OraNoua.ro
Publicat în 9 ianuarie 2013, 18:20 / 204 elite & idei

Andreea Paul: Fără Băsescu sau Boc, slovenii au apucat în anul 2012 calea bătută de români a scăderii salariilor bugetarilor cu 15%

Andreea Paul: Fără Băsescu sau Boc, slovenii au apucat în anul 2012 calea bătută de români a scăderii salariilor bugetarilor cu 15%

Costul orar cu forţa de muncă în România a crescut cu 7,3% în trimestrul al treilea din acest an, comparativ cu acelaşi trimestru din anul precedent, fiind a doua cea mai mare creştere din UE, după Estonia, ne semnalează Eurostat la sfârşitul anului 2012.

La polul opus se află Slovenia, unde costul orar cu forţa de muncă a scăzut cu 0,8%, din cauza unei scăderi a componentei salariale de 0,6% şi a celei non-salariale de 2%, în urma unor măsuri de austeritate adoptate în anul 2012 care au avut efecte imediate asupra salariilor în sectorul public.

Guvernul sloven a pus în aplicare anul trecut un pachet de măsuri de austeritate destinat să reducă cheltuielile publice cu 818 mil. euro şi deficitul bugetar cu 3 procente din PIB în decursul unui an de zile. Principalele măsuri implementate pentru a-şi atinge ţinta au vizat în mod direct angajaţii din sectorul public: reducerea salariilor bugetarilor cu 15%, tăierea bonusurilor oferite acestora, reducerea ajutoarelor de şomaj şi asistenţă medicală, renunţarea la ajustarea salariilor din sectorul public cu inflaţia.

Slovenii au simţit austeritatea în anul 2012, în timp ce românii s-au confruntat cu ea mai devreme. Este o nouă dovadă că măsurile implementate în România au fost cele necesare, luate la momentul potrivit. Guvernarea PDL a gestionat corect criza, deşi preţul pe care l-a avut de plătit a fost mare. Poate că ar fi bine ca vocile care se ridică astăzi şi spun că a fost ‘prea mult’ faţă de ceea ce era strict necesar să îşi reconsidere atitudinea în faţa experienţei slovene, pe care românii au trăit-o pe propria piele.

Cu toate că am asistat la o creştere a costului orar cu forţa de muncă, românii au în continuare cea mai ieftina forţă de muncă din UE, după Bulgaria.

Ultima ora:

ObservatorVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

PoliticNicuşor Dan: Nu se pune problema ca stimulentele pentru nou-născuţi sau voucherele materna să nu mai fie plătite

EconomieCosmin Ghita: Societatea Nationala Nuclearelectrica launches the 2021-2023 Scolarship program “The Young Nuclearist”

ExternManuela Catrina: Despre #suveranitate tehnologica si #semiconductori. Cum poate #Romania contribui la acest efort european

SocialMarian Staș: Reportaj la singura școală rurală care va funcționa după programul lui Iohannis „România Educată”

EvenimenteVictor Vevera a participat la ședința Directorilor Generali ai Aeroporturilor din România

CulturaDoina Banciu: Tradiție și continuitate în valorificarea patrimoniului imaterial, ediția I

EditorialAlina Bârgăoanu: 11 septembrie și noul InternetClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe