OraNoua.ro
Publicat în 9 ianuarie 2013, 18:20 / 181 elite & idei

Andreea Paul: Fără Băsescu sau Boc, slovenii au apucat în anul 2012 calea bătută de români a scăderii salariilor bugetarilor cu 15%

Andreea Paul: Fără Băsescu sau Boc, slovenii au apucat în anul 2012 calea bătută de români a scăderii salariilor bugetarilor cu 15%

Costul orar cu forţa de muncă în România a crescut cu 7,3% în trimestrul al treilea din acest an, comparativ cu acelaşi trimestru din anul precedent, fiind a doua cea mai mare creştere din UE, după Estonia, ne semnalează Eurostat la sfârşitul anului 2012.

La polul opus se află Slovenia, unde costul orar cu forţa de muncă a scăzut cu 0,8%, din cauza unei scăderi a componentei salariale de 0,6% şi a celei non-salariale de 2%, în urma unor măsuri de austeritate adoptate în anul 2012 care au avut efecte imediate asupra salariilor în sectorul public.

Guvernul sloven a pus în aplicare anul trecut un pachet de măsuri de austeritate destinat să reducă cheltuielile publice cu 818 mil. euro şi deficitul bugetar cu 3 procente din PIB în decursul unui an de zile. Principalele măsuri implementate pentru a-şi atinge ţinta au vizat în mod direct angajaţii din sectorul public: reducerea salariilor bugetarilor cu 15%, tăierea bonusurilor oferite acestora, reducerea ajutoarelor de şomaj şi asistenţă medicală, renunţarea la ajustarea salariilor din sectorul public cu inflaţia.

Slovenii au simţit austeritatea în anul 2012, în timp ce românii s-au confruntat cu ea mai devreme. Este o nouă dovadă că măsurile implementate în România au fost cele necesare, luate la momentul potrivit. Guvernarea PDL a gestionat corect criza, deşi preţul pe care l-a avut de plătit a fost mare. Poate că ar fi bine ca vocile care se ridică astăzi şi spun că a fost ‘prea mult’ faţă de ceea ce era strict necesar să îşi reconsidere atitudinea în faţa experienţei slovene, pe care românii au trăit-o pe propria piele.

Cu toate că am asistat la o creştere a costului orar cu forţa de muncă, românii au în continuare cea mai ieftina forţă de muncă din UE, după Bulgaria.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera: Premiu pentru cercetarea științifică de elită

PoliticKelemen Hunor: Acest guvern rămâne şi va face treabă până în 2024. UDMR nu va vota nicio moţiune de cenzură

EconomieCristian Grosu: Săptămâna care modelează Europa și România ei

ExternAntonia Colibasanu: What the EU’s Green Deal Means for Europe and Russia

SocialAdrian Hatos, la dezbaterea despre meditații organizată de Societatea Academică din România

EvenimenteVictor Vevera: Premiu pentru cercetarea științifică de elită

CulturaCristina Popescu: Pictorul Dimitrie Știubei, un pictor de …marcă

EditorialTeodor Baconschi: D-ale pandemiei. Un final cu repetițieClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe