OraNoua.ro
Publicat în 23 ianuarie 2013, 03:27 / 141 elite & idei

Andreea Paul: Despre supra-taxarea sectoarelor economice care produc valoare şi bani în România

Andreea Paul: Despre supra-taxarea sectoarelor economice care produc valoare şi bani în România

de Andreea Paul

Proiectul de buget pentru anul 2013 şi cel privind modificarea Codului fiscal au la bază un singur principiu: supra-taxarea sectoarelor economice care produc valoare şi bani în România având drept scop finanţarea unui aparat de stat care nu produce nimic în afară de birocraţie.

USL a tot vorbit, în campania electorală, despre măsuri de stimulare economică prin încurajarea mediului privat. Odată cu apariţia proiectului de buget pe 2013 şi a modificărilor Codului Fiscal, vedem care este adevărul din spatele unei guvernări exclusiv de stânga: ‘băgăm mâna adânc în buzunarul mediului privat, al IMM-urilor şi al agricultorilor pentru a trece de anul 2013!’ USL dă cu o mână şi ia înapoi cu amândouă pentru că nu are soluţii pentru creştere economică.

Practic, Guvernul Ponta garantează românilor, pentru anul 2013, gaze, benzină şi energie electrică mai scumpe prin supra impozitarea companiilor de profil. Scumpirea acestor produse va atrage creşteri de preţuri în lanţ, după cum ne demonstrează logica economică şi experienţa. Majorarea salariului minim şi a punctului de pensie nu vor însemna, practic, nimic în termeni reali în ceea ce priveşte puterea de cumpărare a românilor.

Avalanşa de taxe şi impozite noi dintr-un Cod Fiscal anunţat cu numai 8 zile înainte de a intra în vigoare este necesară Guvernului Ponta pentru a creşte cheltuielile cu aparatul administrativ central. USL va cheltui cu 14% mai mult decât anul trecut cu cheltuielile de personal. În plus, cresc semnificativ indemnizaţiile de conducere în aparatul administrativ central, creşte bugetul alocat sporurilor angajaţilor din sistemul de stat central. Declaraţiile premierului Ponta de la formarea Guvernului în luna decembrie, când dădea asigurări că nu vor creşte cheltuielile cu aparatul guvernamental deşi avem acum 27 de ministere, se dovedesc din nou nişte minciuni.

Sub guvernarea USL, statul ajunge să mănânce resurse importante în timp ce investiţiile sunt reduse substanţial – cu aproape 26% faţă de 2012. USL renunţă la dezvoltare de dragul consumului şi conduce România de pe o zi pe alta.

România va avea, în viziunea USL, un buget care îi va asigura ‘băltirea’ în situaţia actuală şi nicidecum dezvoltarea şi prosperitatea promise de Victor Ponta în campania electorală. Din acest motiv, creşterea economică a României a scăzut, în viziunea lui Victor Ponta, de la 1,8% la 1,6% în numai câteva zile. Cu un astfel de buget, cu strivirea mediului privat de taxe şi impozite anunţate doar cu câteva zile înainte de intrarea în vigoare, România nu va atinge nici măcar o creştere economică de 1% la sfârşitul lui 2013.

Ultima ora:

ObservatorHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmpla

PoliticLudovic Orban: La nivelul primăriilor este nevoie de o reechilibrare a bugetelor locale

EconomieSilviu Cerna: Pericolele populismului macroeconomic

ExternClara Volintiru: Taking stock of ‘election season’ in the Eastern Partnership countries

SocialCiprian Negură: Micro-sesiune marca Skills Of The Future

EvenimenteIon M.Ioniţă, Iulian Fota: Dezbatere Historia Live – Rusia şi Turcia în Nagorno-Karabah, consecinţele războiului

CulturaCristina Popescu: Nuduri în pictura românească

EditorialHorea Mihai Bădău: Inteligența Artificială – Ce se va întâmplaClub Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe