Matei Bogdan
Publicat în 29 ianuarie 2020, 17:49 / 93 elite & idei

Andreea Paul: Despre nevoia introducerii consilierilor de etică în școli

Andreea Paul: Despre nevoia introducerii consilierilor de etică în școli

Mesaj pe Facebook:

Am readus în dezbatere publică azi nevoia introducerii consilierilor de etică în școli și stoparea practicilor de strângere de fonduri de către părinți pentru cadourile profesorilor și învățătorilor, la conferința organizată de CCIB și Universul juridic: “Soluții eficiente de luptă împotriva corupției și a fraudei”. Campania INACO “Școala egală. Școala legală“ a fost apreciată de către participanți: https://inaco.ro/inaco-a-lansat-campania-publica-de-consti…/ pentru balansarea etică a intereselor copiilor, părinților și cadrelor didactice. Dacă elevii văd că părinții dau și profesorii lor iau plicuri cu bani, vouchere, bilete de vacanță sau cadouri costisitoare atunci și ei, adulții de mâine, vor proceda la fel când ajung funcționari publici, profesori, asistenți medicali sau doctori, procurori sau judecători…angajați sau angajatori.
Când mecanismele guvernanței școlare eșuează sau sunt ineficiente în stoparea practicilor ilegale, consecințele sunt dezastruoase pentru cultura etică în societate. Educația mănâncă cultura și strategia la micul dejun, ca să adaptez o renumită povață a celor de la Harvard Business School.
Am agreat cu participanții să gândim mecanisme școlare de luptă cu practicile care încalcă Codul Etic de Conduită a Cadrelor Didactice și s-au născut soluții ce țin de crearea de sisteme de avertizare timpurie, de prevenție și de monitorizare în care se vor implica instituțiile statului, juriști și avocați, consilierii de integritate și oamenii din școli (profesori și părinți) care gândesc și simt ca noi, care acționează etic în școală pentru a “scrie” un soft emoțional cognitiv și valoric sănătos pentru copiii noștri.
Ne agățăm speranțele că se poate și altfel la noi pornind de la acești oameni minunați, cadre didactice și părinți (ei există!), care cultivă valori elevilor încă din primii ani de școală.
De la comisarul-șef de poliție Daniel Bratu am aflat câte diplome false universitare, de data aceasta, se anulează permanent și câte cazuri de profesori universitari care au luat șpagă au fost condamnați: https://rptv.ro/500-de-diplome-false-sunt-anulate-la-fieca…/.

Ultima ora:

ObservatorHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmpla

PoliticLudovic Orban: La nivelul primăriilor este nevoie de o reechilibrare a bugetelor locale

EconomieSilviu Cerna: Pericolele populismului macroeconomic

ExternClara Volintiru: Taking stock of ‘election season’ in the Eastern Partnership countries

SocialCiprian Negură: Micro-sesiune marca Skills Of The Future

EvenimenteIon M.Ioniţă, Iulian Fota: Dezbatere Historia Live – Rusia şi Turcia în Nagorno-Karabah, consecinţele războiului

CulturaCristina Popescu: Nuduri în pictura românească

EditorialHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmplaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe