Adriana
Publicat în 18 iulie 2018, 06:18 / 510 elite & idei

Andreea Paul rupe tăcerea: ”Dacă nu reușește la următoarele alegeri, PNL NU va mai fi deloc!” INTERVIU EXCLUSIV

Andreea Paul rupe tăcerea: ”Dacă nu reușește la următoarele alegeri, PNL NU va mai fi deloc!” INTERVIU EXCLUSIV
+ Observator

Fostul prim-vicepreședinte al PNL – am numit-o pe Andreea Paul, ex-deputat (2012-2016), doctor în Economie, conferențiar universitar la ASE București și fost consilier de stat pe probleme economice al premierilor Mihai Răzvan Ungureanu și Emil Boc – susține, în cadrul unui interviu exclusiv acordat PSnews.ro, că, sub imperiul intereselor meschine personale ale unor lideri mici, PNL și-a marginalizat în mod constant atuurile umane și a tolerat absurde campanii mediatice împotriva unor liberali sadea, comandate chiar din interiorul principalului partid de opoziție, ceea ce a deturnat posibilitatea formațiunii de a se transforma într-o veritabilă ”rachetă politică”.

De asemenea, Andreea Paul avertizează că, deși încă este ”un partid de perspectivă”, PNL ”nu va mai fi deloc, dacă nu reușește la următoarele alegeri””Cel mai mare bine care i se poate face opoziției actuale este să i se spună adevărul. După alegeri e prea târziu”Vă reamintim că, 2016, Andreea Paul – fost parlamentar de Țara Oașului – a demisionat din funcția de prim-vicepreședinte al PNL și s-a retras din politică.

Deși v-ați retras din viața politică, dumneavoastră cunoașteți destul de bine minusurile și plusurile PNL. Ce nu merge în această formațiune? 

Cel mai mare minus al PNL este că nu-și folosește plusurile. Și-a marginalizat atuurile umane și nu reușește să devină racheta politică care ar fi putut fi în condițiile unei puteri care guvernează ticăloșește deja de 7 ani… de la începutul anului 2012 încoace. Interesele mici, personale, țin acest partid departe de așteptările electoratului. În sala motoarelor s-au gripat multe regiuni sub frustrările mărunte și câștigurile individuale pe termen foarte scurt ale unor lideri mici din fruntea acestui partid. Chiar și motoarele liberale locale care au continuat să performeze, politic și administrativ, cu fapte, sunt afectate direct de aceste realități. În PNL s-au tolerat aberante campanii mediatice îndreptate împotriva propriilor colegi, comandate din interiorul PNL și apoi repetate de PSD. O anomalie ca și cultură organizațională politică. Alegătorii de dreapta sunt uluiți când văd un partid de opoziție care își irosește așa energiile interne. Eliminarea celor cu abilități de comunicare sau de locomotive electorale nu este o soluție.  

În această situație, ce i se poate reproșa lui Ludovic Orban? 

Președintele actual are voință, dar putința este dată de echipă. Echipa PNL încă nu vrea să genereze o locomotivă electorală în fruntea acestui partid. Nu reușește să scape de vechile apucături dovedite perdante. Nu au reușit să oprească scurgerile umane din PNL și să atragă resursele dreptei. Un lider puternic se înconjoară de oameni mai buni decât el. Strategia radicalului care amputează capetele mai răsărite în public este perdantă. O văd de multă vreme la PNL. 

Ce rol ar mai putea să joace foștii dumneavoastră colegi din PDL în actualul PNL? 

Cine mai gândește în această retorică este retrograd politic. S-a trecut de etapa în care două partide mari s-au unit ca să facă unul mic. Am încercat să opresc nebunia din 2016 spunând lucrurilor pragmatic pe nume în interiorul PNL, când oameni buni au fost înlocuiți cu oameni slabi. Scorul a fost pe măsură. Gata, s-a consumat așa! Acum, PNL e în altă etapă, de tentativă de creștere… Va crește atunci când liberalii nu se vor mai ataca între ei. Te umflă râsul când fostul președinte PNL, cu rezultate precare, atacă actualul președinte, de parcă n-ar fi din aceeași echipă. Indiferent de trecutul politic, oamenii valorosi, care nu au trădat dreapta, integri și care sunt bine pregătiți profesional ar trebui recuperați. Altfel nu faci diferența față de analfabetismul actualei puteri. 

Este PNL un partid reformat? 

PNL este un partid de perspectivă. Dacă nu reușește la următoarele alegeri nu va mai fi deloc. Cel mai mare bine care i se poate face opoziției actuale este să i se spună adevărul. După alegeri e prea târziu. 

Cum ați cataloga relațiile dintre președintele Klaus Iohannis și PNL? 

Lipsite de energie și curaj. O vacanță lungă, prea lungă…

Este ”opoziție” ce face PNL? 

Cu PSD nu te poți rezuma la figurație. Ori bagi goluri de aur, ori ești strivit la scor. PNL încă nu și-a scos vata din nas după sângerarea de la ultimele alegeri parlamentare. Cu purtători de vorbe și naivi nu poți câștiga bătălia cu PSD. Ai nevoie de oameni cu experiență, puternici și curajoși, nu de sinecuriști și nici de figuri șterse. 

Dreapta românească e mai fărâmițată ca niciodată… credeți într-o viitoare coagulare a forțelor anti-PSD?

Da, cred, cu o singură condiție: cu un lider reformator în frunte, capabil şi credibil, cu viziune despre viitor, cu audienţă şi empatie bazate pe carismă naturală și consistentă, cu mult curaj de a se expune la riscuri majore, împreună cu o echipă performantă. Având în cap această țintă s-ar putea măcar acum genera un lider care să nu fie nociv, ca etapă intermediară. De aici cred eu că ar trebui pornit. Apoi se poate vorbi de o strategie. 

Andreea Paul RUPE TĂCEREA: ”Dacă nu reușește la următoarele alegeri, PNL NU va mai fi deloc!” INTERVIU EXCLUSIV

Ultima ora:

ObservatorIulian Chifu: Occidentul nu mai poate exclude perspectiva unui război de mare intensitate, îndelungat, pe scara largă, ca cel din Ucraina

PoliticMarcel Ciolacu: Avem nevoie de parteneri de anvergura Google pentru cloud / Suntem un mediu economic stabil

EconomieRemus Pricopie participă la reuniunea Consiliului Superior al Institutului Universitar European de la Florența

ExternIulian Chifu: Occidentul nu mai poate exclude perspectiva unui război de mare intensitate, îndelungat, pe scara largă, ca cel din Ucraina

SocialMihai Toader-Pasti: Mie îmi place România mai mult ca oricând

EvenimenteGrațian Mihăilescu: Am fost la International Climate Neutral Cities Conference pentru a vorbi despre munca noastră din România

EditorialCristian Grosu: Banalul dolar și conștiința europeană

CulturaCristina Popescu: Romfilatelia a introdus în circulație, în ziua de Moș Nicolae, emisiunea de mărci poștale Ziua DarurilorClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe