Matei Bogdan
Publicat în 8 iunie 2022, 16:08 / 211 elite & idei

Andreea Paul: Viitorul industriilor de vârf în România

Andreea Paul: Viitorul industriilor de vârf în România

Nu mă așteptam, când urcam treptele spre eleganta Aula Magna a Academiei de Studii Economice, să am parte de un regal la conferința al cărei titlu l-am preluat și eu pentru editorialul meu; ce-i drept, mai cu seamă în partea a doua (panelul de după pauză), pe care participanții l-au denumit al “realității”, ca să-l deosebească de primul, cel cu discursurile miniștrilor, pe care l-au numit al “promisiunilor”.

Andreea Paul, președinte al INACO (“Inițiativa pentru competitivitate”), cadru didactic la ASE, dar mai bine cunoscută publicului drept consilier al premierului în mandatul lui Emil Boc, a ținut cârma dezbaterilor și nu a fost ușor, pentru că tema era generoasă, iar dorințele și speranțele noastre mari.

Când vorbim de industrii de vârf astăzi – cel puțin așa a abordat chestiunea conferința organizată de Curs de Guvernare, INACO și ASE – gândul ne duce mai ales la industria automotive, a semiconductorilor, la economia circulară sau la digitalizare; în fine cam tot ce găsim în documentele Comisiei Europene atunci când vine vorba de recâștigarea competitivității europene în plan global.

După teoria formelor fără fond a lui Titu Maiorescu, guvernele comuniste din perioada lui Ceaușescu au investit la un moment dat în crearea rapidă de capacități de producție în industriile de vârf, prin transfer tehnologic și cu finanțare externă; din păcate România a intrat apoi în incapacitate parțială de plată (în 1981), după care și-a pus ambiția să plătească accelerat datoria externă și a lăsat practic acest sector fără finanțare, ceea ce l-a decuplat de la piețele globale de transfer tehnologic.

În 1990 bruma de specialiști cu performanțe profesionale care fuseseră formați de politehnici și pe platforme gen IPRS, Microelectronica sau IPEE de la Curtea de Argeș etc. au luat calea străinătății. Platformele industriale, pe măsură ce producția se contracta pentru că dăduseră piept cu concurența din piața globală, au devenit ținta rechinilor imobiliari.

Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS), așa cum o să vedeți din cele ce urmează, dă mărturie însă că apetitul de a dezvolta afaceri în industriile de vârf nu a dispărut în România, iar strategiile Uniunii Europene deschid și mai multe oportunități în viitor.

Ce avem acum în sector înseamnă mulți antreprenori, cu multe afaceri la dimensiunea de IMM sau promovate de sectorul corporatist; acetea nu incumbă foarte multă inovare, ci mult outsorcing, ca în mai toate sectoarele productive din economia noastră.

Poate fi și mai bine, toată lumea este de acord, dar viziunea diferă: autoritățile vor neapărat să intervină în sector și să pună la bătaie fonduri publice, mediul de afaceri avertizează că nicăieri în lume nu statul inovează în tehnologiile de vîrf, ci antreprenorii.

Segmentul antreprenorial, care este dinamic prin definiție, are totuși nevoie de anumite condiții: fiscalitate prietenoasă și un cadru strategic clar, care să permită construirea unor afaceri finanțabile; finanțările pot venit la început pentru start-up-ri din fonduri publice (naționale și europene), dar mai apoi finanțarea înseamnă credite bancare sau infuzie de capital de la investitori, numai în condițiile în care se știe clar că industriile de vârf sunt o prioritate națională pentru Guvern.

Acestea fiind spuse, să vedem cum s-a scris istoria conferinței privind oportunitățile pe care le are România în domeniul industriilor de vârf. Pentru început, am să mă opresc la mesajul pe care l-au transmis miniștrii prezenți în Aula Magna.

Continuare, aici.

Ultima ora:

ObservatorCsibi Magor: Cele mai nesănătoase culturi sunt cele care cer oamenilor nesănătoși să performeze zi de zi

PoliticDan Mihalache: Am primit săptămâna trecută delegația consiliului local Baia Mare

EconomieVictor Negrescu: Deficitul bugetar va fi mai scăzut decât cel prognozat de CE

ExternGrațian Mihăilescu: Alte 23 de orașe au primit Mission Label la Bruxelles

SocialCsibi Magor: Cele mai nesănătoase culturi sunt cele care cer oamenilor nesănătoși să performeze zi de zi

EvenimenteVictor Vevera: ICI București a sărbătorit alături de Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR) 110 ani de la înființarea acestuia, prin lansarea NFT-ului „110 ani de Olimpism în România”

EditorialAlexandru Grumaz: Noua hartă strategică a Europei

CulturaCristina Popescu: Anul Avram Iancu, 200 de ani de la naștere



Club Romania | Elite si idei / www.oranoua.ro - Open Source Internet Database part of a non-governmental project / Contact: office[at]oranoua[.]ro | Operated by CRSC Europe