OraNoua.ro
Publicat în 30 aprilie 2014, 08:07 / 136 elite & idei

Andreea Paul: România este pe locul doi la cele mai mari creșteri ale taxelor la benzină și motorină

Andreea Paul: România este pe locul doi la cele mai mari creșteri ale taxelor la benzină și motorină

Andreea PAUL

Prețul la combustibili a crescut pe seama majorării taxelor care intră în calculul prețului final.

România avea cel mai mic preț la benzină la instaurarea Guvernului Ponta. În numai 2 ani de guvernare, am urcat pe locul 10. Creșterea prețului la motorină a fost și mai accentuată: dacă acum 2 ani aveam al treilea cel mai mic preț la motorină, astăzi ne aflăm pe locul 19 în UE-27 și suntem depășiți de state precum Polonia, Franța, Austria, Spania, Germania.

În acest context, România se clasează pe locul doi cu cea mai mare creștere a valorii taxelor care intră în calculul prețului final la benzină și la motorină. Ne depășește numai Cipru.

În România, taxele care intră în calculul prețului final la benzină au crescut cu mai mult de 20% de la instaurarea Guvernului Ponta. În schimb, la nivel european, taxele au scăzut, în medie, cu peste 1,5% pentru că majoritatea țărilor din UE au scăzut valoarea taxelor la benzină. Ce înseamnă aceasta pentru fiecare român? Că taxele din prețul benzinei au crescut cu aproape 122 de euro la mia de litri. Cehii însă s-au bucurat de o reducere cu 9,7% a taxelor care intră în calculul prețului final al benzinei, ungurii de diminuarea cu 9,5% a acestora, iar polonezii — de o scădere cu 3,7% (Tabel 1).

La venirea la guvernare a USL, România era pe locul 3 în UE-27 cu cele mai mici taxe care intră în calculul prețului final al benzinei, după Cipru și Bulgaria. Astăzi ne aflăm pe locul 12. Avem taxe mai mari decât Ungaria, Austria sau Polonia. Vecinii din sud, bulgarii, nu doar că au reușit să se mențină pe primul loc, continuând să aibă cele mai mici taxe, dar și-au și consolidat poziția, reușind să reducă valoarea taxelor. Asta da competitivitate!

La motorină, taxele care intră în calculul prețului final la motorină au crescut cu aproape 23,5% din aprilie 2012 până în prezent. ?i în acest caz, taxele la nivel european s-au redus cu aproape 0,4%. Practic, pentru români, taxele au crescut cu aproape 132 de euro la mia de litri. În țările din regiune, taxele care intră în calculul prețului final al motorinei au scăzut cu 8,6% în Cehia, cu 8,3% în Ungaria și cu 2,8% în Polonia (Tabel 2).

La valoarea taxelor pentru motorină, situația este mult mai dură. În momentul în care PDL-ul a plecat de la guvernare a lăsat România cu a cincea cea mai mică valoare a taxei care intră în calculul prețului final la motorină. Cei 2 ani de guvernare iresponsabilă socialistă au reușit să aducă România pe un loc rușinos: suntem pe locul 8 la cele mai mari taxe pe motorină din 27 de state membre ale UE, după țări precum Austria, Belgia, Franța, Polonia, Spania.

Creșterea taxelor la combustibili influențează toate industriile și se resimte în prețurile finale ale oricărui bun. România nu are cum să devină competitivă pe plan european atâta vreme cât omoară industria cu creșteri de taxe.

 

Ultima ora:

ObservatorIulian Fota: Urmatoarea rupere de Occident va fi, mai intai, pe vector tehnologic?

PoliticNicușor Dan: Opţiunea mea pentru alegerile de duminică este Partidul Naţional Liberal

EconomieMirela Iovu: Impactul disruptiv al tehnologiei asupra industriei bancare in era post-Covid!

ExternThierry De Montbrial, senior Adviser Club România, a fait de L’IFRI de 2ème Think Tank le plus influent du monde

SocialOvidiu Nahoi: Și dacă, totuși, trăim în cea mai bună perioadă din istoria României?

EvenimenteMireille Rădoi: Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” a oferit Înaltei Curți de Casație și Justiție una din cele 8 copii autentificate ale fundamentului legislației moderne – Magna Carta

CulturaCristina Popescu: Emisiunea de mărci poștale „Urși”

EditorialVasile Pușcaș: Un proiect jurnalistic pentru UnireClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe