Bogdan Daradan
Publicat în 18 decembrie 2012, 10:29 / 279 elite & idei

Ambasadorul României din Londra, Dr. Ion Jinga, a inaugurat la Scoţia un nou consulat

Ambasadorul României din Londra, Dr. Ion Jinga, a inaugurat la Scoţia un nou consulat

Recent, ambasadorul Romaniei la Londra, Dr. Ion Jinga, a efectuat o vizita in Scotia, in vederea instalarii domnului Drew Hendry in functia de consul onorific al Romaniei la Inverness si pentru discutii cu inalti oficiali de la Edinburgh si Inverness. Programul vizitei a cuprins intalniri cu conducerile consiliilor locale din Edinburgh si Inverness, cu reprezentanti ai comunitatilor romanesti din Edinburgh, Pitlochry, Highland si Glasgow, precum si cu presedintele Fundatiei Biserica Ortodoxa Romana din Scotia. Consulul Onorific al Romaniei la Inverness va avea circumscriptia consulara Highland and Islands (Orkney, Hebrides si the Shetland).

Discutiile cu autoritatile scotiene s-au desfasurat in spiritul continuitatii si pragmatismului, conform celor convenite cu primul ministru scotian Rt Hon Alex Salmond cu prilejul primei intalniri a acestuia cu ambasadorul Romaniei, in iunie 2010 (ambasadorul Ion Jinga a fost primit de trei ori de catre Seful guvernului scotian). In cadrul intalnirilor, ambasadorul a mentionat preocuparea Ministerului Afacerilor Externe al Romaniei pentru dezvoltarea de proiecte economice si cresterea nivelulul de atragere a fondurilor europene.

In cuvantul sau, ambasadorul Jinga a subliniat ca infiintarea Consulatului Onorific la Inverness si deschiderea in decembrie 2010 a Biroului Consular din Edinburgh au un dublu scop: pe de o parte identificarea potentialului de schimburi economice, culturale si la nivelul autoritatilor locale intre Scotia si Romania si, pe de alta parte, apropierea serviciilor de asistenta consulara de romanii care locuiesc, lucreaza sau studiaza in partea de nord a Marii Britanii.

In interventiile lor, primarul orasului Inverness, Alex Graham, precum si presedintele Consiliului local Higland si noul Consul Onorific al Romaniei, Drew Hendry, au subliniat importanta vizitei ambasadorului Romaniei pentru dezvoltarea legaturilor economice, culturale si turistice la nivel local intre Romania si Scotia.

Acestia au facut aprecieri favorabile la adresa Romaniei, cu privire la prezenta periodica si activa in Scotia a ambasadorului Ion Jinga si contributia sa la incurajarea dezvoltarii relatiilor la nivel local, inclusiv prin deschiderea la Edinburgh a Biroului Consular al Ambasadei si infiintarea unui Consulat Onorific la Inverness.

Consulatul Onorific de la Inverness este cel de-al saselea din Marea Britanie, alaturi de cele din Newcastle upon Tyne, Belfast, Leeds, Southampton si Cardiff. Un nou consulat onorific urmeaza a fi deschis la Liverpool, la inceputul anului 2013.

Ultima ora:

ObservatorCristina Popescu: Femei celebre din România

PoliticKlaus Iohannis, ședință pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență

EconomieAdrian Hatos: Proiectul bugetului de stat pe anul 2021 așază economia românească pe principii liberale: investiții, reforme, creștere economică.

ExternBogdan Aurescu: nominalizarea lui Andrei Muraru în funcţia de ambasador în SUA este „o alegere excelentă”

SocialIulian Crăciun: Despre scandalul exmatriculării studenților la Drept

EvenimenteNicole Moț: Invitație lansare de carte

CulturaCristina Popescu: Femei celebre din România

EditorialIuliana Stan: Femeia si puterea. Gender balance si succes personalClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe