Facebook este acuzat că nu a luat suficiente măsuri de siguranță care să împiedice extragerea datelor personale în beneficiul unor structuri precum Cambridge Analytica. Oricum, cel puțin în Europa, vor intra în curând în vigoare reglementări mult mai severe în legătură cu protecția datelor personale, în timp ce în America lucrurile sunt mai puțin clare. Demersul UE are la bază atât motivații ideologice, cât și unele de altă natură. Bruxellesul face tot ce îi stă în putință să penalizeze cât mai sever marile corporații de tehnologie americane, de la Google și Facebook la Apple și Amazon. Sunt frustrări majore pe continent că la acest capitol nu există niciun fel de alternativă europeană semnificativă la giganții americani.

Ar trebui oare ca Facebook să fie supus unor reglementări speciale, având în vedere caracterul său dominant pe piață? Ca și în cazul Google, răspunsul e complicat. Astfel de reglementări există, de pildă, în cazul utilităților, pentru a le împiedica să-și exercite arbitrar pozițiile de monopol sau cvasi-monopol în raport cu clienții ridicând excesiv prețurile. Numai că Google, Facebook, Twitter sunt gratuite. O altă întrebare legitimă este aceea dacă Facebook este o companie de tehnologie sau este o companie media. Mark Zuckerberg se grăbește să respingă imediat a doua variantă, pentru că, dacă acceptă încadrarea, înseamnă că ar trebui să se supună unor rigori mult mai serioase în materie de conținut.

Cealaltă acuză este aceea că Facebook le-a permis rușilor să se amestece în alegerile din SUA și Europa. Aici însă discuția e mai nuanțată pentru că, în mod normal, aceasta e o chestiune care ar trebui să preocupe și guvernele. Până la urmă, disputa este inegală între o corporație, chiar de dimensiunea Facebook, și o putere globală cum este Rusia. Problema este extrem de sensibilă pentru că generează suspiciuni majore în privința corectitudinii alegerilor sau a unor referendumuri atât de importante precum cel legat de Brexit. Cu un an în urmă, un articol apărut în The Guardian, intitulat Marele furt de la Brexit: cum a fost democrația furată, scotea în evidență, cu destul timp înainte ca scandalul Cambridge Analytica să explodeze, impactul modelului de operare pus la punct de compania respectivă. „O operațiune globală ocultă implicând Big Data, prieteni miliardari ai lui Trump și diferite grupuri ale campaniei Leave au influențat rezultatul votului de la referendumul pentru Brexit.“ La acea vreme, Chris Wylie nu făcuse încă dezvăluirile explozive privind maniera în care Cambridge Analytica obținuse ilegal de pe Facebook informații detaliate privind profilul digital a zeci de milioane de alegători. Însă filozofia de operare era descrisă sugestiv încă de atunci de doi foști angajați ai Cambridge Analytica implicați în ceea ce ei descriau drept un mariaj dintre Big Data și tehnici de război informațional. „Era un instrument extrem de eficient care avea la bază un mixaj de psihologie, propagandă și tehnologie.“

https://revista22.ro/70270675/facebook-tehnologie-i-democraie.html

Ultima ora:

ObservatorCristina Popescu: Femei celebre din România

PoliticKlaus Iohannis, ședință pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență

EconomieAdrian Hatos: Proiectul bugetului de stat pe anul 2021 așază economia românească pe principii liberale: investiții, reforme, creștere economică.

ExternBogdan Aurescu: nominalizarea lui Andrei Muraru în funcţia de ambasador în SUA este „o alegere excelentă”

SocialIulian Crăciun: Despre scandalul exmatriculării studenților la Drept

EvenimenteNicole Moț: Invitație lansare de carte

CulturaCristina Popescu: Femei celebre din România

EditorialIuliana Stan: Femeia si puterea. Gender balance si succes personalClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe