Adriana
Publicat în 18 octombrie 2017, 16:07 / 218 elite & idei

Andreea Paul: „Decalajul salarial între genuri este de aproximativ 6% în ţara noastră, în favoarea bărbaţilor, fiind printre cele mai mici din UE”

Andreea Paul: „Decalajul salarial între genuri este de aproximativ 6% în ţara noastră, în favoarea bărbaţilor, fiind printre cele mai mici din UE”
+ Observator

În 2016, la nivel global, 163 de milioane de femei şi-au deschis propria afacere, iar alte 111 milioane de femei conduceau afaceri existente”
Ceea ce surprinde la recentul raport al Consiliului Europei dedicat inegalităţilor de gen este lipsa datelor pentru România, fapt care ne arată că ele nici măcar nu s-au raportat oficial, consideră Andreea Paul, preşedintele INACO (Iniţiativa pentru Competitivitate).
Potrivit domniei sale, această temă nu prezintă un interes public major, iar proiectele de lege pentru introducerea cotelor de gen la alegerile locale şi parlamentare nu au fost, încă, adoptate în Parlament.
Recomandarea europeană a cotelor de gen de minimum 40% este importantă şi pentru ţara noastră, pentru că „trebuie să învăţăm să respirăm cu ambii plămâni, nu doar cu unul”, ne-a declarat doamna Paul.
Preşedintele INACO ne-a mai spus că, potrivit Raportului global al antreprenoriatului feminin (GEM Women’s Entrepreneurship Report 2016/2017), lansat în urmă cu două săptămâni, 163 de milioane de femei şi-au deschis propria afacere în 74 de economii ale lumii, anul trecut, alături de alte 111 milioane de femei care conduceau afaceri existente, deja, în 2016.
Toate acestea înseamnă o creştere cu 10% a ratei antreprenoriale feminine globale faţă de raportul din anul 2015 şi o diminuare a decalajului de gen antreprenorial cu 5%.
Doamna Paul a precizat că peste o treime din antreprenoriatul românesc este feminin, iar raportat la totalul populaţiei feminine din ţara noastră, rata antreprenoriatului feminin se ridică la 7,5% (peste media Europei şi Asiei Centrale de 6,3%), dar este la jumătate din rata antreprenoriatului masculin.
Andreea Paul mai precizează că cel mai recent Raport al egalităţii de şanse dintre femei şi bărbaţi publicat de Comisia Europeană în martie 2017 plasează ţara noastră pe cel de-al treilea loc de la coada clasamentului european, din acest punct de vedere.
„Participarea egală a femeilor şi bărbaţilor la decizia publică este o chestiune de justiţie socială, de respect pentru drepturile fundamentale şi de bună guvernare. Atât timp cât femeile reprezintă peste 51% din populaţia ţării noastre, o reprezentare egală a femeilor şi bărbaţilor ar însemna întărirea democraţiei. Ţări precum Franţa sau Spania au introdus în legile proprii, chiar în Constituţie în cazul francezilor, principiul egalităţii perfecte de gen în vârful Guvernului. 20 de ţări europene au legiferat cotele de gen. Ţara noastră, încă nu. Proiectele mele de lege depuse anul trecut pentru introducerea cotelor de minimum 30% pe listele alegerilor parlamentare şi locale zac neadoptate în Parlament, în pofida semnăturilor de susţinere pe care le-am obţinut din partea tuturor partidelor parlamentare la vremea aceea”, a adăugat doamna Paul.
Andreea Paul susţine că apar şi diferenţe salariale, în funcţie de genul angajatului pentru acelaşi loc de muncă, acesta fiind un alt indicator reper al economiei de gen.
Acest decalaj salarial este de aproximativ 6% în ţara noastră în favoarea bărbaţilor şi este unul dintre cele mai mici din UE, mai spune domnia sa, cu menţiunea că în zona pensiilor, decalajele de gen sunt mult mai accentuate la noi şi se vor corecta greu.
Doamna Paul mai atrage atenţia că femeile de la noi din ţară au a treia cea mai mică rată de ocupare din UE, de 59%, ceea ce înseamnă că 4 din 10 femei nu sunt încadrate în forme de muncă salariată oficial.
„Incapacitatea decidenţilor de a înţelege beneficiile prezenţei echilibrate de gen la nivel înalt, fie că este vorba de Guvern, Parlament, instituţii centrale sau bănci centrale, determină o slabă prezenţă a femeilor la nivelul instituţiilor centrale”, ne-a mai precizat Andreea Paul.
Conform declaraţiilor sale, în Bulgaria, în board-ul băncii naţionale, sunt 57% femei, în Franţa 45%, în Polonia 17%, iar la noi 11%.

http://www.bursa.ro/consiliul-europei-mai-putin-de-17-procente-din-functiile-de-conducere-in-stat-sunt-ocupate-de-fem…&s=politica&articol=333298.html

Ultima ora:

ObservatorCsibi Magor: Cine hrănește toxicitatea din organizații?

PoliticKlaus Iohannis a decorat cadre medicale, profesori și reprezentați ai societății civile cu prilejul Zilei Naționale a României: O recunoaștere a meritelor oamenilor care aduc cinste țării noastre

EconomieRadu Craciun: Vor fi pietele emergente la originea urmatoarei crize?

ExternSebastian Cochinescu: It was great to visit the Capital Factory Center for Defense Innovation last week in Austin, Texas.

SocialCsibi Magor: Cine hrănește toxicitatea din organizații?

EvenimenteAndreea Paul, la TEDx Baia Mare

CulturaRăzvan-Ioan Dincă, numit în fruntea Societății Române de Radio şi Televiziune

EditorialSilviu Nate: Noua coaliție, dilemele și liniaritatea politicii externe a GermanieiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe