OraNoua.ro
Publicat în 2 martie 2016, 17:50 / 278 elite & idei

Andreea Paul: Crearea EXIM ASIG – obiectiv pentru accentuarea competitivității pe piața RCA

Andreea Paul: Crearea EXIM ASIG – obiectiv pentru accentuarea competitivității pe piața RCA

O soluție pentru ca tarifele RCA să scadă ar fi ca statul român să aibă propria sa companie de asigurări, jucător pe această piață, iar EXIM ASIG ar putea îndeplini acest rol, este concluzia la care au ajuns joi participanții la dezbaterea „Soluții de echilibrare și consolidare a sistemului asigurărilor obligatorii RCA”, organizată de deputatul PNL Andreea Paul.

„Prima soluție care și-a găsit consensul este crearea EXIM ASIG. Cer public reprezentanților ASF, EXIM și Ministerului Finanțelor Publice să discute acest proiect — oportunitate, cost, calendar pentru intervenția EXIM ASIG pe piața RCA. Obiectivul este să accentuăm competiția pe această piață și să generăm condiții rezonabile”, a concluzionat Andreea Paul, la sfârșitul dezbaterii.

Crearea companiei de stat EXIM ASIG a fost susținută de toți participanții la dezbatere cu excepția celor din industria de profil, care nu s-au pronunțat.

În cadrul aceleiași dezbateri, reprezentanții ASF au prezentat proiectul de lege privind polițele RCA.

În opinia prim-vicepreședintelui ASF, Coca Constantinescu, pilonul central al legii privind polițele RCA, propus de ASF Parlamentului, este compensarea directă, care permite asiguraților să se adreseze inclusiv asiguratorului pentru rezolvarea problemei și primirea decontării cheltuielilor.

„Eu cred că pilonul principal al legii polițelor RCA (propus de ASF — n.r.) este așa-numita compensare directă sau decontare directă, (principiu aflat — n.r.) în dezbatere încă din anul 2012. Cred că de această dată, în sfârșit, vom avea această compensare directă, astfel încât să putem să venim cu un plus semnificativ de protecție a consumatorului. Este deosebit de important să înțeleagă că asiguratul, în momentul în care are calitatea de păgubit într-un accident auto, se poate adresa, inclusiv, asiguratorului pentru rezolvarea problemei respective și primirea contravalorii”, a declarat Constantinescu, la finalul dezbaterii.

Prim-vicepreședintele ASF a afirmat că, în urma controalelor efectuate de ASF privind modul de calcul al tarifelor RCA, s-a dispus ca principală măsură recalcularea acestor tarife, în termen de 30 de zile.

Proiectul urmează să fie supus dezbaterii comisiilor parlamentare de buget-finanțe.

Alte soluții de echilibrare a sistemului asigurărilor, prezentate de Andreea Paul la finalul dezbaterii, au vizat compensarea directă, adică șoferii să-și poată repara mașina în baza propriei polițe de asigurare, simplificarea procedurilor de transfer a clasei de bonus în cazul achiziționării unui autoturism nou, flexibilizarea modului de achiziționare a polițelor RCA, emiterea polițelor în funcție de istoricul șoferului, diminuarea cheltuielilor de intermediere, adică scăderea comisioanelor.

„Suntem în etapa în care avem un proiect de lege în care fiecare dintre noi îl va analiza în curând. Prima concluzie a acestei întâlniri este că urmează etapa în care pregătim amendamentele la proiectul de lege”, a precizat Andreea Paul.

În cadrul dezbaterii, Constantin Isac, vicepreședinte al Uniuni Naționale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), a criticat explozia tarifelor la asigurările RCA, în ultimele luni.

„Acest lucru se întâmplă în beneficiul concurenței din țările vecine care nu fac altceva decât să ne înlocuiască, pentru că aceste enormități de tarife la RCA ne scot din piață”, a precizat Isac.

În context, reprezentantul Consiliului Concurenței, inspectorul Danusia Barbu, a confirmat majorări substanțiale pe anumite categorii de asigurați.

„Vă pot confirma majorări substanțiale pe anumite categorii de asigurați, pe transportul rutier de mărfuri — între 19% și 183%. Este vorba de un nivel intermediar al primei. Între acest nivel și cel final mai pot apărea o serie de reduceri. La nivelul transportului de călători — la 226%. Ianuarie 2016 față de iunie 2015. Pe șase luni”, a precizat aceasta.

Deputatul PNL Andreea Paul a organizat joi dezbaterea „Soluții de echilibrare și consolidare a sistemului asigurărilor obligatorii RCA”, eveniment la care au participat reprezentanți ai Autorității de Supraveghere Financiară, Ministerul Finanțelor Publice, Consiliul Concurenței, reprezentanți din industrie (Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România) și reprezentanți ai patronatelor din transport.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera: ICI Bucureşti familiarizează audienţa din România cu noţiunea de HPC – High Performance Computing

PoliticKlaus Iohannis, la Forumul de la Malmö: Vom înființa în România un premiu național anual pentru personalităţi române şi internaţionale care contribuie la educaţia privind Holocaustul

EconomieCristian Popa: BNR este hotărâtă sa tempereze dinamica prețurilor

ExternGeorge Friedman: Europa și NATO, trase pe linie moartă de Statele Unite

SocialSorin Cucerai: Dreptul la viață e nederogabil

EvenimenteVictor Vevera: ICI Bucureşti familiarizează audienţa din România cu noţiunea de HPC – High Performance Computing

CulturaCristina Popescu: Porumbei exotici

EditorialClaudiu Butacu: Cum arată cultura organizațională a unui ONG acum, față de cum arăta acum câțiva aniClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe