OraNoua.ro
Publicat în 23 martie 2016, 22:20 / 356 elite & idei

Alina Bârgăoanu: Epoca consensului permisiv la nivelul UE cred că a luat sfârșit. România va trebuie să treacă prin dilema poziționării

Alina Bârgăoanu: Epoca consensului permisiv la nivelul UE cred că a luat sfârșit. România va trebuie să treacă prin dilema poziționării
+ Extern • + Observator

Institutul European din România a organizat  marți, 22 martie, conferinţă de lansare a seriei de Studii de Strategie și Politici realizate în cadrul proiectului SPOS 2015, transmite caleaeuropeana.ro.

Studiile în cauză urmăresc să ofere o serie de componente menite să vină în întâmpinarea nevoii de consolidare a politicilor post aderare și a modului în care România se poziționează în ceea ce privește construcția europeană.

Proiectul SPOS 2015 are drept obiectiv oferirea suportului necesar actorilor din sfera academică și a celor care fac parte din societatea civilă prin publicarea a cinci studii care vizează subiecte curente, fie că ne raportăm la dimensiunea națională, fie că avem drept punct de referință cadrul european. Structura lucrărilor a urmărit furnizarea răspunsurilor pentru problemele generate de evenimentele conexe actuale, dar și considerarea parților care se constituie în piatră de temelie  a implementării unor sugestii de politici publice.

ier spos 2016

Foto: IER

Combaterea euroscepticismului, extremismului/radicalizării și consolidarea încrederii în valorile europene, cooperarea transfrontalieră între România și Ucraina/România și Republica Moldova, ca abordare comparativă, dar și combaterea fenomenului terorist asupra liberei circulații, studiu ce îmbracă forma unei dezbateri, precum și o cercetare economică a planului de investiții al comisiei Juncker au constituit principalele subiecte ale studiilor lansate cu ocazia conferinței din cadrul IER.

La eveniment au luat parte reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe, ai Institutului European din România, dar și experți și analiști în domenii precum politica externă, securitate sau afaceri europene.

„Putem observa, dacă abordăm o atitudine analitică asupra celor cinci studii, că există un fir roșu. Toate acestea ating, măcar tangențial, problema determinată de capacitatea scăzută a Uniunii Europene de a genera prosperitate. Cheia mănunchiului de crize ce a lovit blocul comunitar este profilată tocmai de acest aspect”, a precizat Alina Bârgăoanu, președintele Consiliului de Administrație al Institutului European din România.

În viziunea acesteia, contextul european actual al trebui să ducă la o trezire a conștiinței liderilor români care să determine o luare de poziție fermă față de evenimentele  ce trasează subiectele agendei europene. „Importanța acestor studii este dată și de faptul că, în situație de criză, România va trebui să se poziționeze la un moment dat. Epoca consensului permisiv din partea cetățenilor și a liderilor europeni cred că a luat sfârșit. România va trebuie să treacă prin dilema poziționării. Fac aici trimitere la situațiile cheie cu care blocul comunitar a fost nevoit să se confrunte, precum Brexit-ul sau problema determinată de criza refugiaților. Astfel de studii sunt utile pentru a întemeia decizia politică, mai ales în contextul în care nu se poate vorbi de consens între statele membre UE”, a adăugat aceasta.

În cadrul conferinței, secretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Cristian Bădescu, a făcut, de asemenea, apel la mobilizare din partea României, ca membru al Uniunii Europene. „Ne aflăm într-o dimensiune interesantă în care comisia Juncker a lansat strategii, ca formă a unui proces de reflecție ce încearcă să definească viitorul UE. Trebuie să ținem cont de aceste tendințe, cu precădere de cele care ne avantajează și pe care va trebui să le susținem. Este foarte important ca, parcurgând această etapă a studiilor, să ajungem și la etapa în care propunerile legislative să devină un fapt. De aici derivă două tipuri de sugestii: pe de o parte cele de natură instituțional-organizatorică a cadrului legislativ, pe de altă parte cele substanțiale, și anume modalitatea în care ne definim obiectivele.”

În contextul actual al securității, „lupta împotriva terorismului reprezintă o prioritate. Terorismul este o amenințare la adresa identității culturale, religioase, a libertății de exprimare. Combaterea acestuia constituie rezultatul dat din coroborarea măsurilor economice și politice. România este un pilon al securității în zonă, fiind o parte componentă în lupta împotriva actelor de terorism”, este mesajul pe care l-a transmis Ana Birchall, președintele Comisiei pentru Afaceri Europene din cadrul Camerei Deputaților prin intermediul lui Mihai Sandu, consilier în cadrul aceleiași comisii.

Alina Bârgăoanu: Epoca consensului permisiv la nivelul UE cred că a luat sfârșit. România va trebuie să treacă prin dilema poziționării

Ultima ora:

ObservatorMarco Badea: David Popovici a reușit! A devenit campion mondial la 100 de metri liber și atinge la doar 17 ani o performanță neegalată timp de 49 de ani

PoliticMarco Badea: 119 de zile de când Vladimir Putin a început războiul în Ucraina

EconomieSergiu Manea: Gândirea digitală înseamnă inclusiv să recunoşti foarte repede când eşti pe o cale greşită şi să înveţi din asta | Conferinţa Microsoft Envision România

ExternCristian Unteanu: Care este statutul exact al „luptătorilor străini” din Ucraina? Sunt şi români printre ei?

SocialSorin Ioniţă: Misiunea statului în lumea civilizată e să se ocupe de mediocrităţi ca mine, nu de genii

EvenimenteCiprian Stanescu: Despre economie circulara pe termen lung

CulturaMireille Rădoi: Studii despre Imperiul Bizantin la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

EditorialAlexandru Grumaz: IAR Ghimbav a jucat la două capete în ceea ce privește elicopterele Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe