Matei Bogdan
Publicat în 20 noiembrie 2019, 18:04 / 141 elite & idei

Andreea Paul: Meseriile viitorului într-un Pitești unde mulți muncesc „la bandă”, ca roboții

Andreea Paul: Meseriile viitorului într-un Pitești unde mulți muncesc „la bandă”, ca roboții

O prezentare cu totul inedită pentru tinerii din Pitești a avut loc, astăzi, la Galeriile Ilfoveanu. PNL Argeș a organizat pentru aceștia o sesiune de prezentare a meseriilor viitorului, invitată fiind Andreea Paul, conferențiar la Universitatea din București, Facultatea de Relații Economice Internaționale.

Pasiunea pentru acest subiect a determinat-o să se implice la formarea unui grup de peste 60 de voluntari numit INACO (Inițiativa pentru Competitivitate).

Andreea Paul, urmărită cu interes și de liberalii Dan Bica și Adrian Miuțescu

Cel mai important proiect al acestui grup este Ghidul Meseriilor Viitorului, dedicat tinerilor care caută să se informeze despre provocările pe care le vor întâlni în noile cariere din era tehnologiei.

Care sunt meseriile viitorului, mai exact? În niciun caz acelea de „roboțel” angajat la „bandă” într-o fabrică de cablaje sau textile auto, nici aceea de casier care plimbă produse prin dreptul unui scanner

Tendințele din tehnologie trebuie să-i preocupe pe tinerii interesați de un viitor prosper și confortabil. Ca să simplific înțelegerea acestui mesaj, un om de succes va fi acela care creează spațiul și obiectul, respectiv cel care controlează tehnologia, nu cel care rămâne sclav într-un colț prăfuit al trecutului. Cine schimbă regulile jocului? Robotica!

Da, robotica schimbă totul. Vedem cu marile companii de telefonie sau băncile folosesc de ceva vreme roboți în preluarea apelurilor și servisarea clienților. În industria auto cresc capacitățile de robotizare și se renunță încet încet la oameni, fapt care îi sperie pe unii, dar care în realitate este firesc, eficient și productiv. De asemenea, în domeniul medical se execută anumite intervenții robotizate. În mediul casnic, aparatele inteligente preiau sarcini uzuale: curățenie, spălare, chiar și gătit. Asta nu împiedică omul să practice aceste activități dacă îi fac plăcere.

Roboții industriali preiau locurile de muncă umane care presupun șubrezirea sănătății, risc de accidentare, plictiseală, monotonie. „Sunt tot mai inteligenți și încep să aibă forme din ce în ce mai complexe. Puțini știu, de pildă, că multe dintre aparatele de aer condiționat care se comercializează inclusiv în România sunt opera 100% a unor roboți industriali. Este vorba de roboți dezvoltați de o companie chinezească numită Midea. Acolo, în 2014, 800 de roboți au înlocuit 24.000 de oameni!” – a precizat Andreea Paul.

Dacă vă întrebați de ce, de exemplu, produsele din magazinele IKEA au prețuri foarte mici, am aflat tot de la Andreea: fiindcă linia de ansamblare a fabricii este integral robotizată.

În alte companii, există echipe, coordonatori și manageri de echipe mixte oameni-roboți. În spațiile unde este posibil se introduc roboți cu aspect uman în locul celor clasici. Se procedează astfel pentru a spori gradul de acceptare, fiindcă sunt oameni care se tem de roboți.

O ramură specială a roboticii este nanorobotica. Acei roboți minusculi care, de pildă, pot fi înghițiți urmând ca ei să depisteze afecțiuni și zone afectate ale corpului uman. Se pot efectua inclusiv intervenții chirurgicale cu roboții chirurgicali.

Cel mai important, tinerii trebuie să înțeleagă că roboții nu au creativitate și tocmai aici este cheia succesului. Tinerii creativi, ușor adaptabili, vor avea mult de câștigat în meseriile viitorului. În sistemul nostru de învățământ se greșește enorm fiindcă se antrenează memoria și foarte puțin creativitatea. Obține note bune cel care „învață lecția”, rezolvă problema, dar nu poate explica rezultatul și cui îi folosește.

„Creativitatea trebuie antrenată zi de zi. Altfel devenim niște papagali care redau fidel informația livrată de părinți, profesori, prieteni. Alfabetizarea digitală și tehnologică este la fel de importantă ca și alfabetizarea funcțională. Învățarea nu mai poate rămâne liniară într-o lume care se dezvoltă exponențial” – a conchis Ana Paul.

Economiștii de profil transmit explicit că două treimi din locurile de muncă unde vor merge tinerii încă nu s-au inventat. Și atunci, unde vor lucra? Oriunde vor, dacă sunt creativi și adaptabilil. Viteza cu care apar și dispar noi companii și job-uri este fără precedent în istoria umanității.

https://ziarulargesul.ro/

Ultima ora:

ObservatorLudovic Orban: România are o şansă uriaşă. Avem oportunităţi pe care mulţi nici măcar nu le-au identificat

PoliticLudovic Orban: România are o şansă uriaşă. Avem oportunităţi pe care mulţi nici măcar nu le-au identificat

EconomieRăzvan Nicolescu: Mizele regionale ale jocurilor din energie (Op-ed)

ExternDan Mihalache: Nu uitați să aplicați în următoarea perioadă pentru a vă proteja dreptul curent de a locui, munci și studia în Marea Britanie

SocialGeorge Butunoiu: Realitatea la zi – Minte-mă frumos! Mituri și ipocrizie în lumea corporatistă – George Butunoiu

EvenimenteMarian Murguleț: Videoconferința „Digitalizarea României și Tehnologia 5G” / „Cartea electronică de identitate va face ireversibilă transformarea digitală a României”

CulturaCristina Popescu: Romfilatelia introduce în circulație joi, 2 iulie 2020, emisiunea de mărci poștale Animale tip leopard

EditorialMirela Iovu: Efectele disruptive ale COVID-19. Digitalizarea, noul model de afaceri in contextul pandemieiClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe