OraNoua.ro
Publicat în 14 decembrie 2016, 13:26 / 245 elite & idei

Andreea Paul: Absorbția banilor europeni a dus la o creștere cu peste 10% a PIB-ului în ultimul deceniu

Andreea Paul: Absorbția banilor europeni a dus la o creștere cu peste 10% a PIB-ului în ultimul deceniu

Deputatul PNL Andreea Paul a declarat vineri că absorbția fondurilor europene realizată de România în cei 10 ani de ani de la intrarea în UE a condus la o creștere a PIB-ului cu 10%.

„La împlinirea a 10 ani de la intrarea României în Uniunea Europeană este important să căutăm răspunsurile la câteva întrebări cheie legate de numărul de locuri de muncă nou create și a firmelor beneficiare de fonduri europene, dar și avantajele economice ale apartenenței României la UE. Am adresat recent aceste întrebări Ministerului Fondurilor Europene. Iată cele 10 avantaje ale absorbției banilor europeni de la momentul aderării României până în prezent. (…) PIB este cu 10,6% mai mare decât ar fi fost în absența utilizării fondurilor europene, ca efect net pozitiv, în decursul perioadei 2008 — 2015. Dacă în perioada 2013 — 2014 nu s-ar fi absorbit cele peste 6 miliarde de euro, România nu ar fi înregistrat creștere economică”, a explicat Andreea Paul, într-un comunicat transmis AGERPRES.

Totodată, a adăugat ea, 8.219 firme au beneficiat de fonduri structurale și de coeziune (FSC) în perioada 2007 — 2016 și, ca urmare a proiectelor implementate și finanțate, au fost create 41.514 locuri de muncă noi.

„Productivitatea muncii, calculată ca raport între valoarea adăugată brută și ocupare este cu 3,1 mai mare față de scenariul ‘fără fonduri’. Distribuția pe sectoare a efectivului net al fondurilor europene asupra productivității muncii reflectă o influență semnificativă în sectorul serviciilor de piață, unde valoarea acestui indicator este cu 2,3% mai ridicată decât în scenariul ce exclude fondurile UE. Consumul privat este cu 19% mai mare față de ipoteza în care nu ar fi fost implementate fondurile europene”, a spus Andreea Paul.

Potrivit acesteia, rata șomajului a fost cu 3,1 puncte procentuale mai scăzută, la sfârșitul lui 2015, decât ar fi fost în scenariul „fără fonduri” iar estimarea cu privire la rata de ocupare indică o majorare cu 3,8 procente, la finele aceluiași an.

„Remunerația medie a unui salariat a crescut cu 25,4%, cumulat 2008 — 2015, comparativ cu situația simulată a neimplementării fondurilor europene”, a subliniat Paul.

Creșterea cumulată a exporturilor de bunuri și servicii în scenariul „cu fonduri” este cu 3 puncte procentuale mai mare față de scenariul lipsei acestora, a completat deputatul PNL.

Andreea Paul a precizat că estimările prezentate sunt rezultatul unei analize realizate de către Comisia Națională de Prognoză la care Ministerul Fondurilor Europene s-a raportat atunci când i-a răspuns la o interpelare parlamentară pe care a adresat-o la finele lunii noiembrie.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera: Premiu pentru cercetarea științifică de elită

PoliticKelemen Hunor: Acest guvern rămâne şi va face treabă până în 2024. UDMR nu va vota nicio moţiune de cenzură

EconomieCristian Grosu: Săptămâna care modelează Europa și România ei

ExternAntonia Colibasanu: What the EU’s Green Deal Means for Europe and Russia

SocialAdrian Hatos, la dezbaterea despre meditații organizată de Societatea Academică din România

EvenimenteVictor Vevera: Premiu pentru cercetarea științifică de elită

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialTeodor Baconschi: D-ale pandemiei. Un final cu repetițieClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe