Adriana
Publicat în 24 mai 2017, 13:37 / 159 elite & idei

Alexandru Petrescu: Construim împreună cu mediul de afaceri, nu pentru mediul de afaceri

Alexandru Petrescu: Construim împreună cu mediul de afaceri, nu pentru mediul de afaceri
+ Observator

După ce a lucrat 20 de ani în străinătate, s-a hotărât să implementeze modelul occidental de business în România. Ministrul Mediului de Afaceri, Alexandru Petrescu, pentru Q Magazine.

Ați trecut de la Poșta Română, pe care ați profitabilizat-o, la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat. De ce ați făcut schimbarea?

Având un pedigree profesional privat, trecând în zona companiilor de stat şi, mai recent, în administrația centrală de stat, am observat un aspect: managementul sustenabil nu se va face niciodată ştergând cu buretele toate măsurile celor ce au fost înaintea ta şi pornind de la zero. Nu am fost şi nu sunt adeptul termenului T0. Nu sunt un ministru providențial. Cred că proiectele care s-au dovedit bune şi viabile trebuie continuate. Sigur, dacă există nevoia de îmbunătăţiri sau adaptări specifice, o facem. Un manager bun ştie să fie puntea de legătură între toate echipele ministeriale, între decidenții instituționali, între memoria instituțională şi viitorul probabil şi reuşeşte să menţină, în același timp, motivați toţi oamenii implicaţi în proiecte. Este principiul după care vreau să conduc: managementul eficient. Acesta, dar și experienţa acumulată în mediul privat, combinată cu experienţa şi familiaritatea mediului din administrația de stat, dorința şi putința de a face lucrurile mai bine sunt motivele pentru care am şi acceptat noul rol.

Mediul de afaceri românesc, dominat de IMM-uri

Dacă aş pune bazele unei firme, care sunt greutăţile cu care mă voi confrunta?

Încă există percepția dificultăților, într-o mare măsură bazată pe realitate, care ţin de accesul la finanţare pentru activitatea curentă şi investiţii, un cadru legislativ şi fiscal impredictibil sau dificultatea de a pătrunde pe pieţe externe. De aceea, am gândit la nivel guvernamental o serie de programe și măsuri care să înlăture aceste dificultăți, pe care le punem deja în aplicare. Prioritatea Guvernului este de a-și manifesta pe deplin angajamentul luat de a fi cel mai bun partener pentru dezvoltarea mediului de afaceri și alinierea serviciului public la același ritm cu dinamica și cerințele sectorului privat.

România, conform predicţiilor Eurostat, în trimestrul 4 al anului 2016, a fost ţara cu cel mai mare ritm de creştere economică din Uniunea Europeană.

Grafic în creștere făcut din monezi

Ce puteţi face diferit faţă de predecesorii de la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat astfel încât să se resimtă în economie această intervenție?

Mă preocupă, în mod egal, atât creșterea volumului investițiilor străine directe în România, creșterea exporturilor de mărfuri românești cu valoare adăugată mare, cât și crearea unui cadrul fiscal predictibil și stabil, măsuri care contribuie la susținerea puternică a dezvoltării IMM-urilor, pentru care derulăm o serie de programe de sprijinire financiară. Scopul meu este ca România să devină o țară-reper pentru atragerea investiţiilor străine, să atragem cât mai mulţi oameni de afaceri, autohtoni sau străini deopotrivă, pentru a construi împreună numeroase poveşti de succes. Abordarea ministerului pe care îl conduc este una proactivă față de mediul de business, menită să îmbunătățească relația dintre sectorul public și cel privat, prin netezirea căilor de dezvoltare a afacerilor, prin reducerea birocrației, astfel încât să atingem alinierea corectă a celor două zone.

Suntem într-un context favorabil. România, conform predicţiilor Eurostat, în trimestrul 4 al anului 2016, a fost ţara cu cel mai mare ritm de creştere economică din Uniunea Europeană. În aceeași linie, Fondul Monetar Internațional a revizuit în creştere, de la 3,8% până la 4,2%, estimările privind evoluţia economiei româneşti în acest an. Suntem cu pedala de acceleraţie economică apăsată. Vrem nu doar să păstrăm acest ritm, ci să îl creștem.
http://www.qmagazine.ro/intreprinderile-mici-si-mijlocii-pot-obtine-credite-pentru-investitii-ce-face-guvernul-pentru-a-i-ajuta-pe-micii-intreprinzatori-ministrul-alexandru-petrescu-construim-impreuna-cu-mediul-de-afaceri_342408.html

Ultima ora:

ObservatorRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

PoliticRemus Pricopie: Este politica o profesie serioasă?

EconomieRadu Craciun: Suntem in ochiul furtunii

ExternIulian Fota, despre concluziile summit-ului Biden-Putin

SocialRadu Puchiu: Competențe sexuale digitale în școli

EvenimenteAlina Achim-Inayeh, moderator at Expert Forum conference – Eastern Europe and the Republic of China (Taiwan)

CulturaFlaviu Predescu: Marile portrete ale lui Nadar. Expoziție la Timișoara

EditorialCiprian Stănescu: Educația viitorului în realitatea mixtă. Top 3 provocări pentru Generația ZClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe