Matei Bogdan
Publicat în 20 mai 2020, 12:35 / 247 elite & idei

Andreea Paul: Criza COVID-19 a resetat activitatea INACO

Andreea Paul: Criza COVID-19 a resetat activitatea INACO

de Andreea Paul

De la educație și competitivitate economică, la acțiuni pentru personalul medical

De trei ani, de când am pornit INACO, scopul meu și al tuturor colegilor implicați a fost modernizarea și digitalizarea educației din România, creșterea gradului de competitivitate economică a țării. Perioada aceasta, complet atipică și care nu seamănă cu nimic din ce ne puteam noi imagina ne-a forțat să accelerăm proiectele noastre pentru digitalizarea învățării, să ne adaptăm activitatea din SmartLab-urile deja create în școli pentru a imprima 3D viziere, împreună cu cadrele didactice, și să ne mutăm atenția către persoanele și instituțiile care se află ȋn linia ȋntâi ȋn lupta cu noul coronavirus. Așa că, ne-am uitat unde și care sunt cele mai mari nevoi și ne-am mobilizat cât de repede am putut să dăm o mână de ajutor. 

#EducațiaNUeSuspendată

Ghidul INACO pentru școlari” a fost primul proiect livrat, în primele zilei ale crizei COVID-19 care a suspendat activitatea școlilor (https://inaco.ro/ghidul-inaco-pentru-scolari/). Comunitatea de profesioniști voluntari ai INACO a adunat resursele educaționale disponibile on-line și cu sprijinul Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți le-am pus la dispoziția elevilor și cadrelor didactice. Am înțeles că timpul petrecut acasă este o oportunitate de a se auto-descoperi, de a descoperi sau crea, de a deveni mai buni, mai veseli, de a fi propriii lor educatori, în ritmul elevilor, cu pasiunile lor. Ghidul adună cele mai atractive activități on-line pentru copii, este viu, îmbunătățit în timp real cu propunerile voastre. În paralel, am donat stickuri pentru internet și laptopuri profesorilor care nu aveau infrastructura minimală necesară derulării cursurilor on-line, respectiv am ajutat zeci de clase să se conecteze on-line la Google Classroom, Meet sau Zoom. 

#LocurideMuncăExistă

Ghidul locurilor de muncă disponibile în criza COVID-19” a fost al doilea proiect al comunității de voluntari INACO pus la dispoziția celor care și-au pierdut locul de muncă în aceste momente de perturbare majoră a echilibrului sanitar, economic și financiar (https://inaco.ro/wp-content/uploads/2020/03/INACO_GHIDUL-LOCURILOR-DE-MUNCA-DISPONIBILE_CRIZA-COVID-19_MARTIE-2020.pdf). În momentele de cumpănă pe care le trăim este nevoie ca noi toți să facem tot ceea ce depinde de noi pentru a ne aduce contribuția la binele celorlalți. INACO a pus la dispoziția celor care caută un loc de muncă acest Ghid, cu informații clare, actualizate în luna martie 2020, eficient structurate și ușor de urmărit, culese de la instituțiile care au nevoie de forță de muncă. Ne-am gândit și la cei care se întorc definitiv în țară, la cei care și-au pierdut slujba în criza COVID, la toți cei care caută un loc de muncă, la cei care nu știu unde și cum să le găsească.

#Baniexistă

A urmat apoi “Ghidul surselor de finanțare pentru companii în timpul crizei COVID – 19” (https://inaco.ro/wp-content/uploads/2020/03/Ghidul-INACO-al-surselor-de-finantare-a-companiilor-romanesti-27-Martie-2020.pdf) și “NOI oportunităţi de finanţare care completează Ghidul INACO pentru companii în timpul crizei COVID – 19” (https://inaco.ro/%E2%80%8Bnoi-oportunitati-de-finantare-care-completeaza-ghidul-inaco-pentru-companii-in-timpul-crizei-covid-19/), în ciuda agravării pandemiei de coronavirus, pe care INACO le-a dedicat tututor antreprenorilor care voiau să își mențină afacerile pe linia de plutire, să își păstreze angajații sau chiar să își dezvolte afacerea pe noi coordonate create de criza COVID-19. Este cea de-a noua ediție din seria Ghidurilor de finanțare pentru companii, realizată de comunitatea de profesioniști voluntari ai INACO. Mesajul nostru ao fost permanent: „Bani există!”. Acest ghid a adunat ultimele noutăți pentru salvarea companiilor, 48 de oportunități active acum pentru finanțare nerambursabilă, nebancară, publică și private, națională și europene, în vremurile delicate pentru sprijinirea întreprinderilor mici, mijlocii și mari. Beneficiarii pot fi companiile inovatoare, cele capabile de reprofilare a liniilor de producție la nevoile actuale, inclusiv cele care funcționează în zonele cele mai defavorizate zone, dar nu numai. Domeniile vizate de Ghidul INACO al surselor de finanțare sunt: sănătatea, extinderea producției și dezvoltare servicii, cercetare, dezvoltare, inovare, dezvoltarea resurselor umane, domeniul piscicol, agricol, pomicol, vitivinicol, dialog social, infrastructură mare în energie și tehnologie, stimularea mediului de afaceri, a culturii și a media, inițiative de sprijin civice și private. Am adus în atenția studenților, doctoranzilor și cercetătorilor post-doctorali perspectiva lansării liniei de finanțare dedicate lor, Innotech Student 2020, care încurajează inițiativele antreprenoriale încă din timpul facultății. Ghidul prezintă în sinteză și ultimele modificări legate de ajutoarele de stat, acordarea șomajului tehnic, de acordare a certificatelor de urgență, și alte aspecte importante pentru mediul de afaceri din legislația europeană și națională, adoptate în contextul pandemiei epiedmiologice COVID-19, precum și măsurile comunicate de autorități cu impact asupra beneficiarilor finanțărilor europene.Completările ulterioare au adus noi informații utile comunității de afaceri: FundingBox, F6S, Agorize, Accelerace, finanțările Central European Initiative (CEI) sau ale Comisiei Europene precum Cordis sau SME Strategy, ale Guvernului României, precum UEFISCDI.

#TineriiOn-air

Munca studenților mei de la REI – ASE, cărora le predau on-line și care au colaborat într-un efort colectiv pentru elaborarea studiului “Pachete de măsuri economice și sociale anti-criză luate în statele lumii și de către Comisia Europeană” a ajuns la Radio RFI și în presa națională: 

#NoiTehnologii

Societatea se schimbă. Soluțiile oferite de noile tehnologii utile în timpul pandemiilor susțin inițiativele private, umane, empatice, voluntarii și sistemele publice intrate în stare de urgență. Am readus în dezbaterea publică rolul și avantajele alfabetizării tehnologice și digitale, astăzi mai necesare ca oricând din pricina “distanțării sociale”. Lumea întreagă a fost cuprinsă de izolare, de teamă, de nevoia unor soluții noi, în urma apariției noului virus COVID-19. Cu toate acestea, omenirea a supraviețuit de-a lungul timpului multor pandemii, dar cu prea multe pierderi de vieți umane, precum ciuma și gripa spaniolă, neavând avantajul tehnologic de care beneficiem în prezent. Tehnologia este reală și este aici. Există o mulțime de modalități prin care ne putem folosi de ea pentru a trece mai ușor peste criza pandemiei COVID-19. Am prezentat sistemele de ventilare printate 3D, biosenzorii, telesănătatea, platforma Biofourmis Biovitals Dentinel,aplicația Alipay Health Code, dronele, roboții pentru dezinfecție sau perspectivele realității virtuale augmentate. Detalii aici: https://inaco.ro/tehnologii-noi-utile-in-timpul-pandemiilor/. Avertismentul lui Isaac Asimov este mai actual ca niciodată: „Cel mai trist lucru legat de viața din prezent este că știința acumulează cunoștințe mai rapid decât acumulează societatea înțelepciune.” 

#DonațiiINACO de peste 100 de mii de euro pentru spitale in campania #INACOVăMulțumește

În contextul lipsei de echipamente de protecție pentru personalul medical din sistemul sanitar românesc, echipa de voluntari INACO s-a mobilizat pentru a strânge fonduri de peste 100 de mii de euro de la companii precum Castrol, Superbet, de la voluntarii INACO, de la persoane fizice care s-au implicat și au răspuns inițiativei noastre. 

Am început cu utilarea cu tuneluri și cabine de dezinfecție, respectiv pereți separatori protectori la Spitalul Universitar din București și la Spitalul Palazu din Constanța, și am continuat luna următoare cu mai multe etaje ale Spitalului Universitar. 

În paralel, am transformat Smart Laburile – laboratoarele educaționale digitale inteligente pe care INACO le-a construit în școli – în mini-fabrici unde am imprimat 3D sute de viziere, alături de cadrele didactice și voluntarii INACO, care au ajuns la Spitalele Colentina, Matei Balș și Militar din București. 

INACO a donat peste 50 kg de cafea, ceai și pahare de unică folosință, cu sprijinul Delicatese Florescu, CafeMagia Tucano și Coffee, celor peste 700 de medici rezidenți de la linia de urgență Telverde a Institului Național de Sănătate Publică. La acest demers s-a alăturat și Sonimpex cu o donație de 150 de borcane de Magiun de Topoloveni pentru medicii rezidenți de la Telverde.

INACO a derulat două campanii umanitare naționale dedicate personalului medical din 48 de spitale distribuite în toate regiunile României, cu sprijinul financiar al Castrol de 35 de mii de euro (https://inaco.ro/22-de-spitale-beneficiare-de-echipamente-de-protectie-din-toata-tara-intr-o-campanie-ampla-de-donatii-organizata-de-inaco-finantata-de-castrol-si-distribuite-in-siguranta-de-catre-dhl/) și al Superbet de 41 de mii de euro (https://inaco.ro/echipamente-de-protectie-si-biocide-pentru-30-de-spitale-din-romania-in-prezenta-lui-ilie-dumitrescu-ambasadorul-campaniei-superbet-pariempebine/), constând în kituri de protecție formate din biocide, combinezoane, costume biochimice, botoși, capeline, măști etc., dar și o mășină de spălat la spitalul județean din Constanța. Am avut o surpriză foarte plăcută, să ni se alăture Ilie Dumitrescu, ambasadorul campaniei #PariemPeBine.

Știu că eforturile INACO reprezintă picături într-un ocean de nevoi, dar simțim și că fiecare echipament înseamnă o viață protejată. Ne referim la viețile celor care au grijă de noi și care ne sunt speranța în lupta cu noul tip de coronavirus: membrii personalului medical. Toți producătorii și furnizorii la care am apelat sunt companii românești care au reușit să servească această nevoie acută de echipamente de protecție. Le mulțumesc pentru viteza, operativitatea și calitatea produselor cu care ne-am îndreptat către cele 50 de spitale, de pe întreg teritoriul României.

Lista spitalelor beneficiare:

 1. Spitalul Municipal Adjud
 2. Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad
 3. Spital de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare
 4. Spitalul Municipal de Urgență “Elena Beldiman” din Bârlad 
 5. SPITALUL JUDEȚEAN DE URGENȚĂ MAVROMATI BOTOȘANI
 6. SPITALUL CLINIC DE PNEUMOFTIZIOLOGIE BRAȘOV
 7. Spitalul General CF Brașov
 8. Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov
 9. Instititul Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș” București
 10. Spitalul Clinic de Boli Infectioase “Dr. Victor Babes” București
 11. Spitalul Clinic “Colentina” București
 12. Spitalul Clinic de Urgență pentru copii „Marie Curie”București
 13. Spitalul Universitar Bucuresti
 14. INSTITUTUL DE PNEUMOFTIZIOLOGIE MARIUS NASTA, BUCUREȘTI
 15. Spitalul Militari, București 
 16. SPITALUL MUNICIPAL DE URGENȚĂ CARANSEBEȘ
 17. SPITALUL DE PNEUMOFTIZIOLOGIE CĂLĂRAȘI
 18. SPITALUL MUNICIPAL CÂMPINA
 19. Spitalul de Pneumoftiziologie Călărași
 20. Spitalul Clinic CF Cluj Napoca
 21. Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca 
 22. Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța
 23. Spitalul Clinic CF Constanța
 24. SPITALUL CLINIC DE PNEUMOFTIZIOLOGIE CONSTANȚA
 25. SPITALUL CLINIC Palazu Mare – Constanța
 26. Spitalul Clinic CF Craiova
 27. Spitalul Judetean de Urgență Deva
 28. SPITALUL MUNICIPAL “ANGHEL SALIGNY” FETEȘTI
 29. Spitalul General CF Galați
 30. Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iași 
 31. Spitalul Clinic CF Iași
 32. Spitalul Municipal Medgidia
 33. Spitalul Clinic CF Oradea
 34. Spitalul General CF Pașcani
 35. Spitalul Municipal Petroșani
 36. Spitalul Judetean de Urgență Piatra Neamț
 37. Spitalul General CF Ploiești
 38. Spitalul General CF Drobeta Turnul Severin
 39. SPITALUL MUNICIPAL CARITAS ROȘIORI DE VEDE
 40. SPITALUL MUNICIPAL CAREI, , jud. Satu Mare
 41. SPITAL ORĂȘENESC NEGREȘTI OAS, jud. Satu Mare
 42. SPITALUL DE PNEUMOFTIZIOLOGIE SATU MARE
 43. SANATORIUL DE NEVROZE PREDEAL
 44. SPITALUL JUDEȚEAN DE URGENȚĂ PIATRA NEAMȚ
 45. Spitalul General CF Sibiu
 46. Spitalul Județean de Urgență “Sfântul Ioan Cel Nou” din Suceava 
 47. Spitalul Clinic CF Timișoara
 48. SPITALUL JUDEȚEAN DE URGENȚĂ ZALĂU

INACO mulțumește tuturor donatorilor și voluntarilor care s-au implicat. Mulțumim DHL pentru parteneriatul cu INACO care a făcut posibilă trimiterea echipamentelor în siguranță în țară în campania derulată cu Castrol și Fundației Superbet care a distribuit produsele în campania derulată cu Superbet. Mulțumim producătorilor ASINED, GRAPHTEC și YOBI MANUFACTURING, furnizorilor FILDAS și INSTALAȚII HYDRO-CIDE, echipei CARTOBELLO cu care am colaborat bine pentru coletare în regim de superurgență. Mulțumim SOFTVENTURE pentru automatizarea procedurilor de achiziție, accesibile oricărui spital pe baza unui cont de KoalaDocs gratuit, timp de un an, pus la dispoziția spitalelor. Mulțumim TUDOR COMMUNICATION pentru eleganța în distribuția publică a mesajelor noastre. Din partea tuturor am simțit o solidaritate exemplară în lupta cu Coronacriza.

www.inaco.ro

Ultima ora:

ObservatorMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

PoliticKlaus Iohannis anunță candidatura României la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

EconomieIonuț Stanimir: Primul Raport de Inteligență Financiară realizat de BCR – Situația financiară este a doua dimensiune importantă pentru români, după sănătate

ExternElena Calistru: Un pic de voință de a te mișca spre mai bine

SocialAlina Rizi: Sa regenerezi orasul ia timp

EvenimenteFlaviu George Predescu: Vă invit la lansarea cărții mele „O dimineață de sâmbătă”, dedicată lui Bogdan Andrei Gavrilă

CulturaMireille Rădoi: Începe Festivalul Strada de C`Arte, în care se vor lansa peste 40 de volume și vor avea loc concerte, proiecții de film sau lecturi publice

EditorialCristian Unteanu: Dincolo de scandalul cu submarinele, avem încleştarea geopolitică pentru controlul pieţelor mondialeClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe