OraNoua.ro
Publicat în 3 decembrie 2014, 20:21 / 433 elite & idei

Andreea Paul: Proiectul impozitării marilor averi este greșit și duce la efecte perverse

Andreea Paul: Proiectul impozitării marilor averi este greșit și duce la efecte perverse

Prim-vicepreședintele PNL, Andreea Paul, consideră că proiectul impozitării marilor averi „este greșit și duce la efecte perverse”.

Într-un comunicat de presă remis, marți, AGERPRES, Paul arată că printre efectele „perverse” pe care le-ar putea genera proiectul menționat se află „riscul ‘albirii’ averilor dobândite ilicit, exportul averilor dobândite licit, fuga capitalului, pierderea de locuri de muncă, riscul alungării sportivilor de performanță, a creierelor generatoare de inovații și invenții cu valoarea adăugată foarte mare”.

În plus, Andreea Paul este de părere că un astfel de proiect va încărca și mai mult costurile de administrare fiscală.

„Controlul marilor averi este un proiect demarat în anul 2011, cu asistența Băncii Mondiale și a FMI, dar blocat în aplicare de incompetența Guvernului Ponta. Incapacitatea ANAF de a veni cu rezultate concrete în urma restructurării și creării departamentului pentru controlul marilor averi, la patru ani de la demararea acestui proiect, nu se acoperă cu un nou impozit”, susține Paul.

Prim-vicepreședintele liberal enumeră o serie de state europene — Austria, Danemarca, Finlanda, Germania, Luxemburg, Suedia — care au renunțat la impozitarea marilor averi, întrucât această măsură și-ar fi dovedit ineficiența economică.

Andreea Paul a admis că Franța și Spania au în vigoare un impozit pe avere. „Nu cred însă că economia și fiscalitatea franceză sau spaniolă, campioane la șomaj, sunt modele recomandabile pentru România”, precizează Paul.

Potrivit afirmațiilor sale, proiectul impozitării marilor averi încalcă principiile Codului fiscal, care la articolul 3 prevede „neutralitatea măsurilor fiscale în raport cu diferitele categorii de investitori și capitaluri, cu formă de proprietate, asigurând condiții egale investitorilor, capitalului român și străin”.

Totodată, Andreea Paul amintește că în articolul 4 din Constituție, la alin (2), se prevede că „România este patria comună și indivizibilă a tuturor cetățenilor săi, fără deosebire de rasă, (…), de avere sau de origine socială”.

Președintele Uniunii Naționale pentru Progresul României (UNPR), Gabriel Oprea, a declarat, marți, că formațiunea sa dorește reintroducerea în dezbaterea publică și în Parlament a proiectului de lege inițiat de UNPR privind taxarea marilor averi ( peste 450.000 de euro).

Ultima ora:

ObservatorMircea Geoană: Trebuie să reinvestim în apărarea noastră. Combinația dintre Rusia, China, Iran și Coreea de Nord este foarte complicată

PoliticMircea Geoană: Trebuie să reinvestim în apărarea noastră. Combinația dintre Rusia, China, Iran și Coreea de Nord este foarte complicată

EconomieCristian Popa: La mulți ani, National Bank of Romania! Sunt onorat să fac parte din istoria ta!

ExternIulian Chifu: Blestemul liderilor încastrați în politicile de război. Cazurile Putin și Netanyahu

SocialCsibi Magor: Cel mai mic task ne poate încărca în momentele în care înțelegem sensul acțiunilor noastre

EvenimenteVictor Vevera, în cadrul Digital Innovation Summit: Lumea se schimbă şi va trebui să ne adaptăm. Foarte multe informații nu le mai putem opera decât dacă suntem digitalizați

EditorialAlexandru Grumaz: Teoria Dominoului

CulturaIonuț Vulpescu: Podcast – invitat, Tudor Giurgiu (sezonul 3, episodul 30)



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe