Adriana
Publicat în 25 iulie 2018, 09:07 / 435 elite & idei

Andreea Paul (INACO): Viteza de la „am o idee” la „conduc o companie de milioane de euro” este mai mare ca oricând

Andreea Paul (INACO): Viteza de la „am o idee” la „conduc o companie de milioane de euro” este mai mare ca oricând
+ Observator
Banii cash există în abundență și ei caută ideile inovatoare de afaceri. Orice persoană poate să-și prezinte ideea, produsul sau serviciul în lume și să ceară finanțare prin cel puțin patru surse accesibile:
1. Crowdfunding
2. Venture Capital/Capitalurile de risc
3. Criptovalute și Ofertele inițiale de monede (ICO)
4. Fondurile suverane de investiții și mega-fonduri
Finanțarea poate veni sub forma unui împrumut, a unei investiții în capitaluri proprii, a unei recompense sau a unei achiziții avansate a produsului sau a serviciului propus.

Crowdfunding-ul va ajunge la  300 de miliarde de dolari până în 2025

În anul 2017, volumul global al crowdfunding-ului, incluzând împrumutul “peer-to-peer”, s-a ridicat la 34 de miliarde de dolari. 375 de platforme crowdfunding au fost active anul trecut doar în America de Nord. Similar platformelor digitale, acestea au ritmuri de creștere cu două cifre. Astfel, crowdfunding-ul va ajunge la 300 de miliarde de dolari până în 2025, anunță Peter Diamandis unul dintre cei mai reputați specialiști în domeniu.

​Kickstarter, una dintre cele mai populare platforme de publicitate a ideilor noi de afaceri, finanțate prin crowdfunding, a lansat aproape 400 de mii de proiecte, susținute cu peste 3 miliarde de dolari adunati pe site și investiți. Pebble Time este  cel mai de succes Kickstarter până în prezent – a strâns peste 20 de milioane de dolari în numai 37 de zile.

Idei românești au fost finanțate prin Kickstarter, chiar dacă au fost nevoite mai întâi să-și deschidă afacerea în SUA. Alternativa este deschiderea unei companii în UK sau mai simplu și necostisitor: un cont bancar în Germania și antreprenorii români au acces la platforma Kickstarter.

​Esențială este democratizarea accesului la capital prin crowdfunding, permițând oricărei persoane cu o idee bună, de oriunde din lume, să obțină banii necesari pentru a-și dezvolta proiectul.

Record an de an în creșterea capitalurilor de risc. Investițiile în biotehnologie sau în inteligență artificială sunt extrem de atractive

​În ultimele cinci decenii, capitalurile de risc au fost surse tradiționale de start în afaceri. Așa s-au născut branduri precum Apple, Google, Amazon sau Uber.

​Fondurile de capital de risc colectează bani de la persoane fizice, corporații și investitori instituționali (de exemplu, fonduri de pensii) și investesc acei bani în companii cu ritmuri de dezvoltare ridicată, prin achiziția unui pachet de acțiuni sau părți sociale. În funcție de stadiul companiei și de mărimea fondului, aceste investiții variază foarte mult, de la o sută de mii de dolari investiți în etapa de însămânțare a ideii de afaceri, la sute de milioane de dolari investiți pentru a susține societățile în plină ascensiune.

Creșterea globală a capitalurilor de risc este uluitoare. În 2017, s-au bătut noi recorduri în investițiile cu capital de risc:

• În S.U.A., investițiile cu capital de risc au ajuns la 84 miliarde USD.
• În Asia, capitalurile de risc au bătut recorduri de 48 de miliarde de dolari.
• În UE, recordul se ridică la 19 miliarde de dolari.

​Acesti bani sunt investiti în companiile specializate în proiecte de inteligență artificială, în plină ascensiune, dublând astfel suma de la 6 miliarde dolari în 2016, la 12 miliarde dolari în 2017. În același timp, investițiile în biotehnologie cresc de la 12,2 miliarde USD în 2016, la 16,6 miliarde USD în 2017.

Noi instrumente de finanțare prin blockchain: Criptovalute și ICO

​Noutatea surselor de finanțare apare pe scena formării capitalului prin „Oferta inițială a monedelor” sau ICO, un instrument de strângere de fonduri diferit de criptovalute, dar facilitat tot de tehnologia blockchain. ICO este o modalitate de a face crowdfunding prin emiterea de “token-uri” (monede) proprii, care pot fi apoi folosite pentru a valorifica valoarea sa în ecosistemul de start-upuri.

Token-urile au o utilitate clară într-o companie; de exemplu, ele pot fi folosite pentru a vota într-o piață a predicțiilor sau pot fi folosite ca titlu de garanție – pot reprezenta o cotă fracționară a unor bunuri imobile listate. Așadar, esența este să fii convingător și foarte bun îți a vinde viziunea ca investitorii să cumpere acele token-uri și să aduni capitalul de care ai nevoie pentru a-ți începe afacerea.

​Multe dintre aceste token-uri (monede) pot fi tranzacționate și schimbate cu monede mai mari. Acest lucru înseamnă că, dacă proiectul merge bine, moneda va crește în valoare, iar investitorii vor putea să le vândă pentru un profit mai bun. Cel mai mare avantaj pentru antreprenori ține de capitalul care întră în companie prin intermediul unui ICO, dar care nu se poate dilua, astfel investorii nu pot avea niciun control asupra companiei.

Există sute de companii celebre în întreaga lume care au avut o ascensiune rapidă prin fonduri obținute prin intermediul ICO. Potrivit Wall Street Journal, suma totală investită în ICO a crescut de la 6,6 miliarde de dolari în 2017, la 7,15 miliarde USD în prima jumătate a anului 2018 – în ciuda incertitudinilor și restricțiilor de reglementare în multe țări mari, cum ar fi China sau Coreea de Sud.
Legislație favorabilă ICO-urilor în țările europene găsim în Elveția, Danemarca, Estonia, Slovenia și Georgia. România încă se gândește cum să le reglementeze și impoziteze.

​Filecoin, de exemplu, este o rețea de stocare de date descentralizată pe baza tehnologiei blockchain. Proiectul permite participanților în sistemul blockchain să-și împărtășească serverele și spațiul de stocare. Dacă lăsați pe cineva să-și stocheze datele pe serverul sau pe computerul dvs., primiți Filecoins și o recompensă. Proiectul Filecoin a strâns 257 milioane de dolari – 52 de milioane de dolari în prima rundă și 205,8 milioane de dolari în a doua rundă – în doar 30 de zile, din care 135 de milioane de dolari din această runda s-au strâns chiar din prima oră.

​Regele în rândul ICO-urilor este EOS, un concurent feroce al rețelei Ethereum, numit de unii „Ethereum pe steroizi”. EOS este una dintre cele mai populare criptomonede tranzacționate pe piață astăzi. Block.one, dezvoltatorul din spatele EOS, a colectat deja un record de 4 miliarde de dolari între 26 iunie 2017 – 1 iulie 2018. În această perioadă, EOS a vândut peste 900 milioane de token-uri ERC-20, în valoare de aproape 4 miliarde USD. Numărul de ICO pe trimestru a crescut de asemenea exponențial, de la o duzină în primul trimestru din 2017 la peste 100 în ultimul trimestru din 2017.

Asta nu înseamnă că nu pot și eșua start-up-urile finanțate prin ICO sau orice altă metodă de finanțare. Studiul Boston College care a analizat 4.003 ICO-uri lansate de la începutul anului 2017, cu o valoare cumulată de 12 miliarde de dolari, din care 56% au eșuat în primele 4 luni de la oferta inițială, susține Futurism.

Fondurile suverane de investiții se orientează spre start-up-urile bazate pe noi tehnologii

​Când vine vorba de capitaluri disponibile, te uiți și la fondurile suverane de investiții (FSI), care dețin aproximativ 6.6 trilioane de dolari. Ele caută randamente foarte mari pentru investițiile proprii în start-up-uri.

La nivel global, în 2017, au avut loc 42 de tranzacții FSI în valoare de aproximativ 16,2 miliarde de dolari, potrivit Centrului de Cercetare al Laboratorului de Bunăstare Suverană de la Școala de Afaceri IE din Madrid.
​Cele 16 miliarde de dolari pălesc în fața inițiativei prințului adjunct al coroanei Arabiei Saudite care a lansat „Fondul Vision” cu un capital inițial de 100 de miliarde de dolari în septembrie 2016, când Mohammed bin Salman a zburat la Tokyo în căutarea unor mecanisme de diversificare a riscurilor țării sale dependente de veniturile din petrol, în viitor. Acolo s-a întâlnit cu Son, care i-a dat ideea de a înființa cel mai mare fond de investiții din istorie pentru a finanța noile idei tehnologice. În mai puțin de o oră, bin Salman a fost de acord să devină investitorul de temelie și își propune să înzecească acest fond în următorul deceniu.

„Patruzeci și cinci de minute, 45 de miliarde de dolari”, a spus mai târziu Son la emisiunea David Rubenstein. „Un miliard de dolari pe minut.”

​La scurt timp, s-au alăturat și alții, precum compania de investiții Mubadala din Emiratele Arabe Unite și companii private precum Apple, Foxconn și Qualcomm.

​SoftBank, în mare parte dependent de un singur om în ceea ce privește tranzacțiile, a făcut aproximativ 100 de investiții în primul an, în valoare de 36 de miliarde de dolari, mai mult decât valoarea combinată a celor doi mari greuceni din Silicon Valley, Sequoia Capital și Silver Lake.
Fondul Vision de 100 de miliarde de dolari este doar „primul pas”, potrivit lui Son, care a spus că deja lucrează pentru crearea unui al doilea Fond Vision în următorii doi sau trei ani. „Vom extinde amploarea scalei”, a spus el lui Nikkei. „Fondurile Vision 2, 3 și 4 vor fi stabilite la fiecare doi sau trei ani”. „Creăm un mecanism care să mărească capacitatea de finanțare de la 10 trilioane de yeni, la 20 de trilioane de yeni, la 100 de miliarde de yeni”, a spus Son. 100 de trilioane de yeni sunt egale cu aproximativ 880 miliarde dolari, raportat la cursurile valutare actuale.
​Son a spus că SoftBank intenționează să investească în cel puțin 1.000 de companii de tehnologie, în domenii precum inteligența artificială și robotică în următorii 10 ani. SoftBank a investit deja într-o gamă largă de companii în acest an, inclusiv Brain Corp, Mailbox, Boston Dynamics, Improbabil, Nvidia, Slack, WeWork, OneWeb, Didi și Uber.
​Pentru antreprenori, trăim vremuri interesante. Nu mai există nicio scuză legată de penuria de capital. Oportunitățile de finanțare vă așteaptă pe site-urile de crowdfunding, capitaluri de risc, ICO sau FSI pentru a vă transforma cele mai năstrușnice idei tehnologice într-o afacere. Viteza de la „am o idee” la „conduc o companie de milioane de euro” este mai mare ca oricând datorită abundenței capitalului în lume.
https://www.curierulnational.ro/Economie/2018-07-19/Andreea+Paul+%28INACO%29%3A+Viteza+de+la+%22am+o+idee%22+la+%22conduc+o+companie+de+milioane+de+euro%22+este+mai+mare+ca+oricand

Ultima ora:

ObservatorMircea Geoană: Trebuie să reinvestim în apărarea noastră. Combinația dintre Rusia, China, Iran și Coreea de Nord este foarte complicată

PoliticMircea Geoană: Trebuie să reinvestim în apărarea noastră. Combinația dintre Rusia, China, Iran și Coreea de Nord este foarte complicată

EconomieCristian Popa: La mulți ani, National Bank of Romania! Sunt onorat să fac parte din istoria ta!

ExternIulian Chifu: Blestemul liderilor încastrați în politicile de război. Cazurile Putin și Netanyahu

SocialCsibi Magor: Cel mai mic task ne poate încărca în momentele în care înțelegem sensul acțiunilor noastre

EvenimenteVictor Vevera, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

EditorialAlexandru Grumaz: Teoria Dominoului

CulturaIonuț Vulpescu: Podcast – invitat, Tudor Giurgiu (sezonul 3, episodul 30)



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe