Matei Bogdan
Publicat în 22 ianuarie 2020, 19:32 / 270 elite & idei

Alina Inayeh: România și Bulgaria, puse la colț pentru obediență. Polonia, exemplu pozitiv

Alina Inayeh: România și Bulgaria, puse la colț pentru obediență. Polonia, exemplu pozitiv

Nu o dată s-a vorbit despre implicarea Americii în problemele interne ale României, în discuție fiind adusă lupta anticorupție.

Black Sea Trust este o fundație lansată în 2007, ca parteneriat între MAE și ONG-ul american „German Marshall Fund of the United States”.

BST o are șefă în România pe Alina Achim-Inayeh, a cărei părere este că țara noastră nu avea nevoie de un reprezentant al SUA pentru monitorizarea corupției. Nici România, nici Bulgaria. Mai mult, explică Alina Achim-Inayeh, Polonia n-ar fi acceptat niciodată o astfel de situație, ca trimisul Washingtonului să tragă de urechi Varșovia pe chestiuni ce țin de justiția internă.

Într-un interviu acordat Europa Liberă, Alina Achim-Inayeh arată unde a greșit țara noastră: „Părerea mea e că nu era nevoie de acest reprezentant. Toate informațiile necesare vin sau au venit de la ambasadele celor două țări. Ambasada SUA din România a fost tot timpul foarte vocală în ceea ce privește subiectul corupției. Apoi, Departamentul de Stat a fost foarte-foarte vocal pe acest subiect. Logistic vorbind, un astfel de reprezentant nu-și are rostul fiindcă toate informațiile sunt acolo. Ar putea fi un gest de apropiere de UE, de a demonstra că SUA sunt la fel de preocupate de subiectul justiției și corupției din cele două țări. În plus, tot ceea ce înseamnă iliberalism, corupție a devenit preocuparea serioasă a administrației Trump. Ceea ce este în același timp și un mesaj intern în Statele Unite, fiindcă administrația Trump nu a fost acuzată niciodată de corupție, dar a fost acuzată de populism, naționalism, izolaționism. Ar putea fi o încercare de a arăta că această administrație promovează valorile democrației și liberalismului”.

În opinia șefei Black Sea Trust, România și Bulgaria ar putea lua exemplul Poloniei, a căreim atitudine demnă și categorică nu i-a adus niciun dezavantaj ăn relația cu America.

Nu au niciun fel de reacție (n-red- România și Bulgaria). Să ne amintim de reacțiile Poloniei din trecut, când a fost acuzată de corupție de SUA, cât de vocală a fost, cât de puternic supărată a fost, cât de tare și-a susținut punctul de vedere, chiar dacă era greșit. Deci, dacă acest reprezentant era și pentru Polonia, ar fi fost foarte ușor ca Varșovia să pună virgulă în acest subiect. Ar fi ieșit un scandal foarte mare”.

www.evz.ro

Ultima ora:

ObservatorHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmpla

PoliticLudovic Orban: La nivelul primăriilor este nevoie de o reechilibrare a bugetelor locale

EconomieSilviu Cerna: Pericolele populismului macroeconomic

ExternClara Volintiru: Taking stock of ‘election season’ in the Eastern Partnership countries

SocialCiprian Negură: Micro-sesiune marca Skills Of The Future

EvenimenteIon M.Ioniţă, Iulian Fota: Dezbatere Historia Live – Rusia şi Turcia în Nagorno-Karabah, consecinţele războiului

CulturaCristina Popescu: Nuduri în pictura românească

EditorialHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmplaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe