OraNoua.ro
Publicat în 14 decembrie 2016, 13:26 / 263 elite & idei

Andreea Paul: Absorbția banilor europeni a dus la o creștere cu peste 10% a PIB-ului în ultimul deceniu

Andreea Paul: Absorbția banilor europeni a dus la o creștere cu peste 10% a PIB-ului în ultimul deceniu

Deputatul PNL Andreea Paul a declarat vineri că absorbția fondurilor europene realizată de România în cei 10 ani de ani de la intrarea în UE a condus la o creștere a PIB-ului cu 10%.

„La împlinirea a 10 ani de la intrarea României în Uniunea Europeană este important să căutăm răspunsurile la câteva întrebări cheie legate de numărul de locuri de muncă nou create și a firmelor beneficiare de fonduri europene, dar și avantajele economice ale apartenenței României la UE. Am adresat recent aceste întrebări Ministerului Fondurilor Europene. Iată cele 10 avantaje ale absorbției banilor europeni de la momentul aderării României până în prezent. (…) PIB este cu 10,6% mai mare decât ar fi fost în absența utilizării fondurilor europene, ca efect net pozitiv, în decursul perioadei 2008 — 2015. Dacă în perioada 2013 — 2014 nu s-ar fi absorbit cele peste 6 miliarde de euro, România nu ar fi înregistrat creștere economică”, a explicat Andreea Paul, într-un comunicat transmis AGERPRES.

Totodată, a adăugat ea, 8.219 firme au beneficiat de fonduri structurale și de coeziune (FSC) în perioada 2007 — 2016 și, ca urmare a proiectelor implementate și finanțate, au fost create 41.514 locuri de muncă noi.

„Productivitatea muncii, calculată ca raport între valoarea adăugată brută și ocupare este cu 3,1 mai mare față de scenariul ‘fără fonduri’. Distribuția pe sectoare a efectivului net al fondurilor europene asupra productivității muncii reflectă o influență semnificativă în sectorul serviciilor de piață, unde valoarea acestui indicator este cu 2,3% mai ridicată decât în scenariul ce exclude fondurile UE. Consumul privat este cu 19% mai mare față de ipoteza în care nu ar fi fost implementate fondurile europene”, a spus Andreea Paul.

Potrivit acesteia, rata șomajului a fost cu 3,1 puncte procentuale mai scăzută, la sfârșitul lui 2015, decât ar fi fost în scenariul „fără fonduri” iar estimarea cu privire la rata de ocupare indică o majorare cu 3,8 procente, la finele aceluiași an.

„Remunerația medie a unui salariat a crescut cu 25,4%, cumulat 2008 — 2015, comparativ cu situația simulată a neimplementării fondurilor europene”, a subliniat Paul.

Creșterea cumulată a exporturilor de bunuri și servicii în scenariul „cu fonduri” este cu 3 puncte procentuale mai mare față de scenariul lipsei acestora, a completat deputatul PNL.

Andreea Paul a precizat că estimările prezentate sunt rezultatul unei analize realizate de către Comisia Națională de Prognoză la care Ministerul Fondurilor Europene s-a raportat atunci când i-a răspuns la o interpelare parlamentară pe care a adresat-o la finele lunii noiembrie.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

PoliticNicuşor Dan: Nu se pune problema ca stimulentele pentru nou-născuţi sau voucherele materna să nu mai fie plătite

EconomieCosmin Ghita: Societatea Nationala Nuclearelectrica launches the 2021-2023 Scolarship program “The Young Nuclearist”

ExternManuela Catrina: Despre #suveranitate tehnologica si #semiconductori. Cum poate #Romania contribui la acest efort european

SocialMarian Staș: Reportaj la singura școală rurală care va funcționa după programul lui Iohannis „România Educată”

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaDoina Banciu: Tradiție și continuitate în valorificarea patrimoniului imaterial, ediția I

EditorialAlina Bârgăoanu: 11 septembrie și noul InternetClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe