OraNoua.ro
Publicat în 6 septembrie 2017, 17:15 / 909 elite & idei

Andreea Paul: Se pregăteşte Forţa Civică a femeilor

Andreea Paul: Se pregăteşte Forţa Civică a femeilor

Succesul femeior înseamnă competenţă. Se pregăteşte Forţa Civică a femeilor

 

În 2016, în seria Dialoguri despre Putere, am realizat interviul  cu Andreea Paul, pe atunci deputat PNL de Ţara Oaşului în Parlamentul României. A trecut un an, Andreea nu a mai candidat la alegerile parlamentare din decembrie 2016, azi fiind fondatoarea şi preşedinta INACO, organizaţie apolitică, susţinătoarea  competitivităţii, ca principal accelerator de schimbare şi evoluţie a României.

După cele două volume, Forţa politică a femeilor şi Forţa economică a femeilor, azi, Andreea pregăteşte un nou proiect editorial co-ordonat de ea: Forţa Civică a femeilor, un nou volum dedicat activismului şi civismului.

Şi cum România este codaşă în topurile internaţionale la egalitatea de şanse, mă gândesc că, poate în acest moment încă un volum despre forţa femeilor ar putea părea, prea….mult?

“Activismul și civismul nu sunt calități unice feminine. Ele se dovedesc însă mai implicate civic decât ei pe harta inovatorilor sociali din România, cu o pondere de 53%.”

Antoaneta Banu: Şi dacă acest demers al tau este cam….”feminist”?

Andreea Paul: Primele forme de acțiuni caritabile și întreprinderi sociale aparțin personalităților feminine din casa regală, cu inițiativă, curajoase, dar care au fost mereu asociate cu personalitatea masculină a soțului, fie că e vorba de reginele Elisabeta, Maria, sau chiar de Ana Lupescu. În general, ele erau foarte apropiate de marile afaceri ale camarilei regale a lui Carol sau Ferdinand. Apar însă românce „pioniere” în diferite domenii, chiar mondiale, care au reușit să spargă gheața groasă a inegalității de șanse, nu din feminism, ci din nevoia de a trăi decent. Avem repere autentice, precum Sarmiza Bilcescu, prima româncă avocat, prima femeie din Europa care a obținut licența în drept la Universitatea din Paris și prima femeie din lume cu un doctorat în drept. Elisa Leonida Zamfirescu este prima femeie inginer din lume. Virginia Andreescu Haret este prima femeie din lume care a ajuns la gradul de arhitect inspector general. Sofia Ionescu-Ogrezeanu este prima femeie din lume medic neurochirurg Cecilia Cuțescu-Storck este prima femeie pictor muralist din România și prima femeie profesor universitar în învățământul superior de artă din Europa.

Antoaneta Banu:Da, avem un trecut în acest sens. Şi vrei să demonstrezi că în ciuda celor 70 de ani de istorie grea, nu a dispărut spiritual civic la noi?

Andreea Paul: Genul acesta de spărgătoare de gheață socială caut să promovez.Investigația inegalităților de gen la români abia înmugurește, iar în dezbaterea publică abia își găsește locul. Activismul și civismul nu sunt calități unice feminine. Ele se dovedesc însă mai implicate civic decât ei pe harta inovatorilor sociali din România, cu o pondere de 53%. Raporturile se inversează net în favoarea bărbaților când vine vorba despre puterea politică și cea antreprenorială. Femeile recuperează semnificativ din aceste decalaje de gen în ultimele decenii.

Antoaneta Banu: Anul trecut îmi spuneai că femeile se mişcă liber şi creativ în zonele unde competenţa este valoarea fondatoare. Româncele au făcut salturi uriaşe pentru a recupera diferenţa cu Occidentul?

Andreea Paul: E adevărat că istoric, femeile, trăind într-o societate provenită dintr-o tradiție marcat masculină, au fost printre primele care au inițiat mișcări de emancipare. Sufragetele au fost cele care au cerut egalitate în drepturi. Iar Rosa Sparks și nu un bărbat a fost cea care nu s-a ridicat de pe scaunul rezervat albilor. Și într-o analiză generală a unei societăți, indiferent de gen, este firesc ca unei sondări politice și economice să-i urmeze și una civică. De ce? Simt nevoia să repet, din nevoia de a trăi decent și de a ne dezvolta firesc. Româncele au reușit să facă saltul de la statutul juridic al ”femeii-bun” de acum o sută de ani (exact așa era tratată la noi în Codul Civil), la ”femeia-persoană”,  care dobândește cu greu „dreptul” de a profesa între cele două războaie mondiale, la „femeia-angajat” și, din ce în ce mai des, la „femeia-angajatoare” și „femeia – politician” în ultimele trei decenii. De fiecare dată a mai căzut un zid al neputinței. Despre aceste salturi am discut detaliat în volumele „Forța politică a femeilor” și „Forța economică a femeilor”, publicate în anii 2011, respectiv 2016 la Editura Polirom.

“România are însă o evoluție post-comunistă extrem de interesantă în ceea ce privește reperele feminine”

Antoaneta Banu: Există un  activism despre care se vorbeşte foarte puţin. Dar şi cei sau cele implicate doresc o discreţie pe această temă. Oare de ce?

Andreea Paul: România are însă o evoluție post-comunistă extrem de interesantă în ceea ce privește reperele feminine. Iar aplecarea privirii înspre factorul feminin din cele trei unghiuri de vedere  – politic, economic și civic – ne face să descoperim lucruri formidabile, general valabile și în schimbare în bine ale întregii societăți. În zona inițiativelor civice surprizele sunt foarte plăcute și insuficient povestite sau mărturisite.

Antoaneta Banu: “Forţa civică a femeilor” cel de al treilea demers publicistic coordonat de tine, este aşa cum tu spui, un triptic un program unic in Europa. Europenilor nu le-a trecut prin minte un astfel de proiect. Suntem noi româncele un pic cam prea „vocale” când vine vorba de puterea noastră, de forţa pe care o avem în a muta munţii din loc?

Andreea Paul: Occidentul are legi și chiar Constituții care stabilesc ferm principiul egalității de gen și îl aplică. Un astfel de demers editorial este viu – cele trei cărți sunt de fapt realizate împreună cu zeci și zeci de femei exemplare din cele trei domenii enunțate – și deosebit prin autenticitate și structură, prin impactul său asupra conștientizării rolului civic, economic sau politic al femeilor, prin chemarea sa la implicare invocând cazuri reale de succes, într-o Românie în care încă una din trei tinere sub vârsta de 35 de ani nici nu muncește, nici nu învață.O asemenea „introspecție”, o asemenea oprire din loc și chestionare asupra stadiului în care ne aflăm cred că nu trebuie să fie un demers unic vreodată. În zece ani, întrebările din cărți ar trebui puse din nou femeilor care au fost minunate și au răspuns; în plus celor care vor apărea pe scena economică, politică și civică viitoare.
Româncele nu cred că sunt prea vocale, sunt încă prea tăcute, multe tac și fac – antreprenoarele și managerele chiar așa procedează. În politică și în societatea civilă vocea femeilor ar trebui să se amplifice odată cu numărul celor implicate.

Antoaneta Banu: Vrei sa vorbesti despre civism si  voluntariat. La ce te astepti sa gasesti aici? In România, cel mai puternic voluntariat il fac cei sub 30 de ani.

Andreea Paul: Da, tinerii sunt minunați – știu asta din colaborarea cu ei în proiecte academice sau politice, iar acum în proiectele civice pe care le-am început cu INACO în aria neguvernamentală și în programul nostru ICOTI – Inițiativa pentru Competitivitatea Tinerilor. Există și voluntari și oameni implicați civic peste 30 de ani – sunt chiar reperele umane civice care au structurat zona ONG-urilor după ’89, care chiar au făcut academii de civism și voluntariat în anumite domenii specifice – ecologie, sănătate, caritate, advocacy etc. Până la cei de sub 30 de ani mai sunt câteva „promoții” active în ultimii 28 de ani care au dat ștacheta neguvernamentală tinerilor succesiv. Viitoarea carte va demonta și acest mit al voluntariatului doar sub 30 de ani. Maturitatea și experiența de viață a generat acțiuni civice uluitoare, care au transformat comunitățile locale vulnerabile fundamental în bine.

“Nevoia de civism crește, în fiecare zi în care cetățenii neimplicați realizează că spunându-și părerea pe Net sau în rețeaua de prieteni, o fac din ce în ce spre mai mulți privitori și ascultători, așadar se implică. În fiecare zi”

Antoaneta Banu: România nu are o societate civilă bine închegată. Cine vrea să schimbe ceva, se decide având o „istorie personală”. Crezi ca volumul poate însemna  si un accelerator în această direcţie, de conştientizare a nevoii de civism?

Andreea Paul: Categoric da. Tendința internațională este a unei guvernări politice alături de societatea civilă. Nici nu se mai poate altfel. Internetul, rețelele de socializare au deschis perspectivele implicării personale, a opiniei și a opunerii la erorile sistemice. Orice am face, ne îndreptăm spre o creștere a rolului societății civice. Mai degrabă trebuie să căutăm și să eficientizăm mecanisme de colaborare ale societății cu politicul pentru ca să nu se ajungă permanent la confict, ci la soluții. Nevoia de civism crește, în fiecare zi în care cetățenii neimplicați realizează că spunându-și părerea pe Net sau în rețeaua de prieteni, o fac din ce în ce spre mai mulți privitori și ascultători, așadar se implică. În fiecare zi.

Antoaneta Banu: Eşti, poate singurul caz de femeie de succes din politică, activând în mediul universitar si academic si acum cu implicare in zona societăţii civile.Poţi provoca schimbarea, la nivel de mentalitate, atitudine, resposabilitate?

Andreea Paul: Femeile antreprenoare, femeile manager sunt o foarte importantă componentă a business-ului românesc. Ele sunt în afaceri un factor determinant al peisajului economic divers, creativ și viu. Fără ele ar fi trist și cenușiu: vă mai puteți imagina firma dumneavoastră fără doamnele care sunt în management și întrec prin capacitățile personale mulți dintre colegii bărbați? Femeile active civic însă domină peisajul activismului neguvernamental din România. Caritatea, ecologia, egalitatea în drepturi etc. sunt arii de acțiune în care femeile se simt determinate natural, organic să existe – ca ființe sensibile, altruiste și implicate firesc în rezolvarea problemelor societății. Femeile din politică încă sunt puține și ar trebui făcut mai mult pentru ca numărul lor și puterea lor de acțiune să crească.
Asta sper, să trăim decent, într-o societate deschisă și echilibrată, printr-un parteneriat real în deciziile publice între femei și bărbați.

by

Antoaneta Banu-Realizator şi Moderator Business Woman tv

Creator Dialoguri despre Putere

Specialist Personal  Brand ​ Communication

Community Activator

Journalist Canal 33 Business TV Channel & Business Woman Magazine

Ultima ora:

ObservatorMarco Badea: #DigiContext, on air

PoliticLa mulți ani președintelui Emil Constantinescu!

EconomieBogdan Neacșu: Procesul de transformare şi modernizare a băncii avansează, cu focus pe digitalizare, pe simplificare şi pe o cultură organizaţională care pune clientul pe primul loc

ExternBogdan Aurescu: România speră să obțină sprijin financiar american pentru infrastructura care ar facilita transportul trupelor pe flancul estic al NATO

SocialCsibi Magor: Despre partea intunecata a ego-ului

EvenimenteCorina Popescu, Cosmin Ghiță: Dezbatem online ”Provocările iernii 2021 – 2022 pentru sistemul energetic național”

CulturaRăzvan-Ioan Dincă, numit în fruntea Societății Române de Radio şi Televiziune

EditorialPetrișor Peiu: Monstrul cu două capete care zâmbește guvernanților, dar îi îngrozește pe româniClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe