Matei Bogdan
Publicat în 6 martie 2019, 14:09 / 39 elite & idei

Alexandru Petrescu: Constituirea Centrului de Competenţă în Securitate Cibernetică, un dosar la care Preşedinţia României la Consiliul UE ţine foarte mult

Alexandru Petrescu: Constituirea Centrului de Competenţă în Securitate Cibernetică, un dosar la care Preşedinţia României la Consiliul UE ţine foarte mult

Constituirea Centrului de Competenţă în Securitate Cibernetică este un dosar la care Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene ţine foarte mult, iar la sfârşitul celor şase luni de mandat îmi doresc să putem spune că avem o evoluţie semnificativă, dacă nu chiar o finalizare a acestui demers, a declarat, vineri, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Alexandru Petrescu, la finalul Reuniunii informale a miniştrilor în domeniul comunicaţiilor (TTE) de la Palatul Parlamentului.

„În aceste două zile, Bucureştiul a fost capitala digitală a Europei. Am discutat despre Piaţa Unică Digitală dincolo de 2020 şi despre cum putem să modelăm viitorul digital al Europei. Totodată, am avut un prânz de lucru cu subiect principal securitatea cibernetică. Au fost aduse multe contribuţii în ceea ce priveşte tranziţia de la o securitate cibernetică diagnosticală spre una preventivă. Aici avem în gestiune un dosar foarte important, şi anume constituirea Centrului de Competenţă în Securitate Cibernetică, un dosar la care preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene ţine foarte mult şi preluat într-o fază oarecum de început. Îmi doresc ca la sfârşitul celor şase luni de preşedinţie să putem spune că avem un avans şi o evoluţie semnificativă, dacă nu o finalizare a acestui dosar”, a spus Petrescu.

Potrivit ministrului, domeniul inteligenţei artificiale trebuie să se regăsească într-o măsură mai mare pe agenda europeană.

„În partea a doua a sesiunii de discuţii am avut ca temă inteligenţa artificială şi ne-am dori, la nivelul miniştrilor, pe domeniul digital al Uniunii Europene, să avem o pondere mai mare de spus în ceea ce priveşte inteligenţa artificială. În momentul de faţă, o mare parte dintre politicile ce ţin de acest domeniu sunt în zona miniştrilor Economiei, dar în circumstanţele discuţiilor de astăzi pregătim o serie de decizii ce vor fi luate în iunie la Consiliul formal al miniştrilor din domeniul digital, astfel încât tot ce ţine de inteligenţa artificială să se regăsească într-o mai mare măsură şi pe agenda noastră, la nivel european”, a precizat Alexandru Petrescu.

Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Alexandru Petrescu, a prezidat, vineri, Reuniunea informală a miniştrilor în domeniul comunicaţiilor (TTE), după ce joi a condus lucrările celei de-a treia Conferinţe ministeriale cu statele din Parteneriatul Estic, evenimente organizate la Palatul Parlamentului din Bucureşti.

La reuniunea informală a miniştrilor în domeniul comunicaţiilor (TTE) au participat miniştrii telecomunicaţiilor din statele Uniunii Europene, precum şi vicepreşedintele Comisiei Europene, comisarul european în domeniul digital, Andrus Ansip. Principalele subiecte de discuţie au fost axate pe inteligenţa artificială şi pe Strategia Pieţei Unice Digitale – post 2020.

Strategia actuală privind piaţa unică digitală (Strategia DSM) a fost prezentată de Comisia Europeană pe data de 6 mai 2015. Scopul acestui document este acela de a reduce barierele şi de a oferi mai multe oportunităţi de a face afaceri în întreaga UE într-un mod legal, sigur şi accesibil, crearea unei pieţe unice digitale funcţionale şi a condiţiilor adecvate care permit statelor membre, întreprinderilor şi cetăţenilor să inoveze şi să profite de digitalizare.

În acelaşi timp, inteligenţa artificială a fost propusă ca temă de discuţie în cadrul reuniunii, având o importanţă politică, strategică şi economică pentru Europa, deoarece poate genera beneficii majore, cum ar fi: tratarea bolilor, reducerea ratelor de deces în accidentele rutiere, combaterea schimbărilor climatice, minimizarea impactului agriculturii asupra mediului, creşterea siguranţei Europei, capacitate etc.

Reuniunile informale ale miniştrilor constituie o practică uzuală a fiecărei preşedinţii la Consiliul Uniunii Europene, cu scopul de a asigura cadrul adecvat unei reflecţii comune şi un schimb de opinii pe teme de interes la nivel european şi internaţional.

Ultima ora:

ObservatorKlaus Iohannis: Sunt aproape hotărât să convoc referendum pentru 26 mai, odată cu europarlamentarele

PoliticCristian Socol: Nu cred că obiectivele programului de guvernare vor mai putea fi atinse în calendarul stabilit

EconomieRemus Borza: C’est fini la comedie. Avem buget!

ExternIulian Chifu: Brexit la deznodământ: săptămâna căderii capetelor şi a ultimei şanse

EvenimenteMarius Stoian: Caietele Documentare Club România, în dezbatere la Oradea, Iași și București

CulturaRadu Preda: Autismul ortodox. Varianta ucrainiană

SocialCristian Unteanu: Tortură, tratamente inumane şi degradante, România 2018. Raportul Consiliului Europei. În atenţia miniştrilor Carmen Dan şi Tudorel Toader

MoldovaCristian Unteanu: Republica Moldova, din nou terenul de încercare pentru marea strategie rusească de constituire a „cordonului sanitar“Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe