OraNoua.ro
Publicat în 21 decembrie 2016, 10:35 / 287 elite & idei

Andreea Paul: 220 de angajați ai AAAS veghează la pierderile de 250 de milioane de lei ale celor 123 de companii la care este acționar

Andreea Paul: 220 de angajați ai AAAS veghează la pierderile de 250 de milioane de lei ale celor 123 de companii la care este acționar

Dintre cele 278 de companii la care Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) este acționar majoritar sau minoritar:

–        18 companii nu și-au depus încă bilanțul pentru anul 2015,

–        136 de companii au înregistrat un profit total de aproape 294 de milioane de lei,

–        în timp ce 123 de companii au înregistrat pierderi în valoare de aproape 250 de milioane de lei, în anul 2015.

În opinia mea, nu mai există niciun argument pentru finanțarea publică a unei instituții de tipul AAAS care de la bun început a fost croită pe termen limitat.  Politicul a găsit mereu variante pentru prezervarea sinecurilor și supra-popularea acestei instituții, cu eficiență atât de redusă în monitorizarea și valorificarea activelor statului și cu atribuții suprapuse în bună măsură cu cele ale Ministerelor de Economie și de Finanțe. Inițial, numit Fondul Proprietății de Stat: 1992 – 2000, apoi APAPS și AVAB: 2000 – 2004, AVAS: 2004 – 2012, și iată AAAS din 2012 până în prezent.

Starea companiilor moitorizate sau administrate de AAAS a fost cel mai adesea caracterizată de disfuncționalități, lipsă de transparență și politizare excesivă. Această realitate a făcut obiectul unei interpelări parlamentare cu privire la „situația companiilor de stat”, pe care am adresat-o către patru instituții cheie ale statului: Ministerul Finanțelor Publice, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, Ministerul Economiei și Ministerul Energiei, în data 29 noiembrie a.c.

 

Apa și zaharul aduc cele mai mari profituri

Din răspunsul pe care l-am primit recent de la AAAS, tragem câteva concluzii:

  • Cele 278 de companii la care AAAS este acționar au înregistrat în anul 2015 un excedent cumulat de aproape 45 de milioane de lei, în condițiile în care 18 dintre aceste companii nu și-au depus încă bilanțul. Aproape jumătate din acest excedent declarat echivalează cu cheltuielile de funcționare ale AAAS care se ridică la 20,7 milioane lei, în anul 2016, pentru cei 220 de angajați ai săi.
  • Cele mai mari pierderi au fost înregistrate de către companiile Sometra (89,7 milioane lei), Studiourile Media Pro de la Buftea (30,5 milioane lei) și Unita Turism Holding cu sediul la Timișoara (27,3 milioane lei). Pierderile acestor trei companii reprezintă mai mult de jumătate dintre pierderile totale înregistrate, mai precis 59% din companiile la care AAAS este acționar.
  • Cele mai mari profituri au fost înregistrate de companiile Romaqua Group (Borsec) care a înregistrat un profit în anul 2015 de aproape 47 milioane lei, Zaharul (Oradea) cu un profit de 38,6 milioane lei, Cimcomplex Borzești cu un profit de 13 milioane de lei, respectiv Imotrust cu un profit de 8,5 milioane de lei și Ropharma/Iassyfarma care a înregistrat câștiguri de 7,9 milioane lei, în anul 2015. Profiturile primelor 3 companii reprezintă 33% din totalul excedentelor înregistrate.

Am convingerea că multe dintre companiile aflate astăzi pe pierdere pot ajunge pe profit prin transparentizarea procedurilor care să nu mai permită infiltrații politice, inclusiv prin eficiența monitorizării indicatorilor de performanță și a remunerației personalului numit în funcții de conducere în cadrul acestor companii de stat. AAAS a ignorat cea de-a treia întrebare pe care am adresat-o în cadrul interpelării: „Care este salariul personalului aflat în funcții de conducere în cadrul acestor companii?”, la care nu am primit un răspuns din partea AAAS.

Găsiți atașat răspunsul integral al AAAS la interpelarea mea parlamentară.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera: Premiu pentru cercetarea științifică de elită

PoliticKelemen Hunor: Acest guvern rămâne şi va face treabă până în 2024. UDMR nu va vota nicio moţiune de cenzură

EconomieCristian Grosu: Săptămâna care modelează Europa și România ei

ExternAntonia Colibasanu: What the EU’s Green Deal Means for Europe and Russia

SocialAdrian Hatos, la dezbaterea despre meditații organizată de Societatea Academică din România

EvenimenteVictor Vevera: Premiu pentru cercetarea științifică de elită

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialTeodor Baconschi: D-ale pandemiei. Un final cu repetițieClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe