Adriana
Publicat în 27 ianuarie 2021, 10:48 / 45 elite & idei

Andreea Paul: România ar trebui să aloce cel puțin 6 miliarde de euro pentru digitalizare în Planul de Reziliență și Redresare

Andreea Paul: România ar trebui să aloce cel puțin 6 miliarde de euro pentru digitalizare în Planul de Reziliență și Redresare
+ Observator

De ce nu crede Guvernul la modul real în Digitalizare? Declarativ stăm bine. Faptic, nu. Digitalizarea României este subfinanțată de cel puțin 9 ori în planul Guvernului de redresare, cu alocări prevăzute în valoare de doar 0,7 miliarde euro, în loc de 6 miliarde cât ar fi trebuit minimum să fie. Cifrele impuse de europeni vin, din păcate, după ani lungi de finanțare nulă pentru digitalizarea educației la ministerul de profil și subfinanțări cronice pentru digitalizarea administrației publice în țara noastră. 

Contextul ne obligă acum la acțiune. 

Economia globală a intrat într-o nouă etapă de dezvoltare accelerată bazată pe noile tehnologii digitale. Pe de o parte, România va fi gazda sediului Agenției Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică. Pe de altă parte, Comisia Europeană a cerut explicit României să refacă Planul Național de Redresare și Reziliență pe baza căruia va putea absorbi cei 30,4 miliarde de euro în următorii 7 ani. Prima variantă a acestui plan a ignorat solicitările CE. 

Europenii ne cer ferm și clar să ne modernizăm prin investiții în transformare digitală de minimum 20% (cel puțin 6,08 miliarde de euro), în economia verde de minimum 37% și să respectăm recomandările specifice de țară. Strategia pentru Digitalizarea Educației SmartEDU este în plină dezbatere publică la Minsiterul Educației, până în data de 15 februarie. Adoptarea ei ulterioară va trebui dublată de un plan de acțiune ferm finanțat, ca să nu rămână un document doar pe hârtie. Este de la sine înțeles că argumentele noastre specifice de țară, repetate ani de-a rândul, că nu ne-am rezolvat încă problema drumurilor și a infrastructurii de transport în ultimele două cicluri financiare europene nu mai sunt tolerate în Planul nostru de redresare finanțat de CE în 2021-2027. 

Cu alte cuvinte, europenii ne spun: țineți pasul sau nu vedeți banii! Din cele 30,4 miliarde de euro destinate instrumentului de finanțare „Mecanismul de redresare și reziliență”: 13,7 miliarde de euro sunt granturi și 16,6 miliarde de euro sunt credite cu dobândă preferențială.

Ultima ora:

ObservatorCristina Popescu: Femei celebre din România

PoliticKlaus Iohannis, ședință pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență

EconomieAdrian Hatos: Proiectul bugetului de stat pe anul 2021 așază economia românească pe principii liberale: investiții, reforme, creștere economică.

ExternBogdan Aurescu: nominalizarea lui Andrei Muraru în funcţia de ambasador în SUA este „o alegere excelentă”

SocialIulian Crăciun: Despre scandalul exmatriculării studenților la Drept

EvenimenteNicole Moț: Invitație lansare de carte

CulturaCristina Popescu: Femei celebre din România

EditorialIuliana Stan: Femeia si puterea. Gender balance si succes personalClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe