Adriana
Publicat în 14 noiembrie 2017, 16:05 / 40 elite & idei

Andreea Paul : Ori aducem euro în România, ori ne pleacă românii în zona euro!

Andreea Paul : Ori aducem euro în România, ori ne pleacă românii în zona euro!
+ Economie • + Observator
Sunt cetățean european și vreau mai multă Europă, cu România în zona Euro. Cum înțeleg eu economic și politic acest pas: să accelerăm lucrurile! Fără a le forța.
Este esențial să fim racordați la participarea la Euro. Luna viitoare vom vedea mai concret care este noul mod de a aborda moneda europeană – într-un white paper pentru țările care urmează să adere.
Croaţia și-a asumat oficial obiectivul politic de a fi membră a zonei euro. Și-a propus să intre în ERM în următorii trei ani, înainte de a prelua preşedinţia UE în 2020.
Cât de tare ne grăbim noi, țara care declară că vrea?!
Pe aceste coordonate, vorbele sunt însoțite de fapte?!
Dacă spui că vrei să intri în Euro, dar nu îți pui casa în ordine, nu îți dublezi vorbele de fapte, riști să devii neserios, lipsit de credibilitate. Ține mai mult de Guvernul momentului decât de Parlament, dar cu toții trebuie antrenați în acest proces înțelept pentru România.
  • La 3% deficit bugetar trebuie să ajungi în cele mai grele momente ale ciclurilor economice, nu în cele mai bune perioade. Avem al treilea cel mai mare deficit bugetar din UE, după Franța și Spania.
  • Avem al doilea cel mai mare deficit extern din UE, după UK.
  • Inflația, începând cu anul viitor, va fi în jur de 2,8%.
În acest mod, noi ne situăm acum mai prost decât Polonia, Ungaria și Cehia, iar odată cu începutul anului 2018 și pe inflație – față de țări care nu și-au declarat public intenția de aderare la moneda europeană, sub valul de euroscepticism politic.
Mai vedem o dorință mai mică a României de a intra în uniunea bancară, de a discuta despre competitivitate, deși populația și mediul de afaceri ar fi principalii câștigători.
Planul nostru de aderare la euro în 5 ani ar trebui să se bazeze pe ancorarea în disciplinarea fiscală și bugetară, pe ancorarea în disciplina și uniunea bancară.
Pe scurt totul rezumat la un cuvânt: pe COMPETITIVITATE. Faptele economice trebuie puse pe masă, nu polemici publice sterile sau politicianiste.
Nicio scuză nu mai justifică lipsa ordinii la noi acasă, a convergenței cu valorile și practicile europene, cu moneda europeană, în anul Centenarului și în cel al Președinției României din 2019.
De ce? Costurile pentru România în afara zonei euro sunt mai mari decât în interiorul zonei euro. Beneficiile României în interiorul zonei euro sunt mai mari decât în exteriorul zonei euro.
Propunerea INACO este să punem accent pe acțiunile dedicate creșterii competitivității economiei românești prin crearea Grupului de Lucru pentru Economia Viitorului care să fie mult mai larg decât echipa tehnică dedicată monedei Euro, care să includă elemente de lobby legitim la nivel european – pentru a fi bine conectați la deciziile europene și la tendințele tehnologice ale viitorului, astfel încât o țară mică ca a noastră să participe la deciziile mari.
http://www.stiripesurse.ro/andreea-paul-inaco-ori-aducem-euro-in-romania-ori-ne-pleaca-romanii-in-zona-euro_1231145.html

Ultima ora:

ObservatorKlaus Iohannis a convocat-o la Cotroceni pe Viorica Dăncilă, în contextul dezbaterii publice privind OUG de amnistie şi graţiere

PoliticDaniel Constantin (Pro România): Nu vrem neapărat la guvernare, vrem să contribuim ca acest guvern să-și înceteze mandatul

EconomieSilviu Cerna – Rolul economic al statului: O veche problemă rămasă deschisă

ExternOvidiu Nahoi: Populiștii se pregătesc și ei pentru viitoarea Uniune Europeană

EvenimenteMircea Geoană: La mila sorţii şi la pomana împrejurărilor externe?

CulturaScriitorul Mircea Cărtărescu, la aniversare

SocialRaed Arafat: 41% din maşinile de pompieri pentru intervenţii la incendii au o vechime mai mare de 30 de ani

MoldovaArmand Goșu: Victoria lui Andrei Năstase reînvie speranța unei schimbări în Republica MoldovaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe