OraNoua.ro
Publicat în 4 septembrie 2013, 19:12 / 227 elite & idei

Andreea Paul: Botnita pentru Fisc? Ce efect pervers ar putea avea inspectia fiscala o data la 3 ani

Andreea Paul: Botnita pentru Fisc? Ce efect pervers ar putea avea inspectia fiscala o data la 3 ani

„IMM-urile vor fi inspectate de Fisc o singura data la trei ani, potrivit unei decizii a Guvernului. In timp ce unii specialisti spun ca masura ii ajuta pe contribuabilii abuzati de Fisc sau ca reprezinta o legiferare a realitatii, altii considera ca ar putea deschide o fereastra evazionistilor.
Inspectia fiscala la IMM-uri se va efectua o singura data intr-o perioada de trei ani, potrivit unei ordonante adoptate in sedinta de marti a Guvernului, actul normativ urmarind transpunerea in legislatia romaneasca a documentului strategic „Small Business Act” for Europe adoptat de Comisia Europeana in anul 2008 si revizuit in 2011.
„Este o decizie administrativa. Nici in prezent nu sunt controale prea dese la IMM-uri”, spune avocatul specializat in fiscalitate Gabriel Biris, care admite totusi ca masura i-ar putea ajuta pe unii care sunt abuzati de Fisc.
Acesta considera ca masura nu va avea efecte negative, in contextul in care firmele care vor sa insele statul o fac oricum iar cele care vor sa construiasca un business de durata au grija sa respecte legea tot timpul.
Pe de alta parte, deputatul PDL Andreea Paul apreciaza ca aceasta masura este, in aparenta, una buna, dar ca la romani orice idee buna si simpla poate duce la ceva murdar.
„Am tendinta de a sprijini o astfel de masura, avand in vedere ca la nivelul actorilor privati corecti, controalele succesive si abuzive sunt o realitate. Nu am vazut insa normele de aplicare. Or, lucrurile bune se vad in detalii”, mentioneaza Andreea Paul.
Problema apare daca aceasta prevedere deschide o fereastra de
oportunitate pentru evazionisti, pentru rau platnici si pentru cei protejati de guvernarea actuala, care isi vor vedea linistiti de treaba trei ani, dupa primul control Andreea Paul, deputat PDL
Potrivit acesteia, ar fi fost mult mai sanatoasa abordarea in care se rescriu mai intai Codul Fiscal, Codul de Procedura Fiscala si Legea societatilor comerciale, intr-un format mai simplu, integrat si neinterpretabil, pentru ca asistam la un adevarat haos fiscal si birocratic cu care mediul de afaceri se confrunta zilnic, nu din 3 in 3 ani.
„Ajutorul de minimis este un exemplu de obiectiv bun pervertit de USL. PDL a solicitat anularea procedurii si reluarea acesteia in conditii de transparenta si de egalitate de sanse in accesul la depunerea dosarelor. Trebuie trimis Corpul de Control al primului ministru pentru a verifica sistemul informatic si modul cum au aparut cele peste 700 de proiecte potential beneficiare cand toti stiau ca sistemul se blocase. Cei vinovati trebuie trasi la raspundere”, puncteaza Andreea Paul.
Sesiunea de inregistrare online a cererilor pentru obtinerea ajutorului de minimis pentru firme a fost deschisa miercuri dimineata. Sectiunea special creata pe site-ul Finantelor Publice s-a blocat dupa doar 10 secunde de la deschidere si zeci de aplicanti s-au trezit in imposibilitatea de a se mai inscrie. Mai ales ca, dupa alte 5 minute, procesul de selectie a fost declarat inchis.
Andreea Paul spune ca un alt exemplu de intentie guvernamentala buna care a fost pusa gresit in practica si care s-a dovedit ca viciaza grav activitatea IMM-urilor este compensarea TVA la incasare.
„Alt exemplu este reducerea la 9% a TVA la paine, masura aplicata temporar si care este insotita de cresterea altor taxe si impozite pe termen nedefinit. Este o lovitura puternica aplicata palincarilor, adica asupra a 40.000 de producatori traditionali. USL muta evaziunea de pe piata painii pe piata tariei”, adauga Andreea Paul.
Europarlamentarul Sebastian Bodu, fost sef al ANAF, apreciaza la randul lui ca prin aceasta masura se urmareste reducerea birocratiei, asta desi nici acum nu se fac controale mai des.
„Fiscul nu are capacitate administrativa sa verifice peste tot. Oricum te duci degeaba, ca nu iei prea multi bani de la IMM-uri. Se legifereaza practic o realitate”, subliniaza fostul sef al ANAF.”

Ultima ora:

ObservatorVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

PoliticAndrei Caramitru: Războiul din Ucraina si problemele pe care le avem acum vin de fapt dintr-o ideologie veche

EconomieRadu Hanga: OMRO IFN îşi continuă finanţarea prin bursă şi listează obligaţiuni în valoare de 10 milioane de lei

ExternSebastian Burduja: Vă propun să marcăm ziua Europei cu un exercițiu de sinceritate

SocialManuela Catrina: Cum stati cu parolele?

EvenimenteVino și descoperă arta viitorului la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

CulturaCristina Popescu: Faună protejată din Marea Neagră

EditorialRadu Puchiu: 𝗠𝗶𝗻𝗶𝘀𝘁𝗿𝘂𝗹 𝗽𝗲𝗿𝗳𝗲𝗰𝘁Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe