Ţara noastră a pierdut şapte poziţii în raportul Doing Business, publicat anual de Banca Mondială, ajungând de pe locul 45, în raportul anului trecut, pe locul 52 în prezent, declară Andreea Paul, preşedintele INACO – Iniţiativa pentru Competitivitate.

Raportul Doing Business analizează uşurinţa de a face afaceri, comparând 190 de economii şi ţinând cont de zece indicatori.

Domnia sa a declarat: „Concluziile raportului Băncii Mondiale nu ne avantajează. (…). Uşurinţa de a derula afaceri ne dă semnalul perspectivelor de dezvoltare, prin investiţii private şi crearea de locuri de muncă, prin reţinerea şi valorificarea resurselor umane în ţară, ne dă semnalul surselor de creştere, sau nu, a calităţii vieţii noas-tre. Ori semnalele acestui raport nu sunt deloc încurajatoare. Ne arată că alte ţări sunt mai prietenoase decât noi cu investiţiile private, cu antreprenoriatul, şi tot mai multe ţări trec în faţa noastră. Semnalul este cu atât mai grav cu cât instituţiile publice au declarat că investesc resurse şi energie în programe publice antreprenoriale, dar rezultatele sunt foarte departe de intenţii şi declaraţii. La «începerea unei afaceri», condiţiile în România s-au înăs-prit, ceea ce ne aruncă cu 47 de poziţii spre coada clasamentului global anul acesta. Ceea ce mă îngrijorează de ani buni este că ne aflăm în topul ruşinii mondiale la obţinerea autorizaţiilor de construcţie şi la accesul la electricitate, fără reacţii ferme din partea autorităţilor pentru a corecta aceste anomalii nici măcar în anul 2018. Ori aici lucrurile se pot îndrepta rapid, doar voinţă politică să fie”.

Potrivit INACO, ţara noastră ocupă poziţii fruntaşe la uşurinţa de a face comerţ exterior în România (primul loc) şi la executarea contractelor (locul 17).

Anca Tamaş, membră a INACO a adăugat: „România şi-a îmbunătăţit performanţele faţă de celelalte state ale lumii la înregistrarea proprietăţii cu doar o poziţie, de pe locul 45 anul trecut ajunge pe locul locul 44 anul acesta. La obţinerea autorizaţiilor de construcţii am urcat 4 poziţii în lume, de pe locul 150 pe locul 146, dar continuăm să fim la coada clasamentului”.

Conform doamnei Tamaş, ţara noas-tră a retrogradat faţă de celelalte state ale lumii la următoarele criterii: începerea unei afaceri (s-au pierdut 47 de poziţii, de pe locul 64 pe locul 111 în prezent); obţinerea creditelor (am pierdut 2 poziţii, de pe locul 20 pe locul 22); protejarea investitorilor minori (am pierdut 7 poziţii, de pe locul 57 pe locul 64); soluţionarea insolvenţei (am pierdut 1 poziţie, de pe locul 51 pe locul 52); accesul la electricitate (am pierdut 7 poziţii, de pe locul 147 pe locul 154); plata taxelor (s-au pierdut 7 poziţii, de pe locul 42 pe locul 49).

Conform INACO, Noua Zeelandă (locul 1 în lume), Singapore (locul 2 în lume), Danemarca (locul 3 în lume) şi-au menţinut poziţiile din raportul de anul trecut, în timp ce Belgia a urcat 7 locuri şi Lituania 2 locuri, iar Letonia s-a menţinut pe locul 19 în clasamentul mondial.

www.bursa.ro