Adriana
Publicat în 29 martie 2017, 18:39 / 119 elite & idei

Ambasadorul Luca Niculescu: România, temă de concurs școlar

Ambasadorul Luca Niculescu: România, temă de concurs școlar
+ Observator

România, temă de concurs școlar. ONG-ul « Casa Europei » din departamentul Sarthe a organizat o competiție la care au participat sute de elevi din 20 de colegii franceze cu tema « Descoperă România » . Timp de mai multe luni au « tocit » cunoștințe despre România din toate domeniile : geografie, istorie, politică etc. Din când în când se înfruntau în concursuri de etapă, în urma cărora rămâneau tot mai puțini. Azi a fost finala, la care au participat elevii din patru licee și unde au invitat și Ambasada. Finală serioasă, cu întrebări grele ( nu numai francezii, ci chiar și unii români ar avea probleme la răspunsuri …) De exemplu : ce oraș a fost capitală europeană a tineretului în 2015, câte coline are Bucureștiul sau care au fost aliații României în primul război mondial ? A câștigat colegiul Le vieux colombier. Premiul merită, e vorba despre o excursie de o săptămâna în România pentru cei 12 elevi din grupă.
Am stat de vorbă apoi timp de o oră cu elevii (e un fel de-a spune, de fapt a trebuit să răspund unui șir neîntrerupt de întrebări despre România, întrebări venite acum de la cunoscători) . Am fost emoționat să văd cât de atașați de Europa sunt tinerii cu care am discutat azi (întâlnirea s-a încheiat de altfel cu peste două sute de elevi cântând Oda bucuriei cât îi țineau puterile ). Multe mulțumiri Olimpiei Buhai, tânără voluntar la Casa Europei, care a organizat o bună parte din concurs.
PS. Pentru cei pasionați de istorie : întâlnirea a avut loc la Abația Epau, locul în care este înmormântată Berangere de Navarre, soția lui Richard Inimă de Leu.
https://www.facebook.com/luca.niculescu?fref=nf&pnref=story.unseen-section

Ultima ora:

ObservatorOvidiu Nahoi: România, în fața unei șanse istorice. Putem face saltul spre dezvoltare?

PoliticOvidiu Nahoi: România, în fața unei șanse istorice. Putem face saltul spre dezvoltare?

EconomieDaniela Şerban: Cum va merge bursa

ExternAndreea Paul: Industria 6.0. O lecție de viziune finlandeză

SocialSorin Cîmpeanu, ales preşedinte al Agenţiei Universitare a Francofoniei

EvenimenteAntonia Colibășanu, la lansarea volumului ‘Pandemia si Economia – Ce urmează?’ de acad. D. Daianu

CulturaMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

EditorialRadu Craciun: Teoria absurduluiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe