OraNoua.ro
Publicat în 13 august 2014, 20:02 / 260 elite & idei

Andreea Paul: Un salariat ASF este plătit de 7 ori mai mult decat salariul mediu brut pe economie

Andreea Paul: Un salariat ASF este plătit de 7 ori mai mult decat salariul mediu brut pe economie

de Andreea Paul

Marea familie politică PSD de la ASF îşi acordă luna aceasta ‘prime speciale’ pentru un ‘colectiv sârguincios’ şi ‘al treisprezecelea salariu’ pentru toţi angajaţii. S-a ales praful de promisiunea preşedintelui Mişu Negriţoiu, din prima sa conferinţă de presă, din data de 9 mai, după preluarea şefiei ASF: „Autoritatea va intra într-un proces de realiniere şi ajustare, în urma căruia numărul personalului va fi revizuit şi se vor face reduceri masive de cheltuieli cu personalul, în următoarele 3-6-9 luni (…) Cu privire la sporuri şi prime, au fost blocate toate sporurile şi primele până la o revedere în cadrul aceluiaşi proces de reevaluare. Cred că va trebui să instituim numai o primă de performanţă pe baza evaluării anuale a întregului personal şi probabil nu mai mult de un salariu şi va trebui să avem prime excepţionale pentru rezultate deosebite pe proiecte individuale.”

România îşi permite taxe şi tarife aplicate firmelor de pe pieţele financiare care să susţină salarii medii de 7 ori mai mari decât salariul brut pe economie pentru cei aproape 600 de salariaţi ai Autoritaţii de Supraveghere Financiară.

E vorba despre circa 203 mii lei pe an sau 17 mii lei pe lună dacă raportăm cheltuielile cu personalul realizate în anul 2013 la numărul de angajaţi. Aşadar, în jur de 4000 euro pe lună în medie pentru un salariat ASF.

Instituţia omologă din Polonia îsi permite acest nivel salarial doar pentru presedintele KNF. Preşedintele ASF din România are un salariu de 3 ori mai mare. În schimb, KNF Polonia supraveghează o piaţă de peste 10 ori mai mare decât cea româneasca şi are mai puţini membri executivi decât ASF România. La noi ca la nimenea: 1 din patru angajaţi ai ASF sunt persoane cu funcţii de conducere.

După abuzurile sesizate de DNA la nivelul ultimei conduceri a ASF ni s-a promis restructurare, profesionalizare şi eficienţă. Am avut, în schimb, două numiri neconstituţionale în fruntea acestei instituţii (V. Ciorbea şi M. Sarbu – sesizările au fost făcute la CCR de către PDL), prime şi compensaţii aiuritoare. Cei care decid să păraseasca benevol instituţia până pe data de 19 august beneficiază de 12 salarii BRUTE lunare compensatorii, fără nicio justificare.

Cine plăteşte? Noi toţi. ASF nu este o instituţie bugetară, dar se finanţeaza din taxele şi tarifele aplicate firmelor. Salariile, primele şi alte venituri colaterale ale ASF se susţin din aceste taxe şi tarife plătite tot de către români. De către cei care consumă servicii financiare de asigurări, pensii private sau investiţii de capital, dar şi alte servicii sau bunuri care încorporează inevitabil aceste costuri.

Ce spune Mişu Negriţoiu pe 31.07.2014? „Avem deja două proiecte, două colective care au muncit foarte bine şi foarte serios, după cum ştiţi. Spre exemplu: raportul pe care l-am prezentat la Parlament şi pe care l-am afişat şi pe site este făcut de un colectiv sârguincios, care a muncit în două săptămâni şi au făcut o lucrare remarcabilă şi cred că ei merită o primă. Şi o să mai dăm şi alte exemple. Pur şi simplu, proiecte de impact pentru organizaţie. Noi avem atâtea proiecte acum şi sunt atâtea lucruri de transformat, că vreau să mobilizez colectivul, ca să se angajeze la aceste proiecte”.

Ce spune ASF? „Vor avea primă de performanţă toţi cei care îşi vor depăşi obiectivele profesionale potrivit atribuţiilor curente. Consiliul ASF a stabilit primele de performanţă pe baza evaluărilor anuale şi prime speciale pentru proiecte deosebite. Scopul este stimularea angajaţilor la performanţe superioare, stimularea initiaţivei, a realizărilor profesionale şi îmbunătăţirea activităţii ASF. Este un proces de aliniere la practica celorlalţi angajatori, pentru a creşte interesul faţă de ASF al specialiştilor de valoare.”

Nu mai bine îi aducem pe polonezi, pentru că sunt de zeci de ori mai eficienţi şi de 3 ori mai ieftini? Avem alternativa limitării politizării şi a profesionalizării urgente a ASF, a unui plan ferm asumat de acţiune cu obiective şi termene.

http://www.zf.ro/

Ultima ora:

ObservatorMarco Badea: David Popovici a reușit! A devenit campion mondial la 100 de metri liber și atinge la doar 17 ani o performanță neegalată timp de 49 de ani

PoliticMarco Badea: 119 de zile de când Vladimir Putin a început războiul în Ucraina

EconomieSergiu Manea: Gândirea digitală înseamnă inclusiv să recunoşti foarte repede când eşti pe o cale greşită şi să înveţi din asta | Conferinţa Microsoft Envision România

ExternCristian Unteanu: Care este statutul exact al „luptătorilor străini” din Ucraina? Sunt şi români printre ei?

SocialSorin Ioniţă: Misiunea statului în lumea civilizată e să se ocupe de mediocrităţi ca mine, nu de genii

EvenimenteCiprian Stanescu: Despre economie circulara pe termen lung

CulturaMireille Rădoi: Studii despre Imperiul Bizantin la Biblioteca Centrală Universitară Carol I

EditorialAlexandru Grumaz: IAR Ghimbav a jucat la două capete în ceea ce privește elicopterele Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe